Ron Mueck’s hyperrealisme in museum Voorlinden

Peter van der Tol 23 juli 2024, 14:58
Voorlinden pakt uit met het grootste retrospectief ooit van Ron Mueck! Dankzij zijn ongekende vakmanschap en ongelooflijke aandacht voor details creëert de Australische kunstenaar verbluffend realistische en intieme beelden waarmee hij universele ervaringen en gevoelens van de mens overbrengt. Bij Voorlinden zie je heel vroeg tot zeer recent werk, monumentaal groot én verrassend klein. Mueck toont zich daarin niet alleen een groots beeldhouwer, maar ook een begenadigd observator van onze emoties.
 
Ron Mueck is bekend geworden om zijn enorm realistische sculpturen en zijn spel met schaalvergroting en - verkleining. Elk werk – hoe groot of klein ook – lijkt levensecht en geladen met emoties, zoals angst en onzekerheid. Daardoor groeide de Australische kunstenaar met slechts een beperkt oeuvre – 48 werken in totaal, waarvan ongeveer een derde in Voorlinden te zien is – in 25 jaar uit tot een internationaal zeer geliefd kunstenaar.

In Bed, 2005 |Collection Fondation Cartier pour l’art contemporain | Foto: Antoine van Kaam

Van gevoel tot vorm
Het retrospectief bij Voorlinden geeft een belangrijk overzicht van hoe Ron Mueck zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarin zie je volop alledaagse en universele thema’s als geboorte en dood voorbijkomen. Bijvoorbeeld in Big Baby II (1996-97), dat één van zijn eerste werken als autonoom kunstenaar is en onderdeel van de collectie van Voorlinden. In zijn vroege jaren laat Mueck vooral eenzame figuren zien, maar vanaf het werk “Couple under umbrella” (2013) geeft hij ook relaties tussen figuren weer.

Suzanne Swarts, directeur Voorlinden: ‘Het is echt bijzonder dat we deze werken bij elkaar hebben gekregen. Hij heeft een klein oeuvre, is enorm populair en veel werken zijn (semi)permanent opgesteld. Toch is het ons gelukt om het grootste retrospectief ooit neer te zetten.’

Mass, 2016-2017  |National Gallery of Victoria | Foto: Antoine van Kaam

101 gigantische schedels
Hoewel Mueck vooral bekend is om zijn ongeëvenaarde weergave van de werkelijkheid, richt hij zich de afgelopen jaren meer op vorm, compositie en gebaar. Dat zie je duidelijk terug in zijn meest recente werk En Garde (Three Dogs, 2023). De solotentoonstelling start op het landgoed van Voorlinden met Dead Weight (2021), het eerste sculptuur dat hij maakte van gietijzer. Deze imposante schedel met een gewicht van maar liefst een ton is een voorbode op de zaalvullende installatie Mass (2016-17) in het museum, waarin je je weg baant door een memento mori landschap van 100 schedels van elk 1 meter bij 1 meter.
Ron Mueck is een meesterlijk beeldhouwer die als leven blaast in zijn sculpturen om ze vervolgens zo vervreemdend neer te zetten dat het bijna een enge ervaring wordt. Ook zijn recente monochrome werk, waarin hij laat zien hoe hij het heeft gemaakt, heeft diezelfde kracht. Zijn werk confronteert, komt direct bij je binnen, zelfs als hij voorbijgaat aan het realistische.

En Garde, 2023 | The artist, courtesy of Thaddaeus Ropac, London · Paris · Salzburg · Seoul | Foto: Antoine van Kaam

Voormalig poppenmaker
Ron Mueck (1958) groeide op in een Duitse familie in Melbourne, Australië. Zijn moeder maakte poppen en hij werkte zelf 20 jaar als poppenmaker en -speler, waaronder bij The Muppet Show en Jim Henson’s Labyrinth (1986). Dankzij een samenwerking met zijn schoonmoeder, de wereldberoemde schilder Paula Rego, zette hij op relatief late leeftijd in 1996 zijn eerste stappen in de kunstwereld en werd hij ontdekt. Mueck woont en werkt in het Verenigd Koninkrijk.