Expositie

Meivakantie in Museumfabriek: ‘Grote Familie Ontdekkingsreis’

20 april 2022
20:19
De Museumfabriek in Enschede staat van zaterdag 23 april tot en met zondag 8 mei helemaal in het teken van de Grote Familie Ontdekkingsreis. In het museum vinden alle dagen activiteiten, workshops, rondleidingen en wetenschapsshows plaats. Tijdens De Grote Familie Ontdekkingsreis maakt het publiek kennis met De Museumfabriek als het museum van wonderlijke wetenschap. De toegang is voor iedereen de hele vakantie gratis.

Tijdens De Grote Familie Ontdekkingsreis staan spannende shows van Mad Science op het programma, waarin de Mad Professors spannende wetenschappelijke proefjes doen met het publiek. Ook worden er workshops gegeven waarbij deelnemers hun eigen golfgenerator of diaprojector bouwen met Professor Fred, die alles van optica weet. Met Studio Koosje maak je een echte schatkaart of een onontdekte diersoort, en kunstenaar Mirna Limon geeft workshops skeletten tekenen in het Tekenkabinet in het museum. In de Makerspace draait het helemaal om onderzoek doen: je maakt er een eigen fossiel, determineert botten van een Nothosaurus, en doet onderzoek naar natuurhistorische objecten. Op verschillende dagen worden rondleidingen door het museum aangeboden.

‘Wonderlijke wetenschap’
Meer nog dan voorheen wordt De Museumfabriek het museum van ‘Wonderlijke Wetenschap’. Het museum waar niet alleen de ‘harde’ bètawetenschappen hun plek hebben maar ook de alfawetenschappen zoals taal en geschiedenis en zelfs de gammawetenschappen. Niet voor niets noemde ooit één van de vrijwilligers De Museumfabriek ‘het museum van alles en nog wat’. Die omschrijving is een geuzennaam geworden. Omdat musea de plekken zijn waar we verzamelen, waar je de wereld in een notendop kunt vinden. Vrijwel nergens zie je dat beter dan in De Museumfabriek met 300.000 collectiestukken.