Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma 24 april t/m zo 30 april 2023

1 mei 2023, 11:12
Maandag:
+ Record aan defensie-uitgaven in de wereld, Oekraïne gaf 640 procent meer uit. Volgens het onderzoeksinstituut Sipri stegen de uitgaven van defensie vorig jaar met 9,7%, tot ruim 2200 miljard dollar. Het is voor de achtste keer op rij dat de militaire uitgaven omhoog zijn gegaan. Oekraïne zelf gaf vorig jaar 22 miljard uit aan defensie. Dat is ruim een derde van het nationaal inkomen. De VS besteden 877 miljard dollar aan Defensie, veel meer dan nummer twee, China, met naar schatting 292 miljard dollar. Daarna volgt Rusland en India met 81 miljard dollar.
+ Polen bouwt een van de sterkste legers van Europa en is op weg om binnen twee jaar de meest robuuste defensie van de regio te hebben zegt de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak.
+ Bewoners in door Rusland bezette gebieden moeten Russisch paspoort aannemen anders verliezen zij al hun bezittingen per 1 juni 2023.
+ De onmacht van de EU om zijn eigen beslissing over het gezamenlijk leveren van munitie aan Oekraïne uit te voeren is frustrerend zegt minister van Buitenlandse Zaken Kuleba van Oekraïne. De EU wil in de komende 1 manden 1 miljoen granaten of raketten leveren. 
+ Drone aanval op marinehaven Krim afgeslagen, meldt de hoogste bestuurder van de stad Sevastopol op de Krim.
+ Zuid Korea staat wellicht toch open om Oekraïne artilleriegranaten te leveren. Tot nu toe was men daar niet toe bereid omdat Rusland dreigde als vergelding geavanceerd wapentuig naar Noord-Korea te sturen.
+ Wagner baas Prigozjin heeft gedreigd dat het huurlingenleger bij gevechten in Oekraïne geen soldaten meer gevangen zal nemen. In plaats daarvan zouden gevangen troepen allemaal worden gedood. ‘We zullen iedereen op het slagveld vernietigen’, zei Prigozjin op Telegram.
 
Dinsdag:
+ Oekraïne wilde op 24 februari 2023, een jaar na de Russische inval, grootschalige aanvallen op Moskou uitvoeren. Die aanvallen zouden de oorlog voor de Russen dichterbij moeten brengen maar de VS overtuigden de Oekraïners ervan om die plannen voorlopig uit te stellen, aldus de Washington Post.
+ Peking heeft nu benadrukt dat het de soevereiniteit van Oekraïne en andere oud- Sovjetstaten toch respecteert.
+ De zus van de in Rusland gevangen genomen ex-marinier Paul Whelan heeft op uitnodiging van de VS een bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad in New York bijgewoond die werd voorgezeten door Lavrov. ‘Kijk in haar ogen en zie haar pijn’, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield tegen Lavrov. Whelan is in Rusland veroordeeld tot zestien jaar cel voor spionage. Hij en zijn familie spreken de beschuldiging tegen.
+ Secretaris Generaal Guterres van de VN heeft bij de veiligheidsraad kritiek geuit op Rusland in een vergadering onder voorzitterschap van de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov. Volgen Guterres veroorzaakt de invasie ‘veel lijden en verwoesting’ en leidt de inval wereldwijd tot economische ontwrichting. + Dode en gewonden bij Russische beschietingen op een museum in Koepjansk, in het oosten van Oekraïne.
+ Medvedev denkt dat een nieuwe wereldoorlog ‘heel waarschijnlijk nabij is’. ‘De wereld is ziek’, zei hij op een conferentie in Moskou.
+ Zweden wil dat vijf medewerkers van de Russische ambassade in Stockholm het land verlaten. Het ministerie van Buitenlandse zaken stelt dat de vijf dingen doen in Zweden die niet overeenkomen met hun diplomatieke status.
+ Zuid-Afrika overweegt om uit het internationaal Strafhof (ICC) te stappen. In augustus staat een bezoek gepland van de Russische president Poetin. Het ICC heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne zoals de deportatie van kinderen.
 
Woensdag:
+ Zuid Afrika blijft toch lid van ICC. Dat zegt het kantoor van de president dat spreekt van een communicatiefout van regeringspartij ANC.
+ Navalny zegt dat Rusland een nieuwe zaak tegen hem is begonnen. ‘Ze dreigen met dertig jaar cel en zeggen dat ik, terwijl ik in de gevangenis zit, terroristische daden heb gepleegd.’ + Russische vliegtuigen onderschept in internationaal luchtruim. Het gaat om drie toestellen, die niet reageerden op verzoeken om opheldering. Ze werden door de Duitse en Britse luchtmacht geïdentificeerd boven de Oostzee. 
+ Xi en Zelensky hebben met elkaar gebeld melden Chinese staatsmedia. Xi heeft gezegd dat hij vertegenwoordigers naar Oekraïne zal sturen voor overleg over een oplossing van de crisis. China richt zich op vredesoverleg en een spoedig staakt-het-vuren, zou Xi hebben gezegd.
+ Witte Huis heeft voorzichtig positief gereageerd op het gesprek tussen XI en Zelensky. Maar tegelijkertijd is er weinig hoop op vrede zolang Rusland nog troepen in het land heeft liet woordvoerder John Kirby weten.
 
Donderdag:
+ Russische troepen blijven Bachmoet bombarderen. De strijd om de relatief kleine plaats is al maanden gaande. Met deze strijd wil Rusland een doorbraak in de Donbasregio forceren maar vooralsnog houdt Oekraïne stand.
+ NAVO-bondgenoten hebben bijna alle beloofde gevechtsvoertuigen geleverd aan Oekraïne, zegt NAVO-baas Stoltenberg. Hij zegt dat Oekraïne nu de militaire capaciteit heeft om territorium te heroveren.
+ Ook een Amerikaanse topgeneraal in Europa zegt dat de benodigde wapens voor een tegenoffensief er nu zijn. De westerse tanks zoals Challengers en Leopards arriveren sinds vorige maand in Oekraïne. ‘We zullen ook de aanvoerlijn openhouden om de operaties te ondersteunen’, zei Christopher Cavoli, bevelhebber van de Amerikaanse groepen in Europa. Hij denkt dat Oekraïne een goede positie heeft voor een tegenoffensief.
+ Volgens Cavoli is de Russische landmacht vandaag groter dan aan het begin van de oorlog. De Russische luchtmacht heeft heel weinig materieel verloren, zei hij. Het heeft 1.000 jagers en bommenwerpers in het arsenaal. Cavoli: ‘De Russische grondtroepen hebben enigszins aan kwaliteit ingeboet maar zijn wel groter dan aan het begin van het conflict. De Russen zijn actiever dan ooit en hun patrouilles in de Atlantische Oceaan zijn van een hoger niveau dan we in jaren hebben gezien. En dit is ondanks alle inspanningen die ze in Oekraïne leveren.’
 
Vrijdag:
+ Verschillende steden in Oekraïne hebben weer te maken gekregen met aanvallen. Meer dan twintig Russische Kruisraketten en twee drones zijn afgevuurd naar Kiev, Dnipro, Oeman, Krementsjoek en Poltava. Er vielen minstens vijf doden en meerdere gewonden.
+ Het dodental van de Russische aanvallen op meerdere steden is nu opgelopen tot tenminste twaalf.
+ Paus Franciscus is geland in Hongarije. Hij zal tijdens zijn driedaags bezoek onder meer spreken met Oekraïense vluchtelingen. De Paus spreekt zich vaak uit over de oorlog en zijn bezoek zal naar verwachting ook grotendeels in het teken van de oorlog staan.
+ Oekraïense strijdkrachten ronden hun laatste voorbereidingen af voor het langverwachte tegenoffensief van dit voorjaar. Aldus minister van Defensie Reznikov. ‘Zodra Gods wil, het weer en het besluit van de commandanten er zijn, gaan we het doen.’
+ Dodental in Oeman loopt op tot negentien nadat er nog meer mensen onder het puin vandaan werden gehaald. De dodelijke aanvallen waren de eerste luchtaanvallen in bijna twee maanden tijd.
+ Elke beperking van defensie voor Oekraïne is een terroristische kans voor Rusland, zegt Zelensky. Alle hulp van de luchtverdedigingssystemen tot militaire vliegtuigen kanonnen of gepantserde voertuigen is levensreddend voor Oekraïners. En dus mogen er geen ‘defensie taboes’ bestaan bij de hulp aan Oekraïne. 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zuid-Korea sluit niet uit dat het op termijn het beleid loslaat om enkel niet-dodelijk legermaterieel naar Oekraïne te sturen. Volgens president Yoon houdt zijn land de situatie op het slagveld nauwlettend in de gaten, waarbij hij benadrukte dat Rusland de oorlog niet mag winnen.
+ In de havenstad Sevastopol, op de door Rusland bezette Krim, is een grote brand uitgebroken. Volgens de gouverneur staat en groot brandstofdepot in brand, vermoedelijk als gevolg van een drone aanval. Een oppervlakte van zo’n 1.000 vierkante meter staat in lichterlaaie. Op beelden is te zien dat er een grote rookwolk boven de stad hangt. Er is niets bekend over mogelijke slachtoffers.
+ De brand komt een dag nadat Rusland een reeks luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Oekraïne waarbij volgens Oekraïne zeker 25 mensen om het leven kwamen, onder wie een aantal kinderen.
+ Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar vermiste kinderen die vermoedelijk op 28 april onder het puin liggen van een door een Russische raket zwaar beschadigde flat in Oeman.
+ Rusland slaagt er volgens Kiev niet in om de aanvoerroutes naar de stad Bachmoet af te snijden. ‘De Russen praten al enkele weken over het veroveren van die ‘levensweg’, maar in de realiteit is alles anders’, zegt de militaire woordvoerder Sergi Tsjerevaty. Hoewel er wordt gevochten om de verbindingsweg van Bachmoet naar Tsjasiv Jar, slagen de Russen er niet in de Oekraïense logistiek te verstoren. Volgens hem kunnen wapens, munitie en voedingsmiddelen nog altijd worden aangevoerd.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie gebruikt het Russische leger gegraven kuilen met daarvoor tralies als een geïmproviseerde manier om troepen te straffen. Deze zogeheten ‘Zindans’ zouden gevuld worden met niet-functionerende, deserterende en dronken soldaten.
+ In de West-Russische grensregio Brjansk zijn twee mensen om het leven gekomen bij beschietingen vanuit Oekraïne. Het incident vond plaats in het dorp Soezemka.
+ Oekraïne vindt het ‘niet onrealistisch’ dat Beijing de rol van bemiddelaar op zich neemt in de oorlog met Rusland, aldus de minister van Buitenlandse Zaken Andriy Melnyk. ‘Natuurlijk heeft China eigen belangen’, zei Melnyk, ‘maar ik geloof ook dat het land alleen maar voordelen ziet in een eerlijke en vredevolle oplossing voor deze vijandelijkheden.’ Hij noemde de Russische invasie een ‘aardbeving die de hele wereldorde door elkaar schudt’.
+ Wagner-voorman Prigozjin heeft aan het Kremlin laten weten dat zijn huurlingenleger voor de keuze staat om zich terug te trekken uit Bachmoet of om te sterven. Het Kremlin kan dit volgens hem alleen voorkomen door Wagner troepen meer munitie en voorraden te geven meldt het Institute for the Study of War. ‘Het dreigement om zich terug te trekken kan er ook op wijzen dat hij vreest dat de Russische posities kwetsbaar zijn voor tegenaanvallen’, stelt het ISW. Mogelijk anticipeert Wagner hiermee op een mogelijk Oekraïens offensief.