Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 26 t/m vrij. 30 sept. 2022

30 september 2022, 20:45
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media- in een korte samenvatting -
op een rij:


Week 39:

· Er wordt onderzocht of de spoedpost in ziekenhuis ZGT in Hengelo 's nachts dicht kan. HuisartsenZorg Twente doet dit onderzoek om te bekijken of dit een manier is om de hoge werkdruk van artsen te verlichten. Mocht de spoedpost in Hengelo ‘s nachts sluiten zijn patiënten uit Hengelo en omgeving straks voor nachtelijke spoedzorg aangewezen op de posten in Enschede en Almelo. Als de plannen de nachtelijke sluiting doorgaan, dan zal dat volgens HZT een flinke taakverlichting voor de huisartsen opleveren. 'Minder nachtdiensten heeft grote voordelen voor de beschikbaarheid van de dokter overdag', aldus de organisatie in een verklaring. (TC Tubantia)

· De Provincie Overijssel is begonnen met het weghalen van de omgekeerde Nederlandse vlaggen. Het gaat hierbij vooral om de vlaggen die aan lantaarnpalen en andere objecten zijn gehangen. ‘We hebben ze een tijdlang gedoogd, maar nu we zien dat veel vlaggen los beginnen te raken, halen we ze weg uit oogpunt van verkeersveiligheid’, aldus een woordvoerder. Er werd niet bekendgemaakt waar de vlaggen het eerst werden weggehaald. ‘We willen dat de aannemers veilig hun werk kunnen doen. We werken nauw samen met de gemeentes, die ook bedrijven inschakelen voor het weghalen van de vlaggen. Het doel is nog steeds om begin oktober alle vlaggen die in onze ogen voor onveilige situaties kunnen zorgen, te hebben verwijderd.’ Met de veranderingen van het weer is de Provincie genoodzaakt de vlaggen te verwijderen. ‘Nu het weer onstuimiger wordt en vlaggen op een aantal plekken los beginnen te raken, is dat niet langer verantwoord. We verwijderen vlaggen en hopen dat we daarmee de ergste overlast kunnen voorkomen. We moeten voorkomen dat er ongelukken ontstaan als die vlaggen losraken terwijl er veel verkeer op de weg is.’ (TC Tubantia)

· Enschede is de eerste Overijsselse stad die met een noodfonds in heeft gestemd voor huishoudens die in de problemen komen door energiekosten die de pan uit rijzen. De voorziening start met ingang van 1 oktober en blijft beschikbaar tot en met maart 2023. Het noodfonds heeft een pot van twee miljoen euro. Waar het noodfonds in eerste instantie beschikbaar zou zijn tot en met het einde van dit jaar, heeft de gemeenteraad de looptijd zodanig opgerekt dat het de hele winter beschikbaar blijft. ‘We realiseren ons heel goed dat het nu gaat om een groep mensen die normaal niet aanklopt bij de gemeente voor financiële hulp’, aldus wethouder Kampman. (1 Twente)


· Het Enschedese bedrijf QuiX Quantum (foto) bouwt de eerste fotonische kwantumcomputer van Europa. Technisch-directeur Jelmer Renema (37) spreekt van 'een doorbraak'. ‘We zijn het eerste Europese bedrijf dat erin is geslaagd een fotonische kwantumcomputer te verkopen. Mogelijk zelfs het eerste ter wereld, maar we weten niet precies wat er in de VS gebeurt op dit gebied.’ De in 2019 opgerichte Twentse start-up QuiX Quantum telt nu nog zestien werknemers, maar dat aantal zal snel toenemen omdat de megaklus binnen vier jaar geklaard moet zijn.
De nieuwe ‘kamervullende’ kwantumcomputer wordt deels in Ulm en deels in Enschede gebouwd. De computer met superrekenkracht gaat 14 miljoen euro kosten en komt bij het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR in Ulm te staan. (TC Tubantia)


· Twee Hengelose mannen worden verdacht door justitie voor onder meer vrijheidsberoving, aanranding en mishandeling van twee jonge vrouwen die ze een lift gaven. In de nacht van 21 november, vorig jaar, vangen politiemensen een jonge vrouw op. Ze vertelt de politie dat ze die nacht, samen met een vriendin, een lift heeft gekregen van Vardan V. en Emre Ç. uit Hengelo. De twee 22-jarigen zouden hen naar Losser brengen, maar dat gebeurde niet. Zij en haar vriendin werden één voor één ergens in het buitengebied van Enschede achtergelaten. Het verhaal dat de twee, onafhankelijk van elkaar, bij de politie vertellen, liegt er niet om. Zo zou Ç., terwijl V. de auto met zo'n 160 kilometer over de snelweg stuurde, van de bijrijdersstoel naar de achterbank zijn gekropen. Niet veel later zou hij een van hen meermaals met gebalde vuisten geslagen hebben en greep hij haar onder haar jurk. Beide vrouwen zeggen dat de twee Hengeloërs ook hun telefoons, geld en pasjes hebben afgenomen. De mannen ontkennen. (TC Tubantia)

· Voetbalclub FC Twente heeft het afgelopen seizoen een nettowinst geboekt van twee miljoen euro. Vergeleken met het seizoen daarvoor, waar de club juist twee miljoen in de min stond, is er nu een flinke slag geslagen. Dat is vooral te danken aan de uitgaande transfers van doelman Joël Drommel naar PSV en aanvaller Queensy Menig naar Partizan Belgrado. Daarnaast maakten een aantal oud-spelers de overstap naar een andere club. FC Twente had bij die transfers nog recht op een zogenoemde solidariteitsbijdrage. Dat kan een opleidingsvergoeding zijn of een percentage van de transfersom. ‘Als we kijken hoe we financieel het boekjaar hebben afgesloten kunnen we daar wel trots op zijn’, constateert financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld van FC Twente. Het sportieve succes van vorig seizoen heeft ook bijgedragen aan de positieve financiële cijfers. ‘Dat heeft zeker geleid tot hogere inkomsten. Wedstrijden werden goed bezocht en de horeca ook’, aldus Hoogstoevenbeld. (RTV Oost)

· In Twente zal het aantal opvang-plekken voor asielzoekers snel moeten verdubbelen naar 1500. Dat zegt burgemeester Gerritsen van Almelo, die zich baseert op prognoses van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers én het gegeven dat het Rijk af wil van de crisisnoodopvang. Gerritsen zegt dat meer Twentse gemeenten een azc moeten huisvesten. Waar hij aan toe voegt dat dit in elk geval niet in de gemeente Almelo zal zijn. Op dit moment zijn er in Twente twee azc's. In Almelo en Hengelo. Samen met het toekomstige opvangcentrum in Albergen is er capaciteit voor de opvang van 750 asielzoekers. Dit betekent volgens Gerritsen dat er in Twente nog locaties voor 750 asielzoekers bij moeten komen om de capaciteit op orde te krijgen. Gerritsen zegt dat Almelo al ruimschoot zijn deel levert. ‘Wij hebben al een azc, al dertig jaar.’ Nu zijn volgens hem andere plaatsen in de regio aan zet. (TC Tubantia)