Theater

Boudewijn en Typhoon voor TV Oost op zoek naar de kracht van inclusie

4 april 2022
22:19
Wat is culturele diversiteit? Hoe werk je aan een inclusieve samenleving? Wat betekent ‘thuis’? Regisseur/artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger Typhoon gaan de komende maanden in een reeks van vier afleveringen voor TV Oost op zoek naar antwoorden. Beide zijn ervan overtuigd, dat kunst en cultuur een gesprek in gang zet. Met een nieuwsgierige, onderzoekende en open blik én de nodige portie lef reizen ze samen het land door. Ze halen verhalen op uit de regio, delen persoonlijke ervaringen met elkaar en gaan op bezoek bij een persoon of een gezelschap voor wie de thema’s diversiteit en inclusie een ‘way of life’ zijn. Wat drijft hen? En wat kunnen we van hen leren?

Boudewijn en Typhoon weten door hun ruime ervaring binnen de muziek- en theaterwereld complexe thema’s op een eenvoudige en rake manier bij het publiek over te brengen. Ze ontroeren de kijker met hun eerlijkheid en openheid en brengen tegelijkertijd de nodige relativering in de onderwerpen aan door hun nuchtere en open blik, zelfspot en ontwapenende humor.

Oostpool
In de eerste aflevering, die op woensdag 6 april wordt uitgezonden, bezoekt het duo Oostpool, dé toneelgroep van Oost-Nederland. Met een groot team, dat bestaat uit een mix van mensen met uiteenlopende achtergronden, verzorgt de toneelgroep zo’n 500 voorstellingen per jaar, die voornamelijk in Oost-Nederland plaatsvinden. Boudewijn en Typhoon krijgen een kijkje achter de schermen van Shakespeare’s Midzomernachtsdroom, de nieuwste Oostpoolvoorstelling, en bespreken o.a. met regisseur Daria Bukviç haar werkwijze en het thema inclusiviteit. Midzomernachtsdroom is een samenwerking tussen Oostpool, Introdans en Phion, orkest van Gelderland & Overijssel en is op 31 maart in première gegaan.

Typhoon
Glenn de Randamie, beter bekend onder zijn artiestennaam Typhoon, won in 2004 De Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/HipHop. Met diverse artiesten, waaronder Opgezwolle, bracht hij verschillende albums uit en won hij door de jaren heen meerdere prijzen. Als artiest en motivational speaker is Typhoon maatschappelijk betrokken bij thema’s als racisme en inclusie en zet hij zich hiervoor actief in.

Boudewijn
Boudewijn Koops studeerde theater aan ArtEZ en startte zijn carrière als acteur in de tv-serie Van Jonge Leu en Oale Groond. Hij maakte en speelde in meerdere voorstellingen over seksualiteit, identiteit en taboes. Hij specialiseerde zich in locatietheater en community art en is artistiek leider van De Stadsproductie, het productiehuis voor community art. Als artistiek directeur is hij betrokken bij cultuurbeweging GelijkSpel, die thema’s als inclusie en diversiteit op de agenda zet.


GelijkSpel
GelijkSpel is een nieuw cultuurbedrijf. Zij ziet kunst en cultuur als motor voor maatschappelijke innovatie en vernieuwing. Het is een ticket naar inclusie. Met cultuur brengt ze diverse leefwerelden bij elkaar en overbrugt zij verschillen. Ze maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelt educatie- en community-art producties. Op deze manier draagt ze bij aan een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt.

Hoewel de producties zijn geworteld in Twente, Oost-Nederland, creëert GelijkSpel landelijke impact. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die (Oost-) Nederland rijk is, ontwikkelt een team van professionals duurzame producties.
GelijkSpel nodigt iedereen uit om met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen te kijken. Op 9 en 10 juni organiseert GelijkSpel een concert dat plaatsvindt op Erve Asito, het stadion van Heracles, in Almelo. De line-up wordt binnenkort bekendgemaakt. De ticketverkoop gaat in april van start.

THUIS bij Oost
THUIS met Boudewijn en Typhoon is te zien bij RTV Oost op woensdagavond 6 april, 11 mei, 15 juni en 29 juni. De uitzending start om 18.00 uur en wordt daarna om het uur herhaald, evenals op de zondagen, die volgen op een uitzenddag. Op 6 april om 17.30 uur praat Inga Tjapkes in het programma SPUNCK met de makers Boudewijn & Typhoon. Aansluitend is de eerste aflevering zien.

Op de foto: Typhoon en Boudewijn Koops. Foto Erik Franssen.