TukkerTrek

Glastonbury en de Tankenberg

Robert Beernink
23 juni 2022
08:29
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’

Route 5
Plymouth - GLASTONBURY - Bolton

We zijn nog steeds in Engeland. In het graafschap Somerset ligt Glastonbury, een met mysteries omgeven provinciestadje. Naast duizenden bezoekers aan het beroemde jaarlijkse muziekfestival, trekt het ook veel belangstellenden voor diverse geestelijke stromingen, sagen en legendes en heeft daardoor ook een enorme aantrekkingskracht op de Tukker die is opgegroeid tussen aardmannetjes, witte wieven, hunenreuzen, elfen, heemennekes en feeën.

Jozef van Arimatea, een zakenman uit Juda, zou hier de heilige graal naartoe hebben gebracht, waardoor het Keltische christendom ontstond. Deze heilige graal is de schaal of beker waarin het bloed van Jezus werd opgevangen bij zijn kruisiging of de beker die werd gebruikt bij het Laatste Avondmaal.

Andere bronnen vermelden dat hij er zelfs met Jezus en zijn gezin - dus met Maria Magdalena en de kinderen - is geweest; een verhaal met impact, dat zo poëtisch is verwoord in Jerusalem van de visionaire dichter William Blake.

Hier zouden zich ook de laatste rustplaatsen van de legendarische Koning Arthur en zijn vrouw Koningin Guinevere bevinden. Een ruïne van een abdij, St. Michaels Tower op Glastonbury Tor met de spiraalvormige trap en een geneeskrachtige bron, maken het aanbod voor de open geest compleet.

Mijn voorouders komen van achter de Tankenberg, tussen Oldenzaal en De Lutte, tussen het altaar voor de Germaanse godin Tanfana en Janker de Hellehond, het oude heuvelland, mysterieuze wezens en even merkwaardige als onverklaarbare voorvallen die bewaard zijn gebleven in overgeleverde verhalen.

Kwam Jozef wel over zee, of is hij de Rijn afgezakt, heeft hij de Tubanten bezocht en is met de eerste lichting Saksen naar Engeland overgestoken? Is Jezus in Twente geweest, of was Jozef alleen en had hij de heilige graal bij zich?

We weten het niet, maar het feit dat die graal nooit is gevonden en dat er in, op en rond de mystieke Tankenberg nog nooit naar is gezocht, zou eigenlijk de heilige geest van de Twentse toeristenbranche uit de fles moeten laten komen.

Wordt vervolgd:
Route 6 Glastonbury - BOLTON – Dingle: Bolton en de Nijverdalse snelspoel

Contact: www.robertbeernink.nl

Foto: Glastonbury