Gelezen!

Korte metten met massamens

13 januari 2022, 17:12
Handhaving zou niet langer een rechtse hobby moeten zijn maar net zo goed van links. Dat zegt Sander Schimmelpenninck in zijn column in de Volkskrant. In Spanje leest hij dat, ondanks een vuurwerkverbod, een verdubbeling van het aantal slachtoffers te betreuren valt en hoe een getroebleerde man met brandende fakkel voor het huis van Kaag staat. Hij leest het boek ‘De opstand van de massamens’ van de Spaanse filosoof José Ortega. Deze massamens heeft geen plan, geen ideologie, geen verstand en is geneigd alles omver te werpen wat belangrijk is. Dit bijna 100 jaar oude boek is dus onverminderd actueel. Net als in de jaren ’20 staan we aan het eind van een periode van extreme bevolkingsgroei, technische vooruitgang en welvaartstijging maar is de liberale democratie vergeten de hordes op te voeden.

De massamens van Ortega is dus helemaal terug met als huiveringwekkend wapen de sociale media. Rechten en instant bevrediging worden opgeëist en plichten vergeten. De beschaving wordt van binnenuit gesloopt omdat de massamens elke kennis ontbeert over hoe deze beschaving tot stand is gekomen. De massamens voelt zijn macht toenemen ziet de angst bij de stille meerderheid en accepteert geen autoriteit meer. Die realiteit vraagt om politieke actie.

Nu anarchisme een realiteit is geworden van de bruin-rechtse massa zou handhaving door rechts en links gedragen moeten worden nu de buurman langzaam transformeert in een fascist die roept om tribunalen en burgerlijke ongehoorzaamheid tegen alles wat hem niet zint. De valse romantiek van die lekker stoute Nederlander, de 15 miljoen mensen die je de wetten niet voorschrijft, is onhoudbaar. Net als die eeuwige roep om dialoog en begrip die geconfronteerd met de huidige kwaadaardigheid lachwekkend begint te worden!

De liberalen hebben een monster gecreëerd. Het nieuwe kabinet zal, hoewel dat tegen zijn natuur ingaat, conservatief hard op handhaving moeten inzetten. De straffeloosheid van de ondermijning van onze rechtsstaat en de veiligheid van publieke figuren is onacceptabel, zowel online als offline. Verwaarloosde instituten als politie en leger moet ook nieuw elan en slagkracht krijgen. Bovendien zal het rechts-extremisme in eigen kringen getackeld moeten worden. De nihilistische medemens is ontspoord en verdient geen begrip, maar korte metten.