Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma 10 april t/m zo 16 april 2023

16 april 2023, 22:44
Maandag:
+ Zelensky hoopt dat er binnen een jaar vrede zal zijn in Oekraïne. ‘Wij brengen de nederlaag van het kwaad dichterbij’, aldus de president.
+ Russen zijn rond Bachmoet overgestapt op een andere tactiek. Zij passen nu de zogeheten strategie van de verschroeide aarde toe, waarbij alles wordt vernietigd wat voor de vijand nuttig kan zijn. ‘Zij verwoesten gebouwen en plekken met luchtaanvallen en artillerievuur’, aldus kolonel-generaal Syrskyi.
+ Defensieminister Sjojgoe heeft een onverwacht bezoek gebracht aan Minsk voor een gesprek met Loekasjenko. In dat gesprek heeft Loekasjenko Moskou om garanties gevraagd dat Rusland bij een aanval op Belarus dat land zal verdedigen.
+ Russisch leger graaft zich in op de Krim in afwachting van een Oekraïens offensief. De afgelopen maanden is een groot netwerk van loopgraven aangelegd.
 
Dinsdag:
+ Amerika heeft de arrestatie van journalist Gershkovich in Rusland formeel bestempeld als een ‘onterechte aanhouding’. Daardoor krijgt de zaak prioriteit voor de Amerikaanse regering en wordt er een speciaal team opgezet om de journalist weer vrij te krijgen.
+ Het elektriciteitsnetwerk in Oekraïne is vaak doelwit geweest van Russische aanvallen maar toch is een deel van het netwerk weer klaar om stroom te leveren aan het buitenland zeg de groepsdirecteur Coppoolse van het Oekraïense energiebedrijf ERU.
+ Russische leger heeft de afgelopen twee dagen licht terreinwinst geboekt bij Bachmoet. Tegenover de terreinwinst staan zeer waarschijnlijk wel aanzienlijke verliezen.
+ Egypte zou plannen hebben om zo’n 40.000 raketten te leveren aan Rusland. Een opvallend besluit want Egypte is een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. In de Egyptische media wordt nooit gesproken over ‘de oorlog’, maar steevast over ‘het conflict’.
+ Sinds de invasie hebben meer dan 11 miljoen Oekraïners de grens met Polen overgestoken, zegt de Poolse EU-vertegenwoordiging. Ongeveer 87% van dat totaal zijn vrouwen en kinderen.
+ Wagner-baas Prigozjin zegt dat Bachmoet nu voor 80% in handen is van de Russen. De claim is niet te verifiëren en Prigozjin claimt al maanden het stadje bijna veroverd te hebben.
+ In Rusland zijn 2 nieuwe massagraven ontdekt maat daarin omgekomen Wagner-strijders. In totaal zijn er nu zeven van zulke massagraven ontdekt met daarin zo’n 1.000 omgekomen militairen.
+ Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjarto is in Moskou en heeft daar nieuwe afspraken gemaakt met de Russen over goedkope energieleveranties aan zijn land.
+ De Doema heeft in sneltreinvaart een nieuwe wet aangenomen die het makkelijk maakt voor de regering om mannen op te roepen voor het leger. Het leger mag nu ook via het elektronische portaal van de regering oproepen. Het is de Russische variant op DigiD. Als ze niet reageren kunnen ze worden opgepakt. + Gelekt document: westerse speciale eenheden zijn actief in Oekraïne, ook uit Nederland is één persoon actief.
 
Woensdag: 
+ Zuid-Korea leent een half miljoen artilleriegranaten aan de VS. Op die manier kan de VS weer meer munitie sturen naar Oekraïne.
+ Study of War: Russen bezetten nu tenminste driekwart van Bachmoet. Dat is ongeveer dertig vierkante kilometer.
+ Servië heeft ondanks zijn weigering om mee te doen aan de sancties tegen Rusland toch wapens gestuurd naar Oekraïne of is van plan dat te doen blijkt uit een uitgelekt document van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
+ Oekraïne onderzoekt onthoofdingsvideo. Daarop is te zien hoe een Oekraïense militair wordt onthoofd. Oekraïne vergelijkt in een reactie Rusland met islamitische Staat, de terreurbeweging die meermaals onthoofdingsvideo’s online heeft gezet.
+ De Oekraïense minister van Defensie zegt dat informatie uit de gelekte stukken uit het Pentagon deels wel klopt, en deels niet klopt. De informatie die wel juist is, is volgens hem niet langer relevant.
+ Amerika heeft nieuwe sancties ingesteld vanwege de oorlog. Op die lijst staan meer dan 120 bedrijven en organisaties die de Russische oorlog mede mogelijk hebben gemaakt. Ook maken organisaties zich schuldig aan overtreding van de Amerikaanse exportregels. Onder de bedrijven op de lijst staan zeker vier Turkse organisaties.
 
Donderdag:
+ Degene die de geheime oorlogsdocumenten heeft gelekt werkte op een legerbasis, meldt de Washington Post die sprak met twee mannen die in dezelfde chatgroep als de twintiger zaten. De leider van de chatgroep die de documenten publiceerde noemt zich OG (Original Gangster).
+ Vier burgerdoden bij Russische aanvallen in negen regio’s. Ook vielen er zeker 5 gewonden. Rusland viel 135 locaties aan. Vijftig voorzieningen voor infrastructuur zouden zijn geraakt alsmede scholen en woongebouwen.
+ Rusland moet het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz 4,5 miljard euro betalen omdat het land na het annexeren van ede Krim in 2014 ten onrechte bezittingen van het bedrijf heeft afgepakt. Dat bepaalde Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.
+ Noorwegen heeft 15 ambtenaren van de Russische ambassade in Oslo uitgezet. Volgens Noorwegen gaat het om inlichtingofficieren die hun diplomatieke post gebruikten als dekmantel. Zij moeten het land meteen verlaten.
+ Amerikaanse journalist moet eerst worden berecht voordat er over een gevangenenruil kan worden gesproken. Zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Rjabkov.
+ Duitsland geeft toestemming voor nieuwe levering van Poolse straaljagers aan Oekraïne. De brief met het verzoek daarover werd na binnenkomst binnen enkele uren goedgekeurd dor de Duitse minister van Defensie Pistorius.
+ De FBI heeft een verdachte aangehouden in de zaak rond de honderden Amerikaanse militaire documenten die onlangs werden gelekt. Het is nog niet duidelijk of het gaat om de eerder genoemde Jack Texeira die voor de nationale garde zou werken als IT-medewerker.
 
Vrijdag:
+ Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft een lijst gepubliceerd met wapensystemen en ander materieel dat is gedoneerd aan Oekraïne. ‘Hierdoor wordt de breedte, diversiteit en omvang van de militaire steun inzichtelijk gemaakt’, schrijft Defensie.
+ De Russische ambassadeur in Washington Antonov heeft op de staatstelevisie gezegd dat ‘het tijd wordt om het aantal Amerikaanse journalisten in Rusland te verminderen’. 
+ China heeft Duitsland verzekerd dat het geen wapens levert of zal leveren aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne, aldus de Chinese minister Qin Gang na een gesprek met zijn Duitse collega Annalena Baerbock in Peking.
+ Ollongren van Defensie vindt het ‘buitengewoon vervelend en ernstig’ dat in de VS gevoelige militaire informatie is uitgelekt. Ze benadrukt dat in Nederland allerlei strikte protocollen gelden, dat medewerkers weten dat bepaalde informatie absoluut niet naar buiten mag komen en dat Nederland over zijn eigen systemen gaat.
+ China wilde in het geheim wapens leveren aan Rusland schrijft The Washington Post op basis van de gelekte overheidsdocumenten uit de VS. China had Rusland toegezegd om wapens als civiele goederen te verkopen, om te verhullen dat het om militair materieel ging. Die informatie is onderschept door de Amerikanen op 23 februari van dit jaar.
+ Het kabinet houdt dit jaar rekening met de komst van nog 47.500 ontheemden uit Oekraïne, schrijft staatssecretaris Van de Burg aan de Tweede Kamer.
+ Door een Russische raketaanval op een appartementencomplex in Slovjansk zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten vielen er 21 gewonden.
 
Zaterdag/zondag:
+ De Amerikanen moeten ophouden met het aanwakkeren van de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Braziliaanse president Lula gezegd vanuit China, na een gesprek met Xi Jinping. De VS moeten beginnen te praten over vrede zei Lula. Ook de EU zou dat volgens hem moeten bevorderen.
+ Rusland zegt dat de nieuwe mobilisatieronde van de strijdkrachten volgens plan verloopt Het lijkt erop dat de bekendmaking bedoeld is om geruchten over een op handen zijnde ‘digitale mobilisatie’ de kop in te drukken.
+ Sinds vrijdag is er in Rusland een wet van kracht die het oproepen van dienstplichtigen en reservisten makkelijker maakt. Voortaan is het niet meer nodig om een mobilisatieoproep bij iemand persoonlijk af te leveren, een digitale oproep volstaat. Daardoor wordt het moeilijker mobilisatie te ontwijken. Wie dat toch probeert wordt financieel gestraft. Ook mag hij niet meer naar het buitenland reizen. Sinds het begin van de oorlog zijn honderdduizenden Russen het land ontvlucht om niet in dienst te hoeven.
+ Richard Branson vindt dat het Westen veel meer moet doen om Oekraïense militair te helpen. ‘Ze vechten nu met de handen op de rug’, vindt de miljardair. Hij pleit voor geavanceerde wapensystemen. ‘We moeten beseffen dat de Oekraïners niet alleen vechten en sterven voor hun land, maar ook voor Europa en de rest van de vrije wereld.’ Branson is ambassadeur van ‘united24’ dat geld inzamelt voor de strijd, medische hulp en de wederopbouw van Oekraïne.
+ Het lekken van honderden geheime militaire documenten in de VS, onder meer over de oorlog in Oekraïne, heeft geleid tot bezorgdheid onder de westerse bondgenoten. Maar de affaire zal geen afbreuk doen aan de onderlinge samenwerking zeggen anonieme Europese bronnen tegen The Washington Post.
+ Beschietingen gaan door tijdens orthodox Pasen. Bij Russische beschietingen in Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne, zijn twee mensen om het leven gekomen. Ook in Zaporizja is sprake van beschietingen.
+ Zaterdag heeft er weer een gevangenenruil plaatsgevonden. Een woordvoerder van Zelensky sprak van ‘een grote Paasruil’. 130 Oekraïense gevangenen zijn door de Russen vrijgelaten en kunnen naar huis. Onduidelijk is hoeveel Russen er bij die ruil zijn vrijgelaten. Afgelopen maandag was er ook een ruil van ongeveer honderd gevangenen over en weer. 
+ Medvedev heeft uitgehaald naar Polen en de Poolse eerste minister, nadat deze zich had uitgesproken over een mogelijke oorlog tussen de NAVO en Rusland. ‘Polen als voorpost van de NAVO zal zeker verdwijnen samen met zijn domme premier’, aldus Medvedev.
+ Premier Morawiecki zei dat de oorlog mogelijk nog jaren zal duren en dat Polen Oekraïne zal blijven steunen, ook bij een aanvraag tot lidmaatschap van de NAVO. Opvallend genoeg zei hij ook dat mocht het tot een oorlog komen tussen de NAVO en Rusland dat de NAVO dat relatief makkelijk zou winnen.