Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 21 t/m vrij. 25 maart 2022

26 maart 2022, 14:08
· Volgens Rijkswaterstaat zijn de Twentekanalen vervuild met een illegale lozing dioxaan. Een ‘zeer zorgwekkende stof’, die wordt beschouwd als kankerverwekkend bij de mens. De licht ontvlambare vloeistof is aangetroffen in de zijtak Almelo van het Twentekanaal. Het gehalte dioxaan in het water zouden ‘binnen waarden van het RIVM blijven’, zo meldt Rijkswaterstaat. Het Deldense chemiebedrijf KLK Kolb zou verantwoordelijk zijn voor de lozing. Volgens directeur Mark Braber zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Komende week zal er van de beheerder van het Twentekanaal meer duidelijkheid komen over de verontreiniging. (TC Tubantia)

· Politieagenten Semih K. (32) en Hasan E. (31) staan terecht bij de rechtbank in Almelo na het doorspelen van informatie aan een veroordeelde hennepbende uit het Almelose Nieuwstraatkwartier. Het OM beschuldigt de agenten van deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim en computervredebreuk. (TC Tubantia)

· Het aantal incidenten in ziekenhuizen in Twente neemt rap toe. Bij ziekenhuis ZGT in Almelo en Hengelo is het aantal incidenten in een jaar tijd zelfs bijna verdubbeld. Roken op de kamer, discussies over het niet dragen van een mondkapje, maar ook fysiek geweld liggen ten grondslag aan de incidenten. MST-bestuursvoorzitter Jan den Boon zegt: ‘We hebben wel een probleem met z’n allen. We zien helaas een forse toename van het aantal incidenten.’ Verder zegt hij ook: ‘Ik ben niet optimistisch dat, als we straks alle coronaregels afschaffen, alles weer is zoals vroeger.’ (1 Twente)

· In Hengelo zijn 200 sloopwoningen beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om woningen aan de Geerdinksweg, Mariastraat, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg in de wijk De Nijverheid. De sloop van de woningen, die voor een groot deel anti-kraak worden bewoond via Ad-Hoc Beheer, is uitgesteld tot april 2023. Woningcorporatie Welbions heeft aangegeven dat in april de eerste bewoners uit de woningen moeten vertrekken. ‘Ik had gehoopt hier een jaar en drie maanden te kunnen verblijven, maar het lijkt erop dat we nu al worden weggebonjourd’, vertelt student Max Snel, die aan de Mariastraat verblijft. Regiomanager Mark Leenders van Ad-Hoc: ‘Op dit moment worden 30 woningen opgezegd door Welbions. De mensen die daar wonen hebben 28 dagen de tijd om de woning te verlaten. Wij vinden dit ook heel zuur, maar we begrijpen de reden wel. We gaan bekijken hoe we ze kunnen helpen bij het zoeken van vervangende woonruimte.’ (1twente)

· Tot verbazing van Heracles heeft voetbalclub Astana in Kazachtan gemeld dat Rai Vloet daar aan de slag gaat. De middenvelder was bij de Almelose geschorst nadat hij bleek te hebben gelogen over een auto-ongeluk waarbij een vierjarig jongetje om het leven kwam. Toen bekend werd dat Vloet te hard had gereden en te veel had gedronken, zette Heracles hem uit de selectie. Hij zou nooit meer het shirt van Heracles dragen. Tegenover ESPN liet de Almelose club weten dat de deal met Astana nog niet rond was. (RTV Oost)

· Door Twente verspreid zijn er al ongeveer 1000 plekken in gereedheid gebracht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vorige week kwamen de eerste Oekraïners aan in Zenderen. In heel Twente zijn de afgelopen weken met veel creativiteit opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Bijvoorbeeld in een klooster in Denekamp, een hotel in Losser, een voormalige school in Oldenzaal en een kerk in Delden: Volgens de Veiligheidsregio Twente zal in korte termijn een grote stroom vluchtelingen in Twente aankomen. (TC Tubantia)

· Hengelo gaat aan de slag met het ecologisch maaibeheer. Het doel is om evenwicht in de Hengelose natuur terug te brengen. Volgens de gemeente Hengelo staat de biodiversiteit onder druk. ‘We blijven voetbalveldjes, speelterreinen en losloopterreinen voor de hond kort maaien. Dat doen we ook op plekken waar de verkeersveiligheid hierom vraagt, denk aan kruispunten of stroken langs wegen of fietspaden.’ Voor andere plekken zal de natuur het overnemen, dus geen kort gemaaide gazons meer voor de komende tijd. (1 Twente)