Expositie

Rijksmuseum richt zich met RMT NEXT op jongeren

25 april 2022
15:08
Vanaf 28 april is Rijksmuseum Twenthe elke laatste donderdagavond van de maand geopend met een programma speciaal voor jongeren en young professionals. Tijdens deze RMT NEXT-avonden worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd waarin bezoekers in een ontspannen sfeer meer te weten komen over de kunstwerken, kunstenaars en tentoonstellingen in RMT. Met een programma vol verrassingen als (artist)talks, speed tours, performances, bijzondere cocktails en andere activiteiten.

Tijdens de eerste editie van RMT NEXT wordt dieper in gegaan vragen als: hoe komt een museumcollectie tot stand, maar ook hoe kun je zelf beginnen met kunst verzamelen. Daarnaast vertelt internetkunstenaar Jan Robert Leegte over een van de nieuwste ontwikkelingen in de kunstwereld: NFT’s.

Kopen en verzamelen
De aanleiding hiervoor zijn de twee tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn, die gerelateerd zijn aan kunst kopen en verzamelen. De tentoonstelling Collectie Wilploo – verglijdend landschap, toont een groot overzicht rondom de Collectie Wilploo. In de afgelopen tien jaar ontving het museum verschillende schenkingen uit deze particuliere collectie hedendaagse kunst, die bijeen is gebracht door de Enschedese verzamelaar Ingrid Blans. Daarnaast heeft het museum de collectietentoonstelling Na de jacht! Tien jaar verzamelen in 100 kunstwerken waarin RMT de balans opmaakt van tien jaar verzamelen.

NFT’s
Kunstenaar Jan Robert Leegte (1973) maakt sinds de jaren '90 digitale kunst. Sinds 2002 brengt hij digitale materialen naar fysieke expositieruimtes, waarmee hij de online kunstwereld verbindt met de wereld van galeries en musea.
Afgelopen najaar heeft Leegte met veel succes een serie van 256 NFT’s verkocht. Deze NFT’s zijn non-fungible tokens, digitale items die binnen de cryptowereld verhandeld worden. Na afloop van de artist talk is er de gelegenheid om vragen te stellen aan Leegte.

Bella Luna
Tijdens RMT NEXT naar opkomende muziektalenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. De eerste editie wordt afgetrapt met een optreden door Bella Luna. Na een succesvol optreden tijdens de Museumnacht Enschede treedt singer/songwriter met Filipijnse roots opnieuw op in onze Gobelinzaal. De warmte en heesheid van haar stem doen denken aan een vroeger tijdperk van soul & jazz. Haar geestige en brutale teksten weerspiegelen op ironische wijze waarom alles fout moet gaan voordat iets eindelijk goed kan voelen.
Tussen de twee sets zal er een korte Q&A met Bella Luna zijn waarin de inspiratie voor haar nummers worden besproken.

Speedtours
Tijdens een speedtour neemt een rondleider bezoekers in een halfuur mee door de tentoonstelling Na de Jacht! Er is niet alleen aandacht voor de kunstwerken, maar er wordt ook dieper ingegaan op de reden waarom de werken verworven zijn, en hoe dit binnen de programmalijnen van het museum past.
De speedtours zijn gratis en starten om 20.00 en 21.00 uur. Omdat er slechts een beperkt aantal mensen mee kan, geldt vol=vol. Wel is het mogelijk om je aan het begin van de avond in te schrijven via de inschrijflijsten aan de balie.

Daghap & bier
Elke maand is er tijdens RMT NEXT een andere daghap, vers bereid door vegan restaurant ETN. Op 28 april wordt een Indiase linzensoep met de befaamde zelfgemaakte Italiaanse focaccia geserveerd. Naast de daghap zullen er verschillende kleinere borrelhapjes te krijgen zijn in het museumcafé. In het museumcafé kan er ook worden geproefd van de speciaal bieren van de lokale craft brewer Stanislaus Brewskovitch. Allemaal bieren met een verhaal.

RMT NEXT, donderdag 28 april, 17.00 tot 22.00 u. Meer info en tickets: www.rijksmuseumtwenthe.nl

Op de foto: De eerste editie van RMT NEXT wordt muzikaal afgetrapt door Bella Luna.