Gelezen!

Cashbetalingen nemen weer toe in Nederland

26 maart 2024, 14:00
Op steeds meer plaatsen in Nederland kunnen consumenten alleen nog met pin of creditcard betalen. Desondanks loopt het aantal contante betalingen aan de kassa niet verder terug. Sterker nog, de waarde van alle cashbetalingen nam in een jaar tijd met 8% toe, terwijl die bij pinbetalingen maar 4% groeide.

Uit onderzoek van de DNB blijkt dat vooral meer apotheken in vergelijking met een jaar eerder aangeven dat alleen elektronisch kan worden betaald. Bij bibliotheken en in de amusementssector wordt juist iets vaker contant geld geaccepteerd. Contante betalingen zijn de afgelopen jaren flink gedaald ten faveure van pinbetalingen, blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging. Maar na 2021, het tweede jaar van de pandemie, steeg zowel het aantal cashbetalingen als de waarde daarvan.

De komende jaren blijft het op de meeste plekken mogelijk om contant af te rekenen. Het overgrote deel van de winkeliers die nu cash accepteren, zegt dit zo te houden. Slechts 4% stelt over 3 jaar waarschijnlijk of zeker geen cash meer aan te nemen. (FD)