Gelezen!

Bemiddelaar Wientjes vindt opening in ‘nee’ Haaksbergen tegen zoutwinning

4 juli 2023, 21:50
De ultieme poging van het kabinet om de blokkade tegen zoutwinning in Haaksbergen te doorbreken lijkt effect te sorteren. Voorlopig resultaat van de bemiddeling door oud werkgeversvoorzitter Wientjes: lokale politieke tegenstanders zijn bereid hun definitieve ‘nee’ tegen zoutwinning uit te stellen en te heroverwegen. Als voorwaarde stelden zij dat ze nog deze week toegang zullen krijgen tot een aantal veiligheidsanalyses.

Op advies van Wientjes heeft Hans Vijlbrief (staatssecretaris Mijnbouw) de tot dan vertrouwelijke stukken van TNO, Staatstoezicht op de Mijnen en de Technische Commissie Bodembeweging openbaar gemaakt.   In de begeleidende brief aan de gemeente schept de staatssecretaris duidelijkheid. ‘Door alle adviezen van SodM op te volgen kan ik de veiligheid waarborgen’, schrijft hij. Zoutwinner Nobian moet nog wel beter onderbouwen hoe het na winning de lege zoutcavernes ‘veilig afsluit’.

Uit Twente komt een kwart van het West-Europese zuivere zout van hoge kwaliteit. Het eindigt onder meer in medicijnen, windmolens, elektrische auto’s en ledlampen. In de gemeente vreest men vooral voor bodemdaling bij winning. (VK)