Gelezen!

De Europese bevolking wordt steeds ouder

10 februari 2024, 05:39
De doorsneeleeftijd van de Europese bevolking is de afgelopen jaren verder opgelopen. Vorig jaar lag dit cijfer op 44,5 jaar, becijfert Eurostat. Tien jaar geleden was de bevolking nog 2,3 jaar jonger. Daarmee is Europa het oudste continent in de wereld.

In Nederland stijgt de doorsneeleeftijd de laatste jaren niet meer, mede door immigratie. Europa telt nu één 65-plusser op drie werkenden (15- tot 64-jarigen). Twintig jaar terug was dit nog minder dan een op vier. Rond 2050 zal die ‘grijze druk’ het hoogst zijn, met minder dan twee werkenden per oudere. In Nederland ligt die druk onder het EU-gemiddelde.

In Zuid-Europa loopt de doorsneeleeftijd het snelst op. In Portugal in tien jaar tijd met 4,4 jaar. Alleen in Zweden en Malta is de doorsneeleeftijd van de inwoners de afgelopen tien jaar gedaald. In Duitsland is de totale bevolking niet ouder of jonger geworden. Vergeleken met andere werelddelen heeft Europa de oudste bevolking. Bijna een vijfde is 65 jaar of ouder. In Afrika is dat maar 3%. Dat continent heeft wel een groot aantal jongeren: 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Dat is in Europa maar 16%! (FD)