Theater

Geen moeder worden is ook een keuze

Bran Remie 2 mei 2022, 18:38
Een vrouw die er bewust voor kiest geen kinderen te krijgen, kan nog steeds op verbaasde reacties rekenen. De muzikale talkshow Geen Moederdag, zondag 8 mei (op Moederdag dus) zowel in De Kleine Willem als online, wordt juist ‘een ode aan het geen-moeder zijn’.

Vorig jaar, bij de eerste editie van Geen Moederdag, niet gebaard toch een taart, richtte theatermaker en initiator Magda Nij Bijvank zich op vrouwen die geen moeder kunnen worden. Dit jaar ligt ook de nadruk op vrouwen die ervoor kozen om geen moeder te worden. Want een vrouw zonder kinderen blijft een eigenzinnig ander geluid op Moederdag.

Nij Bijvank kreeg veel reacties op haar oproep om contact met ‘geen-moeders'. Uiteindelijk namen veertien vrouwen op de laatste dag van maart plaats in een kring om hun verhaal aan elkaar te vertellen. Dat was de aanloop naar de talkshow van 8 mei. Het was een gemêleerd gezelschap. Jonge, maar ook oudere vrouwen met verschillende geaardheden en etniciteiten deden hun verhaal. Ze kwamen uit alle windstreken. Eén van hen reed aan het begin van de avond na haar werk in Noordwijk door naar Enschede.

Breekbaar

De sfeer van het gesprek was zowel breekbaar als open. Al snel werd duidelijk dat de redenen om bewust geen moeder te zijn uiteenlopen. ‘In een wereld die zo bedreigend is, wil ik geen kinderen op de wereld zetten.’ ‘Ik had geen rammelende eierstokken.’ ‘Ik heb te veel levenslust en ben te ondernemend.’
Een andere ‘geen-moeder’ zei: ‘Ik heb mij nooit een moeder gevoeld. Ik weet dat de omgeving vindt dat ik dat zou moeten voelen, maar ik heb het gewoon nooit zo gevoeld. Ik voelde nooit: dit wil ik.’ Weer een ander: ‘Ik heb een relatie met een vrouw en wij hebben een ongedwongen, mooi leven met elkaar.’ En de vrouw uit Noordwijk: ‘Ik ben hier met een missie. Ik wil kinderloosheid bespreekbaar maken in dit land.’

Ongemakkelijk
Die missie is volgens Nij Bijvank nodig: ’Want hoe uiteenlopend alle redenen voor kinderloos zijn ook mogen zijn, iedereen herkent dat het over het algemeen raar wordt gevonden dat vrouwen geen moeder worden. En dan vooral als het ongemakkelijk blijft omdat niemand vraagt waarom een vrouw geen moeder wil zijn.’ Dat waarom, krijgt op zondag 8 mei alle ruimte voor antwoord.

Op het programma van Geen Moederdag staan onder meer optredens van Dekoor uit Utrecht, dichter Tjitske Jansen en journalist/schrijver Marieke Poelman. De talkshow, die om 15.30 in De Kleine Willem begint, maar ook via een livestream te volgen is, wordt gepresenteerd door Dorothee Loorbach.

Geen Moederdag is een samenwerking tussen Magda Nij Bijvank en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Meer informatie en kaarten via www.geenmoederdag.nl