Expositie

Artemisia by Night

1 februari 2022
17:20
De deuren van het Rijksmuseum Twenthe zijn weer open en de spectaculaire tentoonstelling Artemisia. Vrouw & Macht trekt sindsdien weer veel publiek. Speciaal voor deze tentoonstelling opent het museum nu ook op enkele avonden tot 22.00 uur haar deuren, zodat nog meer bezoekers de tentoonstelling kunnen bewonderen.

Op deze speciale Artemisia by Night-avondopenstellingen is er muziek in het museum van Gadjo Dillo, pizza op het voorplein en verzorgt het museumcafé een Italiaanse maaltijd. De Maakers (Theatermakerij Enschede en de Reisopera) zijn met de muzikale theatervoorstelling 'Artemisia' op verschillende tijdstippen te zien in de Gobelinzaal van het museum.

Geniale uitzondering
In de interdisciplinaire muziektheatervoorstelling bevragen drie vrouwen via nieuwe perspectieven het imago en het leven van Artemisia Gentileschi: ‘de geniale uitzondering’. In onze geschiedenis bestaan geen vrouwen. Te zwak of stilgezwegen om anders dan als muze in de boeken benoemd te worden. Er werd wel over hen geschreven, vol hoon of aanbidding, maar het kwam nooit van de vrouwen zelf. Wie was dan die uitzondering wiens schilderijen volledige vrouwen lieten zien? Vrouwen met een mening en ambitie, wraakzucht en angst.

Voor info en boekingen van de avondopenstellingen, zie www.rijksmuseumtwenthe.nl