Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 30 mei t/m vrij. 3 juni 2022

3 juni 2022, 17:04
· Steeds meer horecabedrijven kunnen geen volle week open blijven vanwege personeelstekort. Na de Corona-pandemie komen de vertrokken medewerkers niet meer terug en dus is er een groot probleem. ‘Het is geen fijn besluit’, zegt eigenaar Esther Hammink van Steakhouse Dock 19 in Almelo, ‘maar op dit moment het beste. Hoe lang het duurt? Geen enkel idee. Sinds de coronapandemie weet je dat je niet alles meer in je macht hebt. We willen goed zorgen voor ons personeel. En kunnen niet meer doen dan we willen.’ Voorzitter Berto Mulder van Horeca Nederland afdeling Hengelo zien de problemen in zijn stad ook. ‘Om hoeveel bedrijven het gaat weet ik niet. Wat je ziet is dat in coronatijd veel personeel vertrok en koos voor een andere baan. Veel gingen naar de GGD of in de zorg werken. Ze hebben eraan geroken hoe het is om meer een sociaal leven te hebben en blijven daarom weg. Maar wie de horeca in het bloed heeft, die blijft wel.’ (TC Tubantia)

· Er is een persoon gewond geraakt bij een incident met een hakbijl in de wijk Wesselerbrink in Enschede-Zuid. Wat er precies dinsdagmiddag gebeurde is nog niet bekend. Volgens omstanders zouden er twee mannen bij de aanval betrokken zijn. De zoektocht naar de verdachte(n) is nog altijd bezig, de politie is opzoek naar een getinte man tussen 20 en 25 jaar oud, circa 1.80 meter lang, met zwarte krullen en een groene jas. Indien de verdachte wordt gezien, roept de politie op om zelf geen actie te ondernemen, maar direct contact op te nemen. (1Twente)

· Het bouwen van nieuwe huizen in Twente gaat niet snel genoeg. Daarnaast is het nog onzeker of van de 22.000 nieuw te bouwen woningen de helft wel op tijd klaar is voor de komende tien jaar. Volgens nieuwbouwmakelaars Michel en Hanneke ten Hag is ‘flexwonen’ - tijdelijke woningen op ongebruikte grond - de oplossing. Volgens Ten Hag zal de vraag naar woningen alleen maar stijgen de komende tijd. Oets wat de gemeenten in Twente op deze manier niet kunnen gaan oplossen. Daarnaast is er ook nog een tekort aan menskracht om de huizen daadwerkelijk neer te zetten. Zo zouden er in gemeentehuizen onvoldoende mensen zijn om plannen te toetsen en bij bedrijven om plannen uit te voeren. (TC Tubantia)

· In Hengelo is een man gewond geraakt bij een geweldsincident. Volgens buurtbewoners aan de Bornestraat werd het slachtoffer door meerdere personen vastgehouden en mishandeld. Al snel stond de straat vol met politie, die de omgeving afzette met linten. De politie heeft één persoon aangehouden. Het slachtoffer is volgens ooggetuigen naar het ziekenhuis gebracht. (RTV Oost)

· Heel Nederland maar toch ook vooral Twente gaat in groten getale de grens over naar Duitse tankstations om de tank vol te gooien. Met een verschil van 51 cent per liter loopt het storm bij de tankstations van onze oosterburen. Duitse inwoners, onder wie Erik Diepenmaat, zijn de Nederlanders alweer spuugzat. Het gaat er dan ook niet altijd even netjes aan toe bij de Duitse tankstations en Nederlanders slaan elkaar volgens hem ‘regelmatig om de oren.' ‘Bij een file zo lang als die nu is, proberen er altijd wat brutale types voor te dringen.’ (TC Tubantia)

· ‘Illegale’ boeren krijgen hulp aangeboden van provincie Overijssel. De provincie trekt 25 miljoen euro uit om de zogenaamde PAS-melders te helpen. De hulp wordt aan boeren aangeboden die op basis van oude regels hun bedrijf hebben uitgebreid, maar die nu vanwege de huidige stikstofregels in een illegale situatie zitten. (TC Tubantia)