Muziek

Aftrap cultuurproject GelijkSpel met concert en boekpresentatie

11 mei 2022
12:03
Op 9 en 10 juni organiseert GelijkSpel twee kleurrijke concerten in Erve Asito (het stadion van Heracles Almelo) met Nederlandse topartiesten en regionaal talent. Het is een eerste kennismaking van het publiek met de activiteiten van cultuurbedrijf GelijkSpel. Voorafgaand aan het concert zal het boek met het kleurrijke levensverhaal van Darius Dhlomo worden gepresenteerd.
Het stadion van Heracles Almelo (toen nog aan de Bornsestraat) was ooit de thuisbasis van Darius Dhlomo. Dhlomo had Zuid-Afrikaanse roots maar vond uiteindelijk zijn thuis in Twente. De legendarische Heracles-middenvelder en ‘man of many talents’ loopt als een rode draad door alle (community art-)programma’s van GelijkSpel. De line-up van het concert is inmiddels bekend: Typhoon, Stef Bos, Tabitha, Karsu, The Cool Quest, Koorbazen én Dhlomo’s drumband met meer dan 25 drummende tukkers en anderen. Tickets zijn te verkrijgen via https://www.gelijkspel.nu/gelijkspel-in-concert

Boekpresentatie
Voorafgaand aan het concert presenteert auteur en samensteller Ben Siemerink het boek ‘DHLOMO, een kleurrijk leven tussen zwart en wit’. Darius Dhlomo, die in 1958 vanuit Zuid-Afrika naar Almelo kwam om voor Heracles te gaan voetballen, ontpopte zich ook in zijn tweede vaderland als een man van vele talenten: voetballer, bokser, zanger/muzikant, anti-apartheidsactivist en politicus. Hij was – al in 1965 – de eerste zwarte Sinterklaas in ons land. Auteur Ben Siemerink zal een eerste exemplaar van het boek uitreiken aan een beroemde voetballer, van wie de naam binnenkort bekend zal worden gemaakt.

THUIS
Op woensdag 11 mei om 17.30 uur zendt TV Oost de tweede aflevering uit van THUIS met Boudewijn Koops en Typhoon. THUIS is een co-productie van RTV Oost en cultuurbedrijf GelijkSpel. In een reeks van vier TV-afleveringen onderzoekt het tweetal maatschappelijke thema’s als inclusiviteit en diversiteit. Samen reizen ze het land door op zoek naar personen of gezelschappen die deze thema’s in de praktijk brengen. In de tweede aflevering gaan Boudewijn en Typhoon in gesprek met antropoloog en inclusiviteits- en diversiteitsdeskundige Jitske Kramer. Samen verkennen ze de betekenis van inclusiviteit en diversiteit en ontvangen ze tips wat je zelf kunt doen. Personal trainer Max Haverkamp leert Boudewijn en Typhoon hoe kickboksen je daarbij kan helpen. De aflevering wordt afgesloten op Erve Asito Almelo waar zangeres Manuela Nzenge zowel Boudewijn als Typhoon weet te ontroeren met een prachtig nummer van Whitney Houston. Met haar optreden wil Manuela niet alleen de sterren van de hemel zingen, maar ook mensen met een beperking – waartoe zij zelf behoort - zichtbaarder laten zijn in de samenleving.

Over GelijkSpel
GelijkSpel is een nieuw cultuurbedrijf. Het ziet kunst en cultuur als motor voor maatschappelijke innovatie en vernieuwing. Het is een ticket naar inclusie. Met cultuur brengt het diverse leefwerelden bij elkaar en overbrugt verschillen. GelijkSpel maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelt educatie- en community-art producties. Op deze manier draagt het bij aan een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt.