Theater

Vier extra voorstellingen ‘Van Katoen en Water’

Ben Siemerink 28 augustus 2022, 11:19
Na de perspremière op vrijdag en de première op zaterdag kan de stadsmusical ‘Van Katoen en Water’ op het Indiëterrein in Almelo nu al een succes worden genoemd. In elk geval is de publieke belangstelling zo groot, dat het muziektheaterspektakel over ‘een slordige 600 jaar’ Almelose stadsgeschiedenis met vier extra voorstellingen is verlengd tot en met zondag 17 september.

Producent Ellen Wisse na afloop van de twee premières: ‘Het is geweldig om te zien hoe alles nu samenkomt. De cast, de crew, het ensemble maar ook zeker al onze geweldige vrijwilligers hebben hier zó hard voor gewerkt. En als je dan achteraf alleen maar enthousiaste mensen spreekt, dan maakt je dat enorm trots.’

De cast, het ensemble, de koorleden, het orkest, de vrijwilligers en het team achter ‘Van Katoen en Water haalden tijdens de premières alles uit de kast om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. En dat is meer dan gelukt. De reacties achteraf waren louter positief. Dat kan ook bijna niet anders, want ‘Van Katoen en Water’ neemt bezoekers – net als tijdens ‘Van Katoen en Nu’ en ‘Het Verzet Kraakt’ - op een wel heel bijzondere wijze mee in de geschiedenis van de stad Almelo. In het slotstuk van deze trilogie – ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de stad, twee jaar geleden – komen hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Almelo tot leven middels flarden van herinneringen van de dementerende stadsarchivaris Bertus. Opnieuw een schitterende (hoofd)rol van Laus Steenbeeke, de onnavolgbare theatrale koorddanser tussen ernst en (Twentse) luim. Dat Steenbeeke zo kan excelleren heeft alles te maken met de teksten, die scriptschrijver Laurens ten Den hem in de mond heeft gelegd.

In balans
Ten Den heeft een zo op het oog klassiek musicalverhaal geschreven, vanzelfsprekend met een love-story, dat af en toe gevaarlijk dicht langs het valse sentiment scheert. Telkens als het over het randje dreigt te gaan, is er een relativerende Twentse opmerking of grap, die de boel in balans houdt. Ten Den en cabaretier André Manuel personifiëren die onderkoelde, dreuge Twentse humor, in hun rol als respectievelijk land- en waterman.
Naast deze drie ‘oude rotten’ in het theatervak krijgt aanstormend (musical)talent alle gelegenheid om te schitteren in ‘Van Katoen en Water’. En die kans grijpen Renée de Gruijl (al de verpleegster van Bertus), Bart Klop (als de jonge Bertus) en Merel Kappenburg (de geliefde van de jonge Bertus) met beide handen aan. Jan Tekstra schreef de teksten voor de liedjes, die voortreffelijk worden gezongen, niet minder voortreffelijk begeleid door een band, dan wel een orkest onder leiding van Jos Pijnappel. Het ensemble is niet alleen vocaal overtuigend, maar zorgt in de ‘massascenes’ dankzij inventieve choreografieën ook nog eens voor een imponerend toneelbeeld.
Al met al opnieuw een overtuigende grote Twentse muziektheaterproductie, waarmee we de laatste jaren toch al zo worden verwend.

Kaarten
Vast onderdeel van de muziektheaterprojecten in Almelo is een gezamenlijke, eenvoudige doch voedzame maaltijd voor het publiek, voorafgaand aan de voorstelling. Voor mensen die ‘Van Katoen en Water’ zonder diner willen bekijken, zijn er nu echter ook kaarten in beperkte oplage verkrijgbaar. Kaarten zijn te koop via Theaterhotel Almelo.
Meer informatie: www.vankatoenenwater.nl.

Foto: Willem van Walderveen