Muziek

Muzikale hartenkreet van topmusici voor Oekraïne

20 maart 2022
15:38
Jaarlijks in augustus komt een aantal wereldbefaamde musici samen in Weerselo, voor het Stiftfestival. Nu de oorlog in Oekraïne een feit is, bundelen zij hun muzikale kracht met het Wilminktheater en nodigden een keur aan internationale topsolisten uit voor bijzonder benefietconcert op zondag 3 april in het Muziekcentrum in Enschede. Alle opbrengsten van de tickets en donaties gaan naar Giro 555.


Voor het benefietconcert wordt het grote ‘Hart voor Oekraïne Orkest’ samengesteld, bestaande uit Stiftmusici, leden van PHION en Oekraïense muziekstudenten, van wie verschillende net gevlucht zijn naar Nederland. Het orkest staat onder leiding van Maxim Shalygin.
Samen met o.a. Consensus Vocalis onder leiding van Beni Csillag, studenten van het Conservatorium van Kiev en het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van Loes Visser uit Zwolle en diverse solisten wordt op 3 april een avondvullend en aangrijpend programma gebracht. Het doel: geld inzamelen voor de zaak die ons allen bijzonder na aan het hart ligt. Veel van de musici komen uit Oekraïne, en openen hiermee hun hart in muziek en woord. De deelnemende musici zien het benefietconcert als een grote muzikale hartenkreet tegen de agressie en verwoesting in Oekraïne en voor vrede.

Topsolisten
Diverse topsolisten, zoals Daniëel Rowland (viool), Nino Gvetadze (piano), Anna Fedorova (piano), Maryana Golovchenko (zang) en Maja Bogdanovic (cello), verlenen hun medewerking aan het concert.
Uitgevoerd worden werken van onder anderen Chopin, Saint Saëns, Mozart, Richard Straus en Rachmaninov, maar ook Oekraïense volksliederen en het ‘Prayer for Ukraine door zangeres Maryana Golovchenko met orkest.

Het benefietconcert op 3 april in het Muziekcentrum in Enschede begint om 19.00 u.
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wilminktheater.nl