TukkerTrek

Novotsjerkassk en de Twentse paardrijkunst

Robert Beernink
4 augustus 2022
10:00
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’


Route 11
Sebastopol - NOVOTSJERKASSK - Winona

Verder naar het oosten richting westen, op zo’n zeshonderd kilometer van Sebastopol, kom ik aan in Novotsjerkassk. Daar is het Don-Kozakkencentrum, de symbolische hoofdstad van de Kozakken.
Dit roemruchte onafhankelijk levende volk, zonder eigen staat, is vooral bekend om zijn militaire vaardigheden en paardrijkunst.

Tijdens de Franse invasie van Rusland door Napoleon in 1812, streden de Kozakken mee aan de kant van de tsaar en joegen de Grande Armée terug tot in Frankrijk. Dat ging met zoveel nietsontziend geweld gepaard, dat de Fransen er nog steeds parbleu van spreken.

Onderweg naar La Douce France, deden ze in 1813 ook Nederland en Twente aan, bevrijdden onze streken en passant van de Napoleontische bezettingsmacht en maakten zo onbewust plaats voor Willem I, de eerste Oranjekoning.

In Enschede herinnert het Kozakkenpark nog aan hun aanwezigheid. Het waren geen doetjes, die Kozakken: ze stonden bekend als zuipschuiten, rokkenjagers, veelvraten en vechtmachines. Wat dat betreft hebben ze ondanks een kortstondig verblijf in onze contreien, diepe indruk gemaakt: de romantische Tukker herkent zich graag in hun karaktereigenschappen.
Maar helaas, de harde realiteit, na iets meer dan tweehonderd jaar, is dat zuipen is verwaterd tot borrelen, kerels watjes zijn geworden, vreten bio en vechten digitaal.

Er is weinig meer van over.

Misschien stroomt er alleen nog wat latent vererfd Kozakkenbloed door de aderen van een selecte groep die de oude robuuste waarden van de steppe nog in zich draagt en daarmee erg succesvol is: het Twentse paardenvolk.

Wordt vervolgd:
Route 12 Novotsjerkassk - WINONA - The Alamo: Winona en de ligging van Saasveld

Contact: www.robertbeernink.nl

Foto: Aquarel van de intocht van de Kozakken in Enschede op 18 november 1813.