Expositie

Art Brut Biënnale 2022 met ruim 150 kunstenaars

22 april 2022
14:10
Tijdens de Art Brut Biënnale 2022 staat het werk van 150 (internationale) kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychische problematiek centraal. Met meer dan 800 kunstwerken en een actuele randprogrammering is het voormalige V&D pand in Hengelo van 14 tot en met 22 mei de hotspot voor Art Brut kunst. De toegang is gratis.
Na het grote succes van de drie voorgaande edities, die 12.000 bezoekers trokken, is de organisatie opnieuw op zoek gegaan naar ongekend talent. Naast kunstwerken uit grote Europese collecties en rechtstreeks van kunstenaars, is er ook dit keer werk te zien van bekende en onbekende kunstenaars uit eigen land.

Wat is Art Brut?
Art Brut is een term die in 1948 werd bedacht door de Franse kunstenaar en wijnhuiserfgenaam Jean Dubuffet en vernoemd naar de zuivere, authentieke en pure Champagne Brut. Dubuffet keerde zich af van de pretentieuze kunstwereld van dat moment en ging op zoek naar ruwe, zuivere, pure, authentieke en originele kunst. Hij vond die in diverse psychiatrische klinieken en bij kunstenaars die vaak in een maatschappelijk isolement hun werk maakten. In 1973 werd de Engelse term Outsider Art geïntroduceerd door Roger Cardinal. Inmiddels wordt ook het werk van mensen met een verstandelijke beperking tot het terrein van de Art Brut gerekend.

Innerlijke noodzaak
Het gevoel gewaardeerd te worden is voor elke kunstenaar belangrijk, iets dat bij Art Brut kunstenaars helaas veel te weinig het geval is. De Art Brut Biënnale wil daarin een verschil maken door werk van hoge (museale) kwaliteit te exposeren. Vanuit een innerlijke noodzaak zich te uiten, communiceren deze kunstenaars op energieke wijze met de wereld waarin ze geen, of slechts in de marge, een rol spelen. Een aantal kunstenaars waarvan werk wordt geëxposeerd, zal aanwezig zijn tijdens de Art Brut Biënnale. Zij geven de bezoeker een kijkje in hun (vaak onbekende) wondere werelden vol fijnzinnige observaties en geheimzinnige fascinaties.

Intens contact
Op basis van bezoek aan kunstenaars en musea, instituten en collecties in binnen- en buitenland zijn alle werken zorgvuldig geselecteerd door Elvira van Eijl, kunsthistorica en curator van de Art Brut Biënnale. ‘Het vaak intense contact dat ontstaat zodra je samen het werk van een kunstenaar bekijkt is bijzonder. Beperkingen spelen geen rol; we vinden elkaar direct in en door de artistieke prestatie waar ik in bewondering naar kijk. En de kunstenaar mij vol trots van laat genieten. Ik heb mensen bezocht die zeer autistisch waren, mensen die niet konden praten of zich nauwelijks in woorden konden uitdrukken, maar telkens weer bracht het werk ons op één lijn. Soms is het werk zelfs het enige contact dat de kunstenaar met de wereld kan aangaan, maar zie je toch aan het oplichten van de ogen of lichaamshouding dat we elkaar verstaan.’

Programma
De Art Brut Biënnale is lid van de European Outsider Art Association en naast een eigen opgebouwd netwerk uit voorgaande edities geeft dit lidmaatschap toegang tot interessante collecties in Europa. In de expositie is werk te zien van kunstenaars uit onder meer Zweden, Denemarken, Frankrijk, Rusland, Polen, Japan en Tanzania. Daarnaast is er een breed dagelijks programma bestaande uit rondleidingen, lezingen, workshops, optredens en een atelierplein onder leiding van Special Arts uit Amersfoort waar producten worden verkocht. Kinderen kunnen onder begeleiding van kunstenaars werken aan een gezamenlijk kunstwerk.

Art Brut Biënnale 2022, van 14 t/m 22 mei, De Brink 110 Hengelo.
www.artbrutbiennale.nl

Op de foto: Werk van I. Sucahyo.