Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 27 maart t/m zo. 2 april 2023
 

2 april 2023, 15:03
Maandag:
+ EU dreigt met nieuwe sancties tegen Belarus om Russische kernwapens. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell gisteren op Twitter gezegd. ‘Wanneer Belarus Russische kernwapens laat plaatsen, zou dat een onverantwoordelijke escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid voor die Europese veiligheid betekenen’, aldus Borrell.
+ De Russische president Poetin gelooft nog altijd heilig in een volledige overwinning in Oekraïne. Dat zegt de Amerikaanse oorlogsdenktank Institute for the Study of War.
+ Volgens hen is zowel het Westen als Oekraïne er nog niet in geslaagd Poetin ervan te overtuigen dat een compromis nodig is voor een einde van de oorlog. Poetin is bereid tot een lange, slepende oorlog om zo uiteindelijk Oekraïne te dwingen tot overgave of om het Westen oorlogsmoe te maken, zodat Kiev alleen komt te staan, schrijft de ISW.
+ De Oekraïense militairen die in Groot Brittannië een tanktraining volgden hebben die met succes afgerond en zijn onderweg terug naar het Oekraïense front. Zij kregen die training om meer te leren over de Challenger 2-tanks, waarvan Engeland de levering eerder dit jaar aan Oekraïne toezegde. De Brits minister van Defensie Wallace was onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de militairen maar benadrukt dat het gevaar in Oekraïne nog niet is geweken: ‘Wij zullen hen blijven bijstaan en alles doen om Oekraïne zo lang als nodig te ondersteunen.’
+ De plaatsvervangende ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije, Iran en Syrië zullen begin april een gezamenlijk overleg hebben in Moskou.
+ Wit-Rusland beschuldigt Polen ervan de spanningen tussen het land en de EU op te voeren door opzettelijk het verkeer van vrachtwagens en auto’s aan de grens te vertragen. Wit-Rusland zegt dat Polen de bilaterale overeenkomsten niet uitvoert.
+ Het gemeentelijk personeel dat de stad Avdiivka onderhoudt, wordt teruggetrokken. De situatie in de Oost-Oekraïense frontstad ten noorden van Donetsk is te gevaarlijk geworden door aanhoudende Russische beschietingen. Avdiivka lijkt steeds meer op een scène uit post-apocalyptische films, aldus het hoofd van het stadsbestuur Vitali Barabasj.
 
Dinsdag:
+ Sergey Aksyonov, het door het Kremlin aangestelde hoofd van de Krim, heeft zijn eigen Wagner-groep opgericht, meldt Sky News. De eenheid genaamd ‘Convoy’ zou uit 300 huurlingen bestaan en zou al ingezet zijn in bezette delen van de Cherson-regio. De hele groep bestaat uit voormalige ‘Wagner leden’ en is een product van intensieve samenwerking van Prigozjin en Aksyonov die openlijk de kant koos van Prigozjin in zijn ruzie met de Russische minister van Defensie Shoigu en Gerasimov, chef generale staf. Een propagandist zei: ‘Ik heb nog nooit zo’n fortificatie gezien: een heel flatgebouw ondergronds. Hun uitrusting is spiksplinternieuw, en ze zijn tot de tanden gewapend!’
+ De EU moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen zijn EU landen en het Europees parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen economische chantage zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd laten.
+ Wit Rusland gedwongen om Russische kernwapens te huisvesten door ‘agressieve acties NAVO’, de Wit-Russen beweren dat ‘leden van de militaire alliantie’ de veiligheid van het land bedreigen.
+ Het Britse ministerie van Defensie zegt dat het Russische 10e tankbataljon de dupe is geworden van de aanval op Avdiivka en waarschijnlijk een ‘groot deel van zijn tanks’ heeft verloren tijdens een poging om de stad vanuit het zuiden te omsingelen.
+ De eerste zending Leopard 2 tanks uit Duitsland is naar Oekraïne gestuurd, Achttien geavanceerde gevechtstanks werden afgeleverd nadat Oekraïense bemanningen waren getraind om ze te gebruiken.
+ Westerse bedrijven die Rusland verlaten moeten verplicht doneren aan de Russische staat voordat ze dat kunnen doen, meldt de Financial Times op basis van nieuwe Russische wetten. Voorheen was zo’n donatie ‘vrijwillig’, zo schrijven zij.
+ De Russische troepen blijven de druk opvoeren rond Bachmoet. Afgelopen nacht zijn er meerdere grondaanvallen rond en in het stadje geweest meldt het ISW. De druk komt voornamelijk van Wagner eenheden, al melden Russische milbloggers dat ook reguliere Russische troepen steeds meer meevechten in de strijd rond Bachmoet.
+ Veertien Britse Challenger 2-tanks zijn aangekomen in Oekraïne. De Oekraïense minister van Defensie noemde de Britse Challenger ‘werken van militaire kunst’. Ook de beloofde achttien Duitse Leopard 20tanks zijn aangekomen en Duitsland heeft nog veertig Marder-gevechtsvoertuigen geleverd.
+ VK en Polen gaan samen twee tijdelijke dorpen bouwen in Oekraïne, maakte de Britse regering bekend. De dorpen moeten aan 700 Oekraïners onderdak bieden.
+ Russische voorjaarsoffensief is zo goed als vastgelopen. De aanvallen zijn nog niet gestopt, maar vorderingen maakt het Russische leger nauwelijks meer in Oost Oekraïne. De Russische aanvallen hebben hun ‘momentum’ verloren. Het zwaartepunt van de Russische inspanning heeft zich verplaats van Bachmoet naar Avdiivka. Het is een poging om de rest van de provincie Donetsk te omsingelen.
+ Twee jaar strafkamp voor vader van meisje dat anti-oorlogstekening maakte. Masja, de dochter van Moskaljov moest op school een tekening maken als steun aan de Russische militairen in Oekraïne. Maar ze schreef onder meer ‘glorie aan Oekraïne’ en ‘nee tegen oorlog’ op haar tekening. Masja werd begin deze maand in een jeugdinstelling geplaatst en Moskajlov wist zijn woning te ontvluchten voor de uitspraak gedaan werd.
 
Woensdag:
+ De Russische strategische troepen zijn begonnen met oefeningen met mobiele nucleaire intercontinentale ballistische raketsystemen van het type Yars. In totaal zijn meer dan 3.000 militairen en zo’n 300 stuks materieel bij de oefeningen betrokken. De raketten zouden een bereik hebben van 12.000 kilometer.
+ Het stadsbestuur van Marioepol heeft onthuld wie achter het bombardement in het theater zo’n jaar geleden zou zitten. Ze wijzen de 41-jarige kolonel Segeri Atroshchenko aan als verantwoordelijke. Ook het bevel om de kinder- en kraamkliniek in de stad te bombarderen zou van hem zijn gekomen.
+ Biden heeft het plan van Poetin om kernwapens in Wit-Rusland te plaatsen bestempeld als ‘gevaarlijke praat’. Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend, aldus Biden.
+ De oproep van het IOC aan de sportbonden om individuele atleten uit Rusland en Belarus weer toe te laten tot wedstrijden is slecht gevallen bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.
+ Volgens de Amerikaanse denktank ISW heeft de Wagner-groep een industrieel complex in Bachmoet ingenomen en rukken de Russen ook elders in de stad langzaam op.
+ Door Rusland bezette stad Melitopol zit zonder stroom na Oekraïense beschietingen melden autoriteiten uit de stad die zo’n 75 kilometer ten zuiden van kerncentrale in Zaporizhia ligt.
+ Zodra Finland en Zweden toetreden tot de NAVO worden ze legitieme doelwitten voor Rusland, aldus de Russische ambassadeur in Stockholm. De totale lengt van de grenzen van Rusland met de NAVO zal bij toetreding bijna verdubbelen. Dat kan de veiligheid van Europa niet verbeteren zegt ambassadeur Tatarintsev.
+ Zelensky heeft XI uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Kiev. ‘We zijn klaar om XI te ontvangen’, aldus Zelensky. Xi heeft niet met Zelensky gesproken sinds de Russische inval.
+ Poetin heeft toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. De afgelopen maanden hield Poetin juist vol dat Rusland de sanctiepakketten goed doorstond.
+ Zelensky: Het verliezen van Bachmoet kan Oekraïne dwingen tot een voor het land onacceptabel ‘compromis met Poetin’. Verliezen zal onze samenleving moe maken en zal Rusland gebruiken om internationaal steun te zoeken voor een deal die voor Oekraïne onacceptabel zou zijn.’ Ook in eigen land zal de druk toenemen om tot een compromis te komen. ‘Als Poetin ruikt dat we zwak zijn zal hij duwen, duwen, duwen en de overwinning verkopen aan het Westen, aan de eigen samenleving, aan China en aan Iran.’
 
Donderdag:
+ Het aantal operationele kernkoppen in de wereld is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens een monitor van het kernwapenverbod, deel van een Noorse mensenrechtenorganisatie, waren 8576 kernkoppen klaar voor gebruik in 2022, 137 meer dan een jaar eerder. De stijging zou vooral op het conto van Rusland komen. China, India, Pakistan en Noord Korea hebben ook meer wapens ter beschikking dan een jaar eerder.
+ Hongarije vertraagt NAVO-toetreding Zweden. Het land is niet blij met de Zweedse kritiek op het beleid van premier Orban en wil eerst met Stockholm om tafel om de problemen uit te praten.
+ Rusland wil 400.000 soldaten werven. Het Kremlin presenteert dit als een campagne op basis van vrijwilligheid, maar in de praktijk zal dit volgens het Britse ministerie van Defensie vermoedelijk minder vrijwillig zijn. Regionale autoriteiten zouden de druk opvoeren, waardoor van vrijwilligheid geen sprake meer is.
+ Op sommige dagen van de oorlog vallen tegenover elke gesneuvelde Oekraïense soldaat maar liefst 10 Russische doden, aldus de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malyar. Ze nuanceert het getal door te stellen dat dit niet iedere dag aan de orde is en dat de gemiddelde verhouding lager is.
+ Het Russische leger heeft ‘enig succes’ geboekt bij de strijd in Bachmoet meldt het Oekraïense leger dat ook stelt dat Oekraïne nog steeds controle heeft over een groot deel van de vrijwel verwoeste stad.
+ In het zuiden is sprake van Russische troepenopbouw rond de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja.
+ Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland op verdenking van spionage. Het gaat om Evan Gershkovich, een correspondent van The Wall Street Journal.
+ In Zwitserland zijn vier bankiers veroordeeld voor het opzetten van een bankrekening voor de Rus Sergej Roldoegin, een jeugdvriend van Poetin en peetvader van diens oudste dochter.
+ Gevluchte vader van meisje dat anti-oorlog tekening maakte nu gearresteerd in Belarus. De man Aleksej Moskaljov was onder huisarrest geplaatst, maar wist zijn woning te ontvluchten.
+ Rusland wil Noord-Koreaanse munitie in ruil voor voedsel. De Amerikaanse regering is bezorgd dat Noord-Korea op dit verzoek ingaat.
 
Vrijdag:
+ De Oost-Oekraïense stad Charkov is aangevallen met zeker zes Russische raketten. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen in de stad en welke schade de aanval heeft aangericht.
+ Een jaar geleden werden in Boetsja honderden doden aangetroffen na de terugtrekking van de Russische troepen uit het voorstadje van Kiev. Tientallen van hen lagenwekenlang op straat. Bij meerdere mensen waren de handen op hun rug gebonden. Anderen werden aangetroffen in massagraven. Zelensky stond vrijdag stil bij de ‘bevrijding van Boetsja’. Hij noemt het ‘een symbool van de wreedheden van het leger van het bezettende land’.
+ Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij legden de hand op 5.000 pagina’s vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden.
+ Poetin heeft een document getekend waarin bijna 150.000 Russen worden opgeroepen voor de dienstplicht. Rusland doet twee keer per jaar zo’n oproep.
+ Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.
+ Loekasjenko zei ook dat Polen van plan is Wit-Rusland binnen te vallen. Polen zou ook Wit-Russische vluchtelingen trainen tot soldaten.
+ Russische moordenaar krijgt gratie via Wagner en heeft tijdens zijn verlof meteen een nieuw slachtoffer gemaakt: zijn eigen moeder. Ivan Rossomachin was veroordeeld tot 14 jaar cel voor een moord in 2019. Hij maakte gebruik van het rekruteringssysteem van de Russische Wagner-groep.
+ Met de officiële goedkeuring van het Turkse parlement, is de toetreding van Finland tot de NAVO door alle lidstaten goedgekeurd.
+Finland kan nu binnen enkele dagen formeel lid zijn van de NAVO nu Turkije als laatste lidstaat de toetreding van het land heeft goedgekeurd, aldus Stoltenberg.
+ Volgens het Kremlin kunnen alle geaccrediteerde buitenlandse journalisten gewoon hun werk blijven doen in Rusland Deze week arresteerde de geheime dienst de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich op verdenking van spionage. Rusland leverde geen bewijs voor de verdenking.
+ Sinds de slag om Bachmoet begon zijn er zo’n 30.000 Russische militairen gedood of gewond geraakt. Dat heeft de Britse militaire adviseur Ian Stubbs gerapporteerd aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa ( OVSE) Vooral in de laatste weken zijn er significante verliezen geleden in de regio Bachmoet. Hij zegt dat het verlies aan mankracht de aanvalskracht van het Russische leger beperkt.
 
Vrijdag/Zaterdag:
+ Rusland is deze maand voorzitter van de VN-veiligheidsraad. De laatste keer dat Rusland de zittingen voorzat was in februari vorig jaar, tevens de maand dat het land Oekraïne binnenviel. De raad wordt nu dus een aantal weken geleid door een land waarvan de president wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne. Poetin wordt onder meer beschuldigd van het deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland.
+ ‘We lopen een groot risico dat de oorlog in Oekraïne uitmondt in de Derde Wereldoorlog’, zei Orban. De rechts-populistische leider riep op tot vredesbesprekingen, maar liet het na om Rusland direct te bekritiseren om de invasie.
+ De Amerikaanse topmilitair Mark Miley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef. In de bezette gebieden zitten volgens hem honderdduizenden Russen. ‘Ik zeg niet dat het onmogelijk is, ik zeg alleen dat het een zeer moeilijke taak is.’ Kiev ziet het vertrek van het Russische leger als een voorwaarde voor vrede.
+ Oekraïne krijgt 11 honden uit Nederland voor het opsporen van explosieven. Na een aanvullende training worden de honden ingezet.
+ De Oekraïense politie doorzoekt het huis van het hoofd van het beroemde Holenklooster van Kiev. De metropoliet Pavel wordt ervan verdacht dat hij de Russische agressie goedpraat en haat zaait.
+ 262 Oekraïense sporters zijn gedood sinds het begin van de oorlog zegt Vadym Hoettsajt, de minister van sport. Ook zijn er sinds de oorlog 350 sportfaciliteiten verwoest.
+ Poetins oorlogskas blijft gevuld. Megajachten aan de ketting, een ban op Russische olie en de helft van de nationale reserves bevroren. Door middel van de sancties raakt het Westen de Russische economie en daarmee Poetins oorlogskas keihard, zo lijkt het. Maar ruim een jaar na de sancties is de Russische economie niet ingestort en lijkt er geen geldgebrek bij het leger. Er vloeien zelfs nog tientallen miljarden euro’s vanuit het Westen naar Rusland. Vanuit de EU vloeien de komende 12 maanden voor 14 tot 69 miljard euro voor olie en gas naar Rusland. Dat komt onder meer omdat voor lidstaten die door hun ligging afhankelijk zijn van Rusland  een uitzondering geldt. Op gas gelden helemaal geen sancties, de  Europese oliesancties zijn minder effectief omdat olie via schepen relatief makkelijk verplaatst kan worden en goederen die niet aan Rusland verkocht mogen worden, komen via onder meer China, Turkije en Kazachstan alsnog in Russische winkels.