Debat

Social Rebel: Studenten kaarten maatschappelijke problemen aan

Daan Kemna 14 november 2022, 19:11
Onder de noemer ‘Social Rebel’ organiseren derdejaars studenten van academie Mens en Maatschappij van Saxion Hogeschool Enschede, in samenwerking met debatcentrum Pakhuis Oost, een serie bijeenkomsten over actuele maatschappelijke thema’s. Het gaat om onderwerpen als klimaatverandering, victim blaming en discriminatie op de arbeidsmarkt, die het volgens de studenten verdienen om onder de aandacht te worden gebracht.

‘Social Rebel’ is volgens de organisatoren een perfect middel om de stem van studenten te verbinden met publiek van buiten de school. Elk thema dat behandeld wordt heeft een compleet eigen verhaal dat een breed publiek zal aanspreken. Docent Joke Snelder begeleidt de studenten bij het Social Rebel-project:  ‘De studenten zijn heel vrij om hun thema te kiezen. We sturen ze wel een beetje aan zodat ze het niet te breed maken. Het moet een maatschappelijk breed onderwerp zijn, dus ze kunnen zich niet beperken tot onrust in een buurt in Enschede. Hoewel de studenten hard bezig zijn om hun thema tot zo goed mogelijk uit te werken, ervaren ze volgens Snelder het organiseren van de bijeenkomsten wel als spannend en nieuw. ‘Het vergt ook wel heel veel intrinsieke motivatie van de studenten. Ze moeten er veel voor doen, maar ze leren er ook ontzettend veel van. Het is heel mooi om te zien hoe ze er achteraf naar kijken, want ze staan echt op een podium bij Pakhuis Oost en leren bijvoorbeeld presenteren met een microfoon en dat soort dingen. Dat is gewoon geweldig.’

Discriminatie
Simon (21) is met een groep medestudenten druk bezig met het voorbereiden van hun thema discriminatie op de arbeidsmarkt. ‘Het feit alleen al dat het gebeurt, discrimineren, is een heel gek iets. Het staat ook gewoon in het wetboek dat het niet mag. Het is een van de mensenrechten dat je gelijk behandeld wordt. Als sociaal werker ben je bezig met het bevorderen van diversiteit. Een paar mensen uit onze groep hebben er zelf ervaring mee of kennen mensen die ervaring hebben met discriminatie. Op de arbeidsmarkt mag er al helemaal niet gekeken worden naar verschillen in bijvoorbeeld huidskleur of geslacht, maar  moet er gekeken worden naar opleiding en dat soort dingen. Helaas is dat niet altijd het geval.’ Net als de groep van Simon, hebben de andere studenten een thema gevonden waarover ze vol passie kunnen vertellen. Tijdens de bijeenkomsten worden alle aspecten van het thema besproken en zal het publiek wordt meegetrokken in lastige dillema’s. Studenten hebben tijdens hun stage ervaringen opgedaan of hebben zelf dingen meegemaakt waardoor ze geïnspireerd zijn geraakt voor een thema. Met gastsprekers, ervaringsdeskundigen en interactie tussen publiek en de studenten beloven de bijeenkomsten niet alleen vermakelijk te worden, maar kunnen de thema’s het publiek ook wakker schudden.

Victim blaming
Gedurende vier maanden zullen tijdens de Social Rebel-bijeenkomsten van Pakhuis Oost zes thema’s behandeld worden: Victim blaming, ongelijke behandeling tussen westerse en niet-westerse vluchtelingen in Nederland, stigmatisering van hangjongeren, klimaatverandering en discriminatie op de arbeidsmarkt.
De eerste bijeenkomst over victim blaming wordt gehouden op donderdag 24 november om 19.30 u. in de bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15. De site van Pakhuis Oost meldt daarover: ‘Victim blaming – in het Nederlands slachtofferbeschuldiging of schuldvraagomkering - is een vorm van morele ontkoppeling waarbij een dader of omstanders de schuld bij het slachtoffer legt. Deze avond gaan we hier verder op in. De centrale vraag is wat we daar in de beeldvorming en met de huidige sociale media tegen kunnen doen.’

Voor meer info en aanmelding voor de Social Rebel-bijeenkomsten, kijk op: https://www.pakhuis-oost.nl/