Regionaal weekoverzicht van ma. 16  t/m vrij. 20 jan. 2023
 

20 januari 2023, 19:22
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 3:
 
·         De gemeente Enschede kan geen zekerheid bieden aan de huidige medewerkers van IJsbaan Twente over hun toekomst. Dit antwoordde wethouder Niels van den Berg op vragen van D66-fractievoorzitter Gertjan Tillema. Pas drie weken voor het einde van het schaatsseizoen zullen de medewerkers weten wat er gaat gebeuren. De huidige exploitant, PCH Groep, stopt na maart met de exploitatie van de ijsbaan en het is onduidelijk wat er daarna mee gebeurt. De gemeente heeft andere gemeenten in de regio gevraagd om een jaar mee te betalen zodat er onderzoek kan worden gedaan naar de mogelijkheden voor de lange termijn, maar de meeste gemeenten willen eerst weten wat die langetermijnoplossing is voordat ze geld beschikbaar stellen. Enschede moet dus snel beslissen of ze zelf het hele bedrag van bijna zes ton voor dat ene jaar ophoest anders zullen de medewerkers met kennis vertrokken zijn. (TC Tubantia)
 
·         De grootste stad van de regio Twente, Enschede, wordt geconfronteerd met een grote uitdaging bij de opvang van asielzoekers. Het Rijk wil dat de regio Twente dit jaar 1400 extra opvangplekken voor asielzoekers realiseert, bovenop de bestaande 800. Enschede is nog een ‘witte vlek’ waar het gaat om permanente opvanglocaties. Dit, terwijl andere gemeenten in de regio al meer dan genoeg opvangplekken hebben. Per gemeente is het aantal opvangplekken gebaseerd op de inwonertallen. Enschede moet eind dit jaar 548 bedden beschikbaar hebben. Een groot deel van de extra bedden moet al per 1 april klaarstaan. Er is onderling overleg via de Twentse Regietafel Asiel, maar het is nog onduidelijk hoe Enschede aan deze uitdaging gaat voldoen. (TC Tubantia)
 
·         Hoewel FC Twente voorafgaand aan het seizoen de zaterdagavond als voorkeursdag heeft opgegeven bij de KNVB, konden tot nu toe slechts vier van de zeventien thuisduels van FC Twente worden afgewerkt in de Grolsch Veste. FC Twente is daar niet blij mee en heeft de voetbalbond laten weten teleurgesteld te zijn over deze situatie. FC Twente speelt dit seizoen veel wedstrijden op zondagmiddag. Dat komt door het Europese programma voor de winterstop, maar ook door omstandigheden waar de club geen enkele invloed op heeft. Risicowedstrijden moeten bijvoorbeeld verplicht op zondag worden gespeeld. Doordat de bekerwedstrijd tegen Ajax op donderdag (9 februari) is gepland, is het eredivisieduel tegen FC Volendam verplaatst naar zondag. (1 Twente)
 
·         De eigenaar van het failliete bureau DKB Thuiszorg uit Hengelo, Karen Balayan, is door justitie vastgezet omdat hij weigert inzage te geven in zijn boekhouding. Er zijn vele honderdduizenden euro's uit zijn failliete bedrijf gehaald, die nu spoorloos zijn. DKB Thuiszorg ging op 19 oktober 2020 failliet en had voornamelijk cliënten van Armeense afkomst. Balayan weigerde stelselmatig te voldoen aan verzoeken en sommaties van de curator voor informatie. De rechter-commissaris van de Rechtbank Overijssel heeft Balayan een zogeheten faillissementsgijzeling opgelegd. De rechtbank heeft ingestemd met verlenging van de gijzeling met een maand, op verzoek van de curator. Balayan heeft verzocht zijn gijzeling te schorsen, maar zijn verzoek is afgewezen. (TC Tubantia)
 
·         De voormalige voetballer van Heracles, Rai Vloet, zal zich moeten verantwoorden voor de rechter in verband met een dodelijke aanrijding die plaatsvond in november 2021. Bij het ongeval op de A4 bij Hoofddorp kwam de vierjarige Gio om het leven. De rechtszaak is gepland voor 20 maart en zal plaatsvinden in de rechtbank Schiphol. Vloet speelt momenteel voetbal in Rusland, nadat zijn situatie bij Heracles onhoudbaar was geworden na het incident. De advocaat van Vloet verwacht dat hij aanwezig zal zijn tijdens de rechtszaak. (RTV Oost)
 
·         Enschede wil een proef starten met fietsvlonders; dat zijn fietsenstallingen  in woonwijken die even groot zijn als een autoparkeerplaats. De vlonders zijn bedoeld om overlast van wild gestalde fietsen op de stoep te verminderen. De eerste fietsvlonder zou dit voorjaar nog ergens in Enschede geplaatst moeten worden. De gemeente heeft 25 miljoen euro gereserveerd voor projecten en maatregelen die gericht zijn op fietsen, waaronder een fietssnelweg. Of de proef op zo'n korte termijn lukt, hangt af van het beheer en de levertijd van de vlonders. De proef zal in eerste instantie in gebieden worden uitgevoerd waar er een tekort is aan fietsparkeerplaatsen, zoals drukke straten en straten waar veel studentenhuizen zijn. Andere steden zoals Rotterdam, Eindhoven en Arnhem hebben ook al proeven uitgevoerd met fietsvlonders. (1Twente)
 
·         'Mensen, die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden' en 'Christus is opgestanden, al van de mensen hun handen'. Zo zal het op eerste en tweede paasdag voortaan klinken in Ootmarsum, tijdens het traditionele vlöggeln. Vorig jaar ontstond  opschudding over de teksten van de poaskearls, toen er nog ongekuist over  'Joden' werd gezongen op plekken waar het voortaan over ‘mensen’ gaat. De uit Enschede afkomstige oud-rabbijn Lody van de Kamp uitte kritiek op de liedtekst en vroeg om aanpassingen. De aanpassing van de tekst ging niet zonder slag of stoot. Bij het overleg waren bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen, diaken Jan Kerkhof Jonkman van de Ootmarsumse parochie, voorzitter Henk Eertman van de Stichting tot bevordering en instandhouding van de paasgebruiken in Ootmarsum en zelfs burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland betrokken. Bij Henk Eertman ging de aanpassing niet van harte. Hij liet de vicaris weten dat er helemaal niets mis is met de gewraakte passage waarin over ‘Joden’ wordt gezongen. Volgens hem is er in Ootmarsum nooit sprake geweest van jodenhaat. Dat hij toch akkoord is gegaan met de aanpassing heeft volgens hem te maken met ‘publicaties die de eeuwenoude traditie in een kwaad daglicht hebben geplaatst’ en om te voorkomen dat het een ‘punt van discussie zou kunnen blijven’. (TC Tubantia)
 
 
·         Landbouwminister Piet Adema is met spoed teruggekeerd uit Berlijn, waar hij de Grüne Woche bijwoonde, vanwege de onrust die onder boeren is ontstaan over het besluit van de Europese Commissie om de uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest op te heffen. Nederlandse boeren mochten tot nu toe meer mest uitrijden dan boeren in andere landen. De Europese Commissie wilde al eerder af van die uitzonderingspositie, maar voor Nederland hoefde dat dit jaar nog niet. Nu Brussel de minister daar nu voor op de vingers heeft getikt, zijn de gevolgen voor de boeren zijn groot. ‘Onacceptabel’, vindt LTO. ‘Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw’, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Minister Adema gaf eerder aan dat 2023 'een leerjaar' zou worden. Als de nieuwe voorwaarden begin dit jaar worden overtreden, zouden in principe alleen waarschuwingen worden gegeven, geen boetes. Brussel stelt nu dat dit een verkeerde uitleg is van de richtlijnen. Met haar nieuwe ingrijpen geeft de Europese Commissie het signaal af dat er alsnog geen sprake kan zijn van een overgangsjaar. (RTV Oost)