Theater

Van Katoen en Water’ loopt

van stapel met doop bootje Bertus

2 augustus 2022
10:00
De kop is eraf. Met een persdag is het startschot gegeven voor ‘Van Katoen en Water’, een unieke stadsmusical waarbij iedereen meehelpt om het verhaal van ‘een slordige’ 600 jaar Almelo te vertellen. De cast, het ensemble, de koorleden, het orkest, vrijwilligers en het team achter het muziektheaterproject presenteerden zich tijdens de officiële persdag op het Indiëterrein in Almelo; tevens dé plek waar ‘Van Katoen en Water’ zich van 24 augustus tot en met 11 september afspeelt.

Na een weerzien met oude bekenden en het verwelkomen van nieuwe gezichten maakte de cast zich deze dag ook op voor de eerste repetitie. Van Katoen en Water neemt bezoekers op bijzondere wijze mee in de stadsgeschiedenis van Almelo. Acteur Laus Steenbeeke vertolkt de rol van de licht verwarde stadsarchivaris Bertus. Vanaf zijn sterfbed doorleeft hij het roerige verleden van de stad. ‘Bertus beschrijft gebeurtenissen alsof hij er zelf bij is geweest’, zegt Steenbeeke.

Bootje dopen
Tijdens de persdag nam regisseur Anne de Blok de aanwezigen mee in het ontstaan van ‘Van Katoen en Water’. Haar handen jeuken om van deze stadsmusical een groot succes te maken dat nog lang zal nadreunen in Almelo en omstreken. Twente past haar. Of, zoals zij het zelf zegt: ‘Twents is samen.’ Iets wat eens te meer duidelijk werd tijdens het gezamenlijke diner in het Theaterhotel. Kort daarvoor werd het officiële startschot van het spektakel gegeven; het bootje van Bertus werd door de cast ‘gedoopt’ met water van hoofdsponsor VivoChem. Deze symbolische doop kreeg een beetje een wrange bijsmaak omdat het spektakel zich niet grotendeels op het water zal afspelen, zoals de bedoeling was. Door verschillende oorzaken staat de havenkom op het Indiëterrein nog helemaal droog. Er is dus nog werk aan de winkel voor de decorploeg om er met allerlei creatieve ‘kunstgrepen’ alsnog een spetterend spektakel van te maken.

‘Totaal ontroerd’
Dat Van Katoen en Water meer is dan alleen een theatervoorstelling, werd met name in de avond extra benadrukt. Het Indiëterrein stroomde vol met leden van het ensemble, het koor, het orkest én tientallen vrijwilligers, wat nog maar het topje van de ijsberg is. Het gros is er ieder jaar weer bij. Een stadsmusical van deze omvang wordt immers door de hele Almelose gemeenschap gedragen. Zangeressen en actrices Merel Kappenburg en Jip Wassenberg trakteerden de aanwezigen aan het einde nog op een sterk staaltje zang. Als klap op de vuurpijl zong het hele ensemble de laatste noten mee. Onverwachts prachtig. Een magisch moment. ‘Dit ga ik nooit meer vergeten’, aldus Merel Kappenburg. ‘Ik was totaal ontroerd.’ En dan moet het eigenlijke muziektheaterspektakel nog beginnen.

Info en tickets
Van Katoen en Water wordt van 24 augustus tot en met 11 september opgevoerd. Met een verrassend voorprogramma en een passend driegangendiner (eten wat de pot schaft) inclusief drankjes belooft het een heerlijke avond vol Twentse gezelligheid te worden. Kaarten zijn te koop via Theaterhotel Almelo. Meer informatie: www.vankatoenenwater.nl.

Foto: Het bootje van Bertus wordt ‘gedoopt’ door de cast met onder anderen Laus Steenbeeke, Merel Kappenburg, Jip Wassenberg, Laurens ten Den en André Manuel.