Muziek

Spetterend slotakkoord van stralend Stiftfestival

30 augustus 2022, 08:08
Na het feestelijke Carnaval des Animeaux van Saint-Saëns klaterde op zondag 28 augustus op het grasveld voor de eeuwenoude Stiftskerk het allerlaatste slotapplaus van ruim 400 mensen van het 18e Stiftfestival. Op zestien locaties in Twente voerden 46 musici (plus de leden van het koor Consensus Vocalis en het Britten Jeugd Strijkorkest) in diverse samenstellingen 38 concerten uit.

Violist Daniël Rowland, initiator en artistiek leider van het festival, toonde zich een tevreden man. ‘Ik kijk terug op een week vol magische momenten en vreugde, waarin passie en inspiratie, maar vooral liefde voor de muziek centraal stond.’ Rowland is niet alleen tevreden, maar ook trots op de vier wereldpremières (van o.a. Vasks en Shalygin) en de musici die talloze intieme maar ook gepassioneerde momenten creëerden.

Het aantal bezoekers was - na twee edities met beperkingen vanwege corona - weer op het peil van 2019: ruim 4200 bezoekers werden geteld. Het weer werkte formidabel mee: alle concerten vonden plaats op de geplande locaties, van Sterrenwacht tot landgoed, van buitenplaats tot basiliek.
Rowland: ‘Het ambitieuze programma in het laatste weekend in samenwerking met Muziekcentrum Enschede oversteeg al mijn torenhoge verwachtingen. Mede door het onvolprezen team achter de schermen konden de musici het beste van zichzelf tonen, en daarvan krijg ik zelf dan weer enorm veel energie.’

Daniël Rowland verheugt zich nu al op het Stiftfestival van volgend jaar, dat dan opnieuw in de laatste week van augustus plaats vindt.