Expositie

‘Verhalen in beeld’ bij galerie Beeld & Aambeeld

14 april 2022
18:31
Nog tot en met 11 mei is in galerie Beeld & Aambeeld in Enschede de tentoonstelling ‘Verhalen in beeld’ te zien met werk van José Tubergen (mixed media op doek en op papier) en Colette Bloos (sieraden).

José van Tubergen deed haar eerste artistieke ervaringen op in de jaren ‘60 toen zij werkte als industrieel ontwerper in de verlichtingsindustrie en daarnaast studeerde aan de kunstacademie. Eerst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en daarna ook nog aan de Koninklijke Academie ‘s-Hertogenbosch. Als beeldend kunstenaar werkte en exposeerde ze vervolgens vanaf de jaren ‘80 bijna dertig jaar afwisselend in Berlijn én in Amsterdam.
Zij laat zich in haar werk inspireren door de sporen die mensen achterlaten in een stad, zoals resten van teksten op muren van gebouwen, achtergelaten voorwerpen of afgebladderde posters. Getuigenissen van de geschiedenis en van ingrijpende gebeurtenissen in mensenlevens. Daarvan is genoeg terug te vinden in steden als Berlijn en Amsterdam. José van Tubergen plaatst het in onze tijd en geeft het een nieuw leven in de vorm van mixed media op doek en op papier. Sprekende en prikkelende voorbeelden hiervan zijn nu bij de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld te zien.

Colette Bloos

De sieraden van Colette Bloos vinden hun oorsprong in papier. Vermengd met water, bindmiddelen, (acryl)verf en/of inkt wordt het papiermengsel in mallen geperst en daarna gedroogd. Zo ontstaan identieke vormen, die ritmisch gerangschikt en geregen worden tot fascinerende kragen, armbanden en colliers. Verbinding, samenhang, ritmes en herhalingen zijn belangrijke onderdelen bij het ambachtelijke maakproces van de sieraden. Door de manier van werken hebben de sieraden raakvlakken met beeldhouwkunst, schilderkunst en textielkunst. Niet verwonderlijk want Colette Bloos is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen, afdeling Textiel.

De sieraden zijn autobiografisch, dat wil zeggen dat ze geïnspireerd zijn op Colette Bloos’ eigen leven. Zo bevat een aantal colliers herkenbare flarden van schilderijen van Jackson Pollock, één van haar favoriete kunstenaars. In weer andere sieraden worden poëziefragmenten in het Arabische schrift afgewisseld met fragmenten uit de Bijbel in het westerse Latijnse schrift, verwijzend naar de diversiteit binnen haar eigen familie. Het zijn sieraden met een verhaal, net als de schilderijen van José van Tubergen.

Galerie Beeld & Aambeeld
Walstraat 13, 7511 GE Enschede

Openingstijden: wo. t/m za.: 10.00 tot 17.00 uur
www.beeldenaambeeld.nl

Op de foto: Armband (papier en acrylverf) van Colette Bloos.