Expositie

In De Museumfabriek is van alles te doen en te beleven

21 februari 2022
11:48
Tijdens de voorjaarsvakantie (nog tot en met 27 februari) zijn er weer allerlei leuke workshops en activiteiten voor kinderen in De Museumfabriek in Enschede. Zo kunnen kinderen hun eigen melkwegstelsel maken, aan de slag met fischertechnik en worden er verschillende spectaculaire shows gegeven door de Mad Science Professor.

Behalve deze activiteiten in het kader van de voorjaarsvakantie zijn er in de Museumfabriek nog allerlei andere dingen te beleven.
Zo kunnen makers van alle leeftijden in de Makerspace op ieder moment van de dag experimenten met de modernste mogelijkheden en machines, maar ook met eeuwenoude technieken en gereedschappen.

Weefdemonstraties
De tijd dat Twente in een adem werd genoemd met textiel ligt al een tijdje achter ons. De herinneringen aan de ‘Gouden Eeuw’ van Twente, ruwweg tussen 1850 en 1950, zijn terug te vinden in De Museumfabriek.
Tijdens de voorjaarsvakantie worden op 22, 23 en 24 februari weefdemonstraties gegeven. De demonstraties van de wevers, die ook vertellen over de rijke textielhistorie, vinden plaats op ieder heel uur van 12.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie over alle activiteiten en workshops, zie www.demuseumfabriek.nl Voor een deel van de activiteiten is het nodig om van te voren een plekje te reserveren. Reserveren kan via de ticketshop.
In de voorjaarsvakantie is De Museumfabriek alle dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Atlas van Ooit
Onlangs werd De Museumfabriek verrast met een cheque van de VriendenLoterij van maar liefst 325.000 euro. Met deze bijdrage krijgt het samenwerkingsproject Atlas van Ooit, dat musea in het oosten van het land onder andere helpt om nieuwe publieksgroepen te bereiken, een vliegende start.
De Atlas van Ooit is een uniek project waarmee de Museumfabriek andere musea en instellingen in de regio (Rijksmuseum Twenthe, Collectie Overijssel, Vereniging Oudheidkamer Twente, Stichting Historisch Museum Scheper, Vereniging Het Museum, Historische Vereniging Hardenberg en Stichting Zoutmuseum) onder meer helpt om andere publieksgroepen te bereiken. Dit doet zij door objecten van verschillende museumcollecties te koppelen aan elkaar en aan de plekken waar ze gevonden of gemaakt zijn, zodat een web aan verhalen ontstaat waar bezoekers digitaal en fysiek doorheen kunnen ‘reizen’.

Verbinding
‘Met de Atlas van Ooit gaat de Museumfabriek op een unieke manier de verbinding aan met diverse musea uit de regio en met hun bezoekers, waardoor een nieuwe museale ervaring ontstaat. Een prachtig voorbeeld van hoe cultuur verbindt en hoe samenwerking tussen culturele instellingen tot mooie resultaten kan leiden. Wat ons betreft verdient dat navolging. Mooi dat we hier dankzij onze deelnemers aan bij kunnen dragen’, aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij.

Arnoud Odding, directeur van De Museumfabriek, is verheugd over deze toekenning: ‘Deze waanzinnige bijdrage stelt ons in staat om samen met andere regionale erfgoedinstellingen de Atlas van Ooit te realiseren waarin we de digitale en de fysieke wereld samen tot één ervaring smelten. Met deze bijdrage nodigen we dan ook van harte alle andere erfgoedinstellingen uit de regio op om mee te doen met deze prachtige samenwerking.’

Naast de bijzondere bijdrage ontving het museum ook nog een cheque met de vaste jaarlijkse bijdrage met daarop een bedrag van maar liefst € 210.055,-.