Theater

Theater bij de boer over toekomst van de boer

24 mei 2022
12:00
Hoe ga je als kleine plattelandsgemeenschap aan de slag met de vragen van deze tijd: de toekomst van boerenbedrijven, duurzaamheid, natuur en leefbaarheid. In De Vonderhoek gaat op de schop, locatietheater op een boerenerf op landgoed Twickel in Delden, wordt gezocht naar antwoorden. Op 27, 28 en 29 mei.

Het verhaal: in buurtschap De Vonderhoek gaat de weg op de schop. Een mooie gelegenheid, denkt de gemeente, om de gemeenschap te betrekken: maak samen een plan, met als doel dat iedereen, maar ook de buurtschap als geheel er beter van wordt. O, en neem meteen even alle maatschappelijke thema’s van het moment erin mee. Waar komen de windmolens? Hoe brengen we de biodiversiteit weer op niveau? Wat betekent de landbouw voor onze voedselproductie? Wie beheert het landschap en hoe houden we het platteland vitaal en aantrekkelijk?

Divers
Nou wil het toeval dat de bewoners van De Vonderhoek al net zo divers zijn als wij allemaal. Er zijn agrariërs en natuurliefhebbers, ouderen en jongeren, oorspronkelijke bewoners en nieuwkomers. Komen ze er samen uit? In twee bedrijven van drie scenes op Erve Groot Hobbelink in Delden krijgen de bezoekers een antwoord op die vraag. Met, als intermezzo, vier filmpjes die aansluiten bij het thema.

Pioniers
Aan het eind van de drie voorstellingen lichten pioniers op het gebied van transitie van de landbouw hun initiatief toe en beantwoorden ook vragen van de aanwezigen.
· Vrijdag 27 mei, 19.30 uur (aanvang vanaf 19.00 uur inclusief koffie/thee en mini streekmarkt). Na afloop: Eric Kleissen directeur van Mineral Valley Twente. Zij onderzoeken oplossingen die bijdrage kunnen leveren aan de transitie van het landelijk gebied. D.m.v. proeftuinen kijkt men wat er in de praktijk werkt.

· Zaterdag 28 mei, 19.30 uur (aanvang vanaf 19.00 uur inclusief koffie/thee en mini streekmarkt). Na afloop: Arjan Zandvoort namens DJMN: duurzaam initiatief Markelo Noord: samenwerking van 20 grondeigenaren. Doel: duurzame landbouw, meer biodiversiteit, beter leefgebied voor weidevogels en gezond bodembeheer.

· Zondag 29 mei, 14.30 uur (aanvang vanaf 14.00 uur inclusief koffie/thee en mini streekmarkt).
Na afloop: Eric Holterman en Xander Borre van Voedsel Veur Mekaar. In Bentelo is men een gezamenlijke moestuin gestart met het oog op lokaal en verbindend, gezond en regeneratief, educatief en transparant.

'De Vonderhoek gaat op de schop' is ontwikkeld in opdracht van Agrarisch Erfgoed Nederland AEN, de landelijke koepel van zeventien boerderijenstichtingen.

Speellocatie: Landgoed Twickel, bij erve Groot Hobbelink, Lage Eschweg 4 te Delden.
Tickets á € 15,00 zijn verkrijgbaar via: www.wilminktheater.nl

Op de foto: Na afloop van de voorstelling op 27 mei zal Eric Kleissen van Mineral Valley Twente iets vertellen over de proeftuinen, waarmee oplossingen voor de transitie van het landelijk gebied in de praktijk worden getoetst.