Muziek

Benefietconcert voor Oekraïne brengt bijna 25.000 euro op

5 april 2022
14:37
Het Benefietconcert voor Oekraïne op zondag 3 april in het Muziekcentrum in Enschede heeft bijna 25.000 euro opgebracht. Het ging hier om een initiatief van de artistiek leider van het Stiftfestival Daniël Rowland en Simone Kratz, artistiek directeur van het Wilminktheater. De Grote Zaal van het Muziekcentrum, waarvan het podium geel en de wanden blauw kleurden, was deze zondagavond tot de nok toe gevuld.

Het idee voor het benefietconcert was even eenvoudig als doeltreffend: de opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Giro555. Daarnaast kon er tijdens de avond via een QR-code ook gedoneerd worden. Deze link staat nog steeds open en is te vinden op de site van het Wilminktheater en van het Stiftfestival. Nadat Commissaris van de Koning Andries Heidema de avond officieel had geopend, toonde Daniël Rowland zich verheugd over de uitverkochte zaal. Dat symboliseert solidariteit. Muziek kan liefde stimuleren. Er is geen klassiek muziekstuk dat met haat beluisterd kan worden.’

Muzikale vrienden
Voor het benefietconcert had initiator Daniël Rowland de hulp ingeroepen van muzikale vrienden als Consensus Vocalis, leden van PHION en het Britten Jeugdstrijkorkest. Na optredens van de Russisch-Oekraïense pianiste Anna Fedorova en altvolisten Dana en Mikhail Zemtsov was het zangeres Maryana Golovchenko die het publiek diep ontroerde met het volkslied van Oekraïne. Menigeen hield het niet droog in de zaal en de zangeres kreeg een staande ovatie. Aan het slot van het volklied riepen meerdere bezoekers ‘Dlya Ukrayiny’ (Voor Oekraïne). Aansluitend zong Golovchenko nog het traditionele Oekraïense lentelied ‘Vesnyanka’.

Oekraïense inbreng
De Oekraïense inbreng was groot tijdens het benefietconcert. Zo speelden Sofia Dorosh en Anastasiia Bogodysta, die een maand geleden nog in Kyiv waren, nu samen een vierhandig werk van Brahms. Daniel Rowland speelde vervolgens samen met pianist Boris Fedorov een werk van de 80-jarige componist Valentin Silvestrov, die vanwege de oorlog afgelopen maand zijn land ontvluchtte via de Poolse grens.
Aan het eind van de avond vatte initiator Daniël Rowland zijn drijfveer om het benefietconcert te organiseren nog eens heel kernachtig samen: ‘Niets doen was geen optie.’

Het Benefietconcert voor Oekraïne is nog een week lang terug te kijken via YouTube. De livestream werd mede mogelijk gemaakt door Concertomedia.