Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 28 maart t/m vrij. 1 april 2022

1 april 2022, 19:30
· De vervuiling van het Twentekanaal was vorig jaar december al bekend bij het Waterschap Vechtstromen en Rijkswaterstaat. Het kanaal was vervuild met de kankerverwekkende stof dioxaan, maar er werd pas maanden later actie ondernomen. De afgelopen jaren kreeg het Waterschap meerdere meldingen binnen over dode vissen in een sloot langs de Molenweg in Ambt Delden, die afwatert op het Twentekanaal. Er werden pas maatregelen genomen drie maanden nadat er dioxaan werd gevonden. Wat er in de tussentijd gebeurde en waarom het maanden duurde voordat er actie werd ondernomen is onbekend. (TC Tubantia)

· Het merendeel van de Twentse gemeenten blijven definitief tot 2025 Russisch gas afnemen. Losser, Enschede en Hof van Twente kunnen 1 januari 2023 wel overschakelen op groen gas. Het was al duidelijk dat het voor de Twentse gemeenten lastig zou kunnen zijn om de contracten met de Russische gasaanbieder Gazprom op te zeggen. Een onderzoek, geleid door de Losserse wethouder Jaimi van Essen, heeft dit nog eens bevestigd. Intussen gaan de Twentse gemeenten aan de slag om versneld te verduurzamen om het energieverbruik terug te dringen. (TC Tubantia)

· FC Twente voetballers Julio Pleguezuelo en Luca Everink hebben een nieuwe verbintenis tot medio 2023. De Twentse voetbalclub heeft de opties in deze contracten gelicht. Beide verdedigers hadden een aflopend contract. De Enschedese club heeft de verbintenissen van Wout Brama, Jesse Bosch, Godfried Roemeratoe en Giovanni Troupée formeel opgezegd, dit is gedaan wegens bepalingen in de CAO waarbij aflopende contracten vóór 1 april opgezegd moeten worden. FC Twente gaat wel met Wout Brama en Jesse Bosch om tafel om een mogelijke contractverlenging te bespreken. De opties in de contracten van Troupée en Roemeratoe worden niet gelicht door FC Twente. (RTV Oost)

· Staatssecretaris Hans Vijlbrief schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem uiterlijk eind van het jaar moeten stoppen. Voor de stichting Stop Afvalwater Twente is de boodschap van Vijlbrief een grote overwinning. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat kan nog geen einddatum noemen, maar hij geeft wel aan dat de afvalwaterinjectie in Twente definitief stopt op de kortst mogelijke termijn. De NAM kondigde eerder dit jaar aan de afvalwaterinjectie zo snel mogelijk naar Drenthe te willen verplaatsen. Inmiddels is duidelijk dat dit voor het einde van 2022 moet gebeuren. (TC Tubantia)

· Een opmerkelijke protestactie van antikraakbewoners in het stadhuis van Hengelo. Woensdagavond gingen de bewoners van de sloopwoningen in de Hengelose wijk De Nijverheid naar het stadhuis. Meerdere studenten hadden zich verzameld in de hal van de gemeenteraad. Ze hadden slaapzakken en verhuisdozen meegenomen om hun verhaal kracht bij te zetten. De bewoners van de Hengelose wijk De Nijverheid moeten maandag hun sloopwoning verlaten om plek te bieden aan Oekraïnse vluchtelingen. Burgemeester Sander Schelberg ging in gesprek met de protesterende bewoners. ‘Vanavond wordt de gemeenteraad geïnstalleerd en één van de belangrijke taken voor de komende jaren is het zorgen voor betaalbare huizen voor jongeren.’ Ook zegde de burgemeester, na een gesprek met Welbions en Ad-Hoc, toe dat de studenten ‘een redelijk alternatief’ wordt geboden. (1twente)

· Oekraïense vluchtelingen krijgen Nederlandse les in het gebouw van het Apostolisch Genootschap in Enschede. Zo’n 30 vluchtelingen krijgen de taalles aangeboden door vrijwilligersorganisatie NUTwente (Noaberschap Ukraine-Twente). De grote opkomst was niet verwacht door organisator Sergii Pud. ‘Maar het is ontzettend mooi en goed dat ze er zijn.’ De vluchtelingen zitten er om verschillende redenen. Zo zegt Mustafa: ‘We willen graag zo snel mogelijk aan het werk, zo kan ik het land helpen en kunnen we iets met ons leven doen.’ Het lessen worden gegeven door vrijwilligers Olga van der Veen en Margarita Jeliazkova. ‘Ik wil heel graag helpen. Ik ben zelf Bulgaars, ooit ook zo begonnen hier in Nederland, dus ik weet hoe belangrijk dit is’, zegt Jeliazkova. ‘Als je de verhalen hoort van de vluchtelingen... Het is hartverscheurend. Alleen al het idee dat ze hier samen zitten en iets kunnen doen dat belangrijk is voor hun toekomst, geeft voldoening.’ (1Twente)