Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma 22 mei t/m zo 28 mei 2023

28 mei 2023, 22:06
Maandag:
+ Als Oekraïne luchtaanvallen uit zal voeren op de Krim, zal dat beschouwd worden als een aanval op Rusland, stelde Anatoli Antonov, de Russische ambassadeur in de VS.
+ Rusland heeft afgelopen nacht meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Dnipro. Er waren 15 explosies te horen. De luchtafweerinstallaties hebben de aanvallen weten af te slaan.
+ Tenminste 8 mensen zijn gewond geraakt bij de Russische aanvallen. Daarnaast zouden Oekraïense luchtafweer systemen 20 Russische drones uit de lucht hebben gehaald, net als 4 kruisraketten.
+ De kerncentrale van Zaporizja draait opnieuw op noodstroom via dieselgeneratoren zeggen de Russische beheerders. Volgens Energeatom kwam dat door een Russische aanval op een bovengrondse kabel.
+ Denemarken wil in juni een top organiseren over hoe er voor vrede gezorgd kan worden tussen Oekraïne en Rusland. ‘Als Oekraïne de tijd vindt om naar zo’n bijeenkomst te komen zou dat fantastisch zijn’.
+ De groep ‘Legioen Vrijheid van Rusland’ claimt dat het bij de gevechten in de Russische grensregio Belgorod de plaats Kozinka ‘compleet heeft bevrijd’. De groep die zegt te bestaan uit Russen die samenwerken met Oekraïne, zegt door te willen stoten. ‘Rusland zal vrij zijn!’
+ Rusland zegt dat twee Russische oppositiegroeperingen achter de aanval in Belgorod zitten. Naast het Legioen Vrijheid van Rusland zou dat ook het Russisch Vrijwilligerskorps zijn. Die laatste groep claimde eerder ook al de verantwoordelijkheid voor aanvallen in de regio Brjansk.
 
Dinsdag:
+ Russische strijdgroep bracht een video naar buiten waarin ze zeggen te streven naar ‘een vrij land waarin onze kinderen gelukkig kunnen zijn.’
+ Rusland zegt dat de militante groepen verslagen zijn in de grensregio Belgorod. Zeventig terroristen zouden zijn gedood.
+ Onderminister Hanna Maliar: ‘Oekraïense troepen hebben nog steeds een deel van het zuidwesten van Bachmoet in handen en we boeken vooruitgang ten noorden en zuiden van de stad in een poging de stad te omsingelen.’
+ De Nederlandse minister Ollongren is ‘ervan overtuigd dat andere landen zich gaan aansluiten’ bij de straaljager-coalitie voor Oekraïne.
+ Het trainen van Oekraïense F-16 piloten in Europa is begonnen, heeft EU-buitenlandchef Borrell gezegd. Hij noemde Polen als een van de landen waar F-16 piloten worden opgeleid.
+ De Hongaarse premier Victor Orbán heeft gezegd dat er geen enkele kans is voor Oekraïne om de oorlog te winnen en dat het sturen van meer hulp alleen maar tot meer doden zal leiden.
+ Het voorarrest van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich wordt met 3 maanden verlengd. Aanvankelijk zou hij tot 29 mei in de cel blijven.
 
Woensdag:
+ Rusland wil pas over de ‘voltooiing’ van de aanval op Oekraïne nadenken als alle doelen zijn bereikt, door oorlogsgeweld of op een andere manier zei Kremlin-woordvoerder Peskov.
+ Rusland zegt dat het de afgelopen nacht in de grensregio Belgorod ‘een groot aantal’ drones heeft neergehaald. Volgens de gouverneur van de regio zijn in de stad Belgorod en plaatsen in de omgeving auto’s, huizen en overheidsgebouwen beschadigd maar zijn er geen gewonden gevallen.
+ Amerikaans vliegdekschip is aangekomen in Noorwegen Het doet de komende dagen mee aan oefeningen van het Noorse leger langs de Noorse kust. De oefeningen strekken zich uit tot het poolgebied.
+ Bevolking VS blijft Oekraïnebeleid Biden steunen. In de in april gehouden peiling keurt een meerderheid van Democratische en Republikeinse kiezers de Russische aanval op Oekraïne af.
+ Wagner-baas Prigozjin zegt dat bij de slag om Bachmoet 20.000 leden van zijn huurlingenleger zijn omgekomen. Dat zijn er veel meer dan het totaal aantal Russische militairen dat volgens het Kremlin in de oorlog in Oekraïne is gesneuveld. Dat zouden er 6.000 zijn. Het overgrote deel van de gesneuvelde Wagner-huurlingen bestond zo goed als zeker uit voormalige gevangenen.
+ Prigozjin sluit niet uit dat Oekraïne de Russen uit heel Oekraïne zal verdrijven, zelfs uit de Krim. ‘Dat is een pessimistisch scenario. Ze hebben raketten gekregen, troepen getraind, natuurlijk gaan ze door met hun offensief', zei hij. Ze gaan de Krim aanvallen, ze proberen de Krimbrug op te blazen, de aanvoerlijnen af te snijden. ‘We moeten ons voorbereiden op een zware oorlog.’
+ De totale waarde van de militaire steun van Nederland bedraagt inmiddels 1.6 miljard euro. Nederland gaat zo snel mogelijk beginnen met het opleiden van Oekraïense piloten om met F-16’s te vliegen. Ook Noorwegen steunt het programma om de piloten te trainen.
 
Donderdag:
+ Er komen nog meer aanvallen op Russisch grondgebied, uitgevoerd door opstandige Russische groepen. Dat heeft de Russische commandant gezegd van een militie die zichzelf het Russische Vrijwilligerskorps (RVK) noemt.
+ De Russische huurlingengroep is begonnen met het overdragen van Bachmoet aan reguliere Russische troepen zegt Wagner-baas Prigozjin.
+ De Wagner-eenheden zijn vervangen door gewone soldaten, maar de huurlingen van de groep blijven wel gestationeerd rond het centrum van de verwoeste stad, stelt de plaatsvervangende Oekraïense Defensieminister Hanna Maliar.
+ De Russische Federale veiligheidsdienst (FSB) zegt twee mannen te hebben gearresteerd in verband met verijdelde aanvallen op Russische kerncentrales eerder deze maand. Deze zouden zijn georganiseerd door de buitenlandse inlichtingendiensten van Oekraïne.
+ Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne achter de droneaanval eerder deze maand op het Kremlin zit melden CNN en New York Times. Een woordvoerder van Zelensky zegt dat Oekraïne niets te maken had met de ‘vreemde en zinloze’ drone-aanval op het Kremlin.
+ Rusland sluit consulaten Zweden en zet vijf diplomaten uit. Tenslotte is ook de Zweedse ambassadeur ontboden. Dit is een reactie vanwege de uitzetting vorige maand van Russische diplomaten door Zweden.
+ Gevangenenruil na de strijd om Bachmoet. Oekraïne heeft ruim honderd soldaten teruggekregen. Ook zijn drie lichamen van slachtoffers overgedragen. Volgens de Wagner groep gaat het om een Turk, een Amerikaan en een Oekraïense vrouw.
+ Nederland en Denemarken gaan samen de F-16 training voor piloten leiden, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Andere landen zullen ook deelnemen.
 
Vrijdag:
+ Bij een Russische raketaanval op een ziekenhuis in de stad Dnipro zijn 1 dode en 15 gewonden gevallen. Dat heeft Zelensky gezegd. ‘Russische terroristen bevestigen nogmaals dat ze strijden tegen alles wat humaan en eerlijk is’, zei hij. ‘We moeten deze onmenselijke wezens onherroepelijk en zo snel mogelijk verslaan.’
+ Wall-Street Journal journalist Gershkovich is in beroep gegaan tegen een beslissing van de Russische rechtbank om zij voorlopige hechtenis met 3 maanden te verlengen.
+ Uit nieuwe foto’s die uit Oekraïne komen is de medische kliniek te zien die zwaar beschadigd is door de Russische raketaanval.
+ De Braziliaanse president Lula heeft in een telefoongesprek met Poetin gesproken over de oorlog. Hij onderstreepte andermaal als bemiddelaar te willen optreden. ‘Samen met India, Indonesië en China, om zo te zoeken naar vrede.’
+ Westerse landen hebben het verplaatsen van tactische kernwapens van Rusland naar Belarus veroordeeld. De VS spreken van ‘het nieuwste voorbeeld van onverantwoord gedrag’ van Rusland.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Het Russische leger heeft een dam ten westen van Avdijivka opgeblazen, met overstromingen tot gevolg. Meldt het Institute for the Study of War, dat een belangrijke Oekraïense militair aanhaalt die waarschuwt dat de aanval verdere overstromingen kan veroorzaken ten westen en noordwesten van Avdijivka dat in Donetsk ligt.
+ De Russen vallen Oekraïense bevoorradingsroutes en andere logistiek belangrijke punten in de regio aan om zo het langverwachte Oekraïense offensief te frustreren.
+ De Oekraïense opperbevelhebber Zaloezjnyj: ‘De tijd is gekomen om terug te pakken wat van ons is’, met daarbij filmisch gemonteerde beelden van Oekraïense militairen die zich voorbereiden op de strijd.
+ Het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft toegegeven dat Oekraïne betrokken was bij de explosie op de Krimbrug, zeven maanden geleden. Maljoek sprak over ‘een logistiek route die we moesten afsnijden van de vijand’ en dat daarom ‘passende maatregelen’ zijn genomen. Details over de operatie gaf Maljoek niet.
+ Een grote groep Duitsers zal Rusland binnen niet al te lange tijd moeten verlaten. Reuters spreekt over minstens honderd. Het zou een reactie zijn op het besluit van Berlijn om het aantal Russische medewerkers van veiligheidsdiensten in Duitsland omlaag te brengen.
+ Bij een Russische aanval op Kiev is vannacht zeker een persoon om het leven gekomen en drie anderen raakten gewond. Het dodelijke slachtoffer werd geraakt door een neergehaalde drone die op een tankstation neerkwam. Oekraïne heeft meer dan 20 drones uit de lucht gehaald die onderweg waren naar de hoofdstad.
+ Een eerste groep van 400 Oekraïense militairen is in Duitsland begonnen met training voor de inzet van Amerikaanse M1 Abrams-tanks. Vrijdag zijn de trainingen begonnen op 2 Amerikaanse bases in het noordoosten van Beieren.
+ Oekraïne heeft in de afgelopen dagen Duitsland gevraagd om de levering van Taurus kruisraketten. Het is niet bekend om hoeveel raketten het gaat en het is niet bekend of de Bondsrepubliek bereid is ze te leveren.
+ Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het VK aan Oekraïne waren geleverd, zegt het Russische ministerie van Defensie. Oekraïne en het VK hebben nog niet gereageerd.
+ Russische media melden dat installaties van oliepijpleidingen in de regio Pskov, in het westen van Rusland, zijn geraakt door een serie droneaanvallen. Een administratief gebouw zou zijn ontploft. Ook in de grensregio Belgorod zouden opnieuw meerdere aanvallen zijn geweest.
+ Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten te lanceren zegt Oleksiy Danilov. De veiligheidsfunctionaris wilde geen datum noemen maar zei dat een aanval om grondgebied te heroveren op de bezetter ‘morgen, overmorgen of over een week’ zou kunnen beginnen. ‘We zijn altijd klaar. Net zoals we klaar waren om ons land te verdedigen. Het is geen kwestie van tijd.’ Hij ontkende dat het offensief al is begonnen zoals gesuggereerd wordt. Het vernietigen van Russische controlecentra en militair materieel is al sinds het begin van de oorlog de taak van de strijdkrachten. ‘We nemen geen vakantie van de oorlog.”
+ Wagner huurlingen trekken zich terug uit Bachmoet. Danilov wijst er echter op dat de Wagner-troepen zich ‘hergroeperen op drie andere locaties’, en de terugtrekking dus ‘niet betekent dat ze zullen stoppen met ons aan te vallen’.