Muziek

GelijkSpel trapt af met spetterende concerten

10 juni 2022, 12:35
Met een indrukwekkende opkomst van spoken word-artiest Brahma T. Ramsodit, de Koorbazen en Dhlomo’s drumband werd donderdagavond in het stadion van Heracles in Almelo de toon gezet voor GelijkSpel in Concert. Had Erve Asito een dak gehad, dan was het er afgegaan bij de spetterende afsluiting door Typhoon van dit muzikale feest dat draaide ‘om wie we samen zijn’ en waarin ‘de verschillen werden gevierd’.

Met GelijkSpel in Concert gaf de stichting GelijkSpel de aftrap voor nog meer programma’s en projecten, die de komende tijd worden ontwikkeld en georganiseerd. Zo starten er dialoogprogramma's op scholen, in bedrijven en in sportkantines, komt er een documentaire en staat in juni volgend jaar het muziektheaterspektakel DHLOMO op het programma in Erve Asito. Voor dit muziektheaterspektakel, waarvoor Stef Bos de muziek schrijft, vormt het levensverhaal van Darius Dhlomo de leidraad.

Boek
Het verhaal van deze kleurrijke ‘zwarte Tukker’, die in 1958 vanuit Zuid-Afrika naar Almelo kwam om voor Heracles te gaan voetballen, is vastgelegd in het boek DHLOMO. Een kleurrijk leven tussen zwart en wit. De officiële presentatie van het boek maakt ook deel uit van GelijkSpel in Concert en sluit naadloos aan bij het doel van alle programma’s en projecten van GelijkSpel: een beweging starten in Twente en Nederland waarbij de thema's inclusie en diversiteit leidend zijn.

Ontroerend
Donderdagavond klonken die thema’s letterlijk en figuurlijk door in de optredens van de artiesten The Cool Quest, Tabitha, Manuela Nzenge en Typhoon. Ze deelden deze avond met het aanwezige publiek - ruim 2000 man - hun persoonlijke verhaal en vertelden met woord en zang waarom zij zich verbonden hebben aan GelijkSpel. Het zorgde voor intieme en ontroerende momenten op Erve Asito.