Expositie

Kwetsbare mannen in foto-expo ‘Madonnas’

10 februari 2022
10:30
Van16 februari t/m 25 maart is in Fotogalerie Objektief in Enschede de eerste expositie van de fotoserie ‘Madonnas’ van fotograaf Hanna Jansen te zien. ‘Madonnas’ is een serie portretten van stellen, geïnspireerd op traditionele schilderijen van de Madonna met Kind. De geborgenheid die we kennen uit dit genre staat centraal, maar is losgemaakt van het moederschap.

In plaats daarvan leggen de portretten een moment vast waarop een man deze geborgenheid zoekt bij zijn vrouwelijke partner. Het is een alledaags moment, maar één die we vrijwel nooit van elkaar zien.

Zachtere kwaliteiten

De fotoserie is een viering van de kwaliteiten die traditioneel gezien, geassocieerd worden met vrouwelijkheid. Eigenschappen als zorgzaamheid, intuïtie en emotionele intelligentie: kwaliteiten die in hun zachtheid enorm belangrijk zijn, maar doorgaans niet als sterk of krachtig worden gezien. Ook vandaag de dag wordt er wanneer er over een ‘sterke vrouw’ wordt gesproken veelal gedoeld op vrouwen die ‘hun mannetje staan’. De ‘Madonnas’ serie benadrukt dat ook de zachtere kwaliteiten van essentiële waarde en kracht zijn; niet alleen binnen het ouderschap (waar ze doorgaans wel worden geprezen), maar ook daarbuiten. Tegelijkertijd geeft de serie mannen de ruimte om zich in een kwetsbare positie af te beelden, en zo de stereotypische en onrealistische beeldvorming te doorbreken waarmee zij te maken hebben.

Huiselijke realiteit
Stellen die zich herkenden in de thematiek konden zich opgeven om mee te doen aan het project. Zij werden vervolgens alleen gelaten in een fotografie-set, waarbij de vrouw de afstandsbediening kreeg waarmee zij de camera kon bedienen. Op die manier kregen de stellen de ruimte om een integer moment vast te leggen, dat aansloot op hun huiselijke realiteit.

De tentoonstelling wordt officieel geopend op zondag 13 februari om 16.00 uur.
De openingstijden van de galerie zijn: van woensdag t/m zaterdag van 12:30 tot 17:00 uur