Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 21  t/m vrij. 27 jan. 2023

27 januari 2023, 17:09
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten  uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 4:
 
·         De ingreep van Europa in het Nederlandse mestbeleid betekent een kostenpost van meer dan 4 miljoen euro voor boeren in Overijssel. De maatregel, die per 1 maart van kracht is, verbiedt boeren om nog langer mest uit te rijden op stroken grond langs sloten en beken. Dit leidt tot minder gewasopbrengst en de noodzaak om meer mest tegen hoge kosten af te voeren. De maatregel is genomen om vervuiling van het water tegen te gaan. Er wordt verwacht dat de boeren in Overijssel in 2026 zeker 36 miljoen euro aan extra kosten hebben wanneer Nederlandse boeren aan dezelfde regels moeten voldoen als hun collega's in de rest van Europa. (TC Tubantia)
 
·         Het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat werknemers van Machinefabriek Stork in Hengelo het werk neerlegden als teken van verzet tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 29 april 1943 gingen de drieduizend Storkianen in staking en als een olievlek verspreidde die staking zich razendsnel uit over heel Nederland. In die weken daarna kwamen 174 Nederlanders om, de meesten werden standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Deze week verrichtte Brita Röhl, voorzitter van de Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943, met een lezing de aftrap van een reeks activiteiten ter herdenking van de April-Mei-staking, 80 jaar na dato. Röhl is de kleindochter van Frits Loep, de Storkingenieur die op 4 mei 1943 verdween na door de Duitsers te zijn opgepakt. Zij vindt dat deze daad van verzet minstens zoveel aandacht verdient als de veel bekendere Februaristaking van 1941, die in Amsterdam begon en beperkt bleef tot een deel van de randstad. Röhl: ‘De Februaristaking staat inderdaad wél in de geschiedenisboekjes, waar de April-meistaking daarin ook zeker een plek verdient. Het zal iets te maken hebben met de instelling van de Tukkers, zeker in die jaren. Na de oorlog was het hier een kwestie van aanpakken en je mond houden over dat wat achter je ligt.’
 Omdat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de staking plaatsvond, hebben het lokaal comité April-meistakingen 1943, de landelijke Stichting April-meistakingen 1943, Gemeente Hengelo, Museum Hengelo, de Storkiaan, Stichting Erfgoed Hengelo, theatergroep Barst, Stichting Behoud Erfgoed Stork, Stichting Bernhards Ontmoeting en De Vergeten Twentse Lente, de theatervoorstelling van Johanna ter Steege, de handen ineengeslagen en is er een veelzijdig en uitgebreid programma ontstaan. Er is een website in ontwikkeling waarop het verhaal van de April-Mei-stakingen verteld wordt en waarop alle initiatieven gebundeld worden. Tot die tijd zijn alle initiatieven te vinden op uitinhengelo.nl/aprilmeistakingen. (1 Twente)
 
·         De politie onderzoekt een incident dat zondagmiddag plaatsvond op het perron van Borne. Een inwoner van Borne met een verstandelijke beperking raakte hierbij gewond. Hij zou ook op het spoor zijn gegooid en ternauwernood door omstanders zijn weggehaald voor een aanstormende trein. Het incident gebeurde na afloop van de wedstrijd FC Twente-FC Utrecht, waarbij drie mannen zich vervelend gedroegen in de stoptrein uit Enschede naar Borne. Er zou wat gedoe zijn geweest in de trein, waarbij twee jonge vrouwen klappen zouden hebben gekregen. Op het perron werd vervolgens de man met een verstandelijke beperking aangevallen. De politie onderzoekt de beelden van bewakingscamera's. (TC Tubantia)
 
·         FC Twente neemt maatregelen tegen de supporters die zich misdragen tijdens wedstrijden. Na een uitwedstrijd in november vorig jaar tegen Sparta, waarbij supporters voor 50.000 euro schade aanrichtten, heeft de club besloten om steviger op te treden tegen deze groep. Tien supporters die bij een wedstrijd tegen Ajax met bier hebben gegooid, moeten binnenkort voor de gedragscommissie verschijnen. Deze commissie behandelt ook verdenkingen tegen nog eens vijftien fans die zich bij diverse thuiswedstrijden hebben misdragen. De gedragscommissie kan een lokaal stadionverbod opleggen, waarmee de club duidelijk maakt dat wangedrag niet wordt geaccepteerd. De club wil ook de schade die de supporters hebben aangericht bij Sparta verhalen op de verantwoordelijken. (TC Tubantia)
 
·         Met de stijgende stookkosten stijgt ook het aantal houtdieven. Natuurbeheerders waarschuwen dat het strikt verboden is om zomaar hout mee naar huis te nemen, omdat dit onder stroperij valt. Er worden suggesties gedaan om het hout te beveiligen door middel van camera's of speciale 'track-and-trace-chips'. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht slaat alarm over dit fenomeen. De dieven richten zich voornamelijk op hout dat al gekapt is, omgewaaide bomen of dood hout. Ook in Overijssel hebben natuurbeheerders te maken met houtdieven. De woordvoerster van Staatsbosbeheer benadrukt dat zelfs het meenemen van houtsnippers verboden is en dat het net zoals het plukken van paddenstoelen slechts in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik is toegestaan. (RTV Oost)
 
·         Club Vios, de laatste grote discotheek in Hengelo, sluit na dit weekend de deuren. Eigenaar Sander Leurink vertelt dat uitgaan wel mogelijk blijft in het pand aan de Beekstraat, maar dat er voortaan op een conceptmatige basis wordt gewerkt. Er zullen themafeesten worden georganiseerd voor specifieke doelgroepen. Leurink vermoedt dat de jeugd van tegenwoordig een andere besteding heeft voor hun zaterdagavonden dan voorheen. Voor corona hadden ze elke week zo'n 1.800 tot 2.200 mensen in de discotheek, maar na heropening waren het er nooit meer dan 300. Hij denkt dat de jongeren die vijftien, zestien waren toen corona uitbrak nu een heel andere besteding van de zaterdagavonden hebben gevonden en niet meer voor de horeca kiezen om uit hun dak te gaan. (1Twente)
 
·         Afgaande op een uitgebreid onderzoek van het AD/Twentsche Courant Tubantia en het agrarisch weekblad Nieuwe Oogst blijkt er inderdaad sprake van een diepe kloof tussen stad, platteland en politiek. Vooral in het oosten en zuiden van het land leven de gevoelde verschillen tussen stad en platteland sterker dan in het westen. Met name boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving. Het vertrouwen in de landelijke politiek blijkt bedroevend laag, vooral bij boeren. Van hen vertrouwt nog slechts 6 procent politiek Den Haag. Het enorme wantrouwen bij boeren valt ook op andere terreinen op. Zo zegt driekwart van hen geen vertrouwen in de media te hebben, bij de burgers is dat ruim een derde. Boeren vertrouwen ook de wetenschap een stuk minder. Ze ervaren de kloof rond veel onderwerpen bovendien sterker. Rond de discussie over de terugkeer van de wolf in Nederland, bijvoorbeeld. Daar staat tegenover dat boeren en de rest van Nederland elkaar op veel punten wel kunnen vinden. Zo delen ze de mening dat consumenten en supermarkten de boeren beter zouden moeten helpen. Maar ook dat media meer geluiden van buiten de (Rand)stad in hun berichtgeving moeten opnemen. Een grote meerderheid van de Nederlanders, boeren inclusief, onderschrijft ook de stelling dat het politieke debat minder op de persoon gevoerd zou moeten worden. Bovendien vinden we massaal dat we beter naar elkaar moeten luisteren. Noelle Aarts, hoogleraar Socio-Ecologische Interactie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: ‘Burgers en boeren denken over veel dingen ook hetzelfde, blijkt uit dit onderzoek.’ (TC Tubantia)