50e Keukentafelgesprek smaakt naar meer

13 juli 2023, 08:27
De Twenten Tom Morssink en Willem-Jan Velderman publiceren de 50e aflevering van het Keukentafelgesprek. Dit is een podcastserie thuis aan de keukentafel bij diverse leiders uit OostNederland. Je maakt kennis met de baan maar vooral met de persoon achter de functie. Denk aan een burgemeester, ziekenhuisbestuurder, non uit het klooster, bestuurder van een profvoetbalclub, lobbyist, directeur van een bouwbedrijf of chauffeur bij Twente Milieu. In de 50e aflevering is commissaris van de Koning van Overijssel te gast; Andries Heidema.

Wanneer ben je een leider?
Volgens de mannen kan dat door je functie maar ook door je gedrag. Er is geen papiertje ‘leider’ voor nodig. In de podcast krijgt de luisteraar veel tips over studie en loopbaanoriëntatie. Of je nu je opleiding moet kiezen of een andere baan overweegt. Willem-Jan Velderman: “leuk om te horen is dat mensen die van buiten Twente komen en in Twente komen werken, onze podcasts gebruiken om Twente en hun leiders beter te leren kennen”. Tom Morssink: “Daarnaast is de kwetsbaarheid van onze gasten een fantastische gelegenheid voor jonge mensen om van te leren door onze podcast te beluisteren, maar ook door mee te doen als sidekick”.

Welke afleveringen zouden ze zelf aanbevelen?
Velderman: “Charles Vinke (directeur-bestuurder) en Maikel Vieregge (chauffeur) van Twente Milieu. Het was een eis van dat de heren samen aan tafel zaten, prachtig illustratief voor het bedrijf en de omgang met elkaar. Andere favorieten zijn Rob Welten (burgemeester Haaksbergen), Trudy Vos (ROC van Twente), Jan den Boon (MST) en Michael Sijbom (Landschap Overijssel)”. Morssink: “de podcast met Eric Braamhaar, oud-wethouder en oud-scheidsrechter betaald voetbal is interessant omdat hij vertelt over zijn burn-out. Hoe loop je daar tegen aan en hoe kom je er ook weer vanaf. Verder zijn de podcasts met Jan den Boon (MST) , Xander Czaikowski (PEC Zwolle) , Marieke Mentink (Dura Vermeer) en Zuster Christella (Zusters Denekamp) andere favorieten”.

Op zoek naar groene leiders én sidekicks
Voor het vijfde seizoen zijn Morssink en Velderman op zoek naar ‘groene leiders’. Morssink: “Impact, duurzaamheid, betekeniseconomie, stikstof, ecologie, circulariteit het zijn allemaal woorden die je overal tegenkomt. Wie zijn de mensen die betekenis geven aan deze woorden? Welke verandering hebben zij zelf ondergaan? Groene leiders dragen een verantwoordelijkheid als het gaat om personeel. Zij vertegenwoordigen een organisatie die staat voor groen, die bezig is met een groene transitie of die vanaf hun bestaansrecht bezig zijn met een bijdrage aan succesvol duurzaam ondernemen”. Velderman: “Wij komen graag in contact met deze groene leiders voor onze nieuwe reeks keukentafelgesprekken. Dat kunnen technische uitvinders zijn maar we zijn net zo goed nieuwsgierig naar de sociale kant. Professor, boer, boswachter, ondernemer, hovenier of vrijwilliger. Of een beroep waar we zelf nog niet aan hebben gedacht, alles is goed! Mocht je vooral met de gesprekken willen meepraten kan dat ook. We zijn voor ieder gesprek op zoek naar een sidekick. Stuur ons dan een berichtje via sociale media”.

De podcast het Keukentafelgesprek luister je hier