Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 1 april t/m zo 7 april 2024

7 april 2024, 14:26
Maandag/Dinsdag:
+ Nieuw Russisch offensief richt zich mogelijk op één strategisch doel: de regio rond Avdiivka. Hiermee zou het Russische leger het front nabij Donetsk willen doorbreken.
+ Volgens het Pentagon blijft Noord-Korea wapens leveren aan Rusland, dat melden zij in een nieuwe analyse. Pyongyang heeft zich ontpopt tot Ruslands belangrijkste wapenleverancier.
+ Zes gewonden bij drone-aanval op fabrieken duizend kilometer diep in Rusland. De aanval vond plaats in de autonome Russische republiek Tatarije, in Jelaboega en Nizjnekamsk.
+ Landen moeten zich onverminderd blijven inspannen om te zorgen dat Russische oorlogsmisdadigers worden vervolgd, zegt Zelensky. Elke toekomstige agressor moet weten dat zijn daden niet ongestraft blijven, bepleit hij.
+ Willem-Alexander heeft zijn steun uitgesproken aan de bevolking van Oekraine. In een videoboodschap waarmee hij de Conference Restoring Justice for Ukraine in het World Forum opende zei de Koning dat ‘wij Oekraine zullen bijstaan zolang dat nodig is.’
+ Rusland zegt dat zijn troepen dit jaar inmiddels ruim 400 vierkante kilometer Oekraiens grondgebied hebben veroverd. Het gaat om de eerste terreinwinst in bijna een jaar. Oekraine worstelt met tekorten aan manschappen, munitie en vertragingen bij de hulpverlening van westerse bondgenoten.
+ Russische aanval werd een debacle, 12 tanks en 20 pantserwagens werden vernietigd bij Avdiivka. Rusland had graag een grote slag willen slaan voor de Paasdagen, waarschijnlijk aangemoedigd door de aanhoudende berichten over grote munitietekorten. Binnen een paar uur werden de tanks en pantserwagens aan flarden geschoten.
+ VK: Rusland probeert aanvallers te verwarren met nepvliegtuigen. Er zijn afbeeldingen geschilderd op militaire vliegvelden om de Oekraïners te verwarren als die aanvallen uitvoeren.
 
Woensdag:
+ Rusland: Fors meer Russen leger in na aanslag concertzaal. In de afgelopen 10 dagen zouden zich 16.000 mensen hebben aangemeld, aldus het ministerie van Defensie. De meeste kandidaten noemden afgelopen week de behoeft om slachtoffers van de aanslag te wreken als de voornaamste reden om zich aan te melden.
+ VS hebben Rusland specifiek gewaarschuwd dat de Crocus City Hall bij Moskou een mogelijk doelwit was van de aanslagplegers.
+ De NAVO wil een grotere rol spelen bij het leveren van militaire steun aan Oekraine verklaarde Stoltenberg. ‘Dat is een weerspiegeling van de ernst op het slagveld. Rusland voert de druk op langs het front’, aldus de NAVO-topman.
+ Kremlin meldt dat al 100 duizend mensen dit jaar in dienst zijn getreden bij het Russische leger. Het Russische narratief over de aanslag bij Moskou lijkt bij een groot deel van de bevolking aan te slaan. Het is bijna zeker dat Islamitische fundamentalisten uit Tadzjikistan verantwoordelijk waren maar het Kremlin blijft desalniettemin Oekraine en het Westen beschuldigen. Er is geen enkel bewijs voor deze claims.
+ De NAVO-landen zijn overeengekomen verder te gaan met het uitwerken van plannen voor militaire steun op de lange termijn voor Oekraine, de NAVO zou daarbij een grotere coördinerende rol moeten krijgen.
+ Zelensky heeft afstand genomen van een eerdere doelstelling om een half miljoen extra mensen te mobiliseren voor de oorlog. Er kunnen volgens hem al genoeg militairen naar het front worden gestuurd.
+ Oekraine wil de Krimbrug ‘in de eerste helft van het jaar’ vernietigen aldus een ambtenaar van de Geheime dienst van Oekraine. Budanov, hoofd van de Geheime Dienst, beschikt naar verluidt over de juiste middelen om de brug te vernielen. Het plan zou zijn goedgekeurd door Zelensky.
 
Donderdag:
De ministers van Defensie van Frankrijk en Rusland hebben woensdag telefonisch overleg gevoerd. De twee spraken onder meer over de oorlog in Oekraine en de recentelijke dodelijke aanslag nabij Moskou.
+ Finland verlengt sluiting van de grens met Rusland. Een tijdelijke beslissing om alle grensovergangen met het oostelijke buurland te sluiten wordt daarmee voor onbepaalde tijd verlengd.
+ Macron noemt het ‘bizar en levensgevaarlijk’ dat de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe insinueerde dat Frankrijk een rol zou hebben gespeeld bij de aanslag in Moskou.
+ Rusland heeft nog eens 3 personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de terroristische aanval. Het zou gaan om een Rus en 2 buitenlanders van Centraal-Aziatische komaf.
+ Levenslang voor de Oekraïner die Russen hielp bij de aanval op een pizzeria in de zomer van het vorige jaar. Bij die aanval kwamen 13 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.
+ Een NAVO-fonds om Oekraine militair te steunen is een ‘goed plan’ zegt de commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim op de dag dat het bondgenootschap 75 jaar bestaat.
+ De aarzeling in westerse landen om Oekraine meer militaire hulp te bezorgen is onaanvaardbaar zei Zelensky. Zijn land heeft dringend beter luchtafweer nodig. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen zeker 5 mensen om het leven onder wie toegesnelde reddingswerkers. Dit kwam door Russische droneaanvallen in de stad Charkov. “Een nieuw luchtverdedigingssysteem zou de situatie fundamenteel kunnen veranderen”.
De dialoog tussen Rusland en de NAVO is op ‘een kritiek niveau nul’ beland, zegt Aleksander Groesjko, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken. Hij beklemtoonde dat Rusland op geen enkele manier een militair conflict met het bondgenootschap of met leden van de NAVO wil.
 
Vrijdag:
+ Rusland heeft 53 Oekraiense drones uit de lucht geschoten, meldt het Ministerie van Defensie. Oekraine zou op haar beurt 13 Russische drones hebben neergehaald.
+ Volgens Moskou waren de meeste drones gericht op de regio Rostov waar het militaire hoofdkwartier van de Russen staat. Volgens Kiev zijn er 6 gevechtsvliegtuigen verwoest, 8 andere zouden zwaar zijn beschadigd.
+ Tsjechië slaat alarm: Russische aanvallen op Europese spoorwegen. Rusland zou het niet alleen gemunt hebben op het openbaar vervoer. Allerlei vormen van infrastructuur lopen in Europa gevaar. 
+ Estland beschuldigt de Russen van het verstoren van gps-signalen waardoor onder andere smartphones, vliegtuigen en wapensystemen niet naar behoren functioneerden. De Britse luchtmacht lijkt hierdoor ook te zijn getroffen.
+ Russen zeggen het dorpje Vodjane te hebben veroverd. Dat ligt in de buurt van Avdiivka waar de Russen de laatste weken vaker kleine terreinwinsten boeken.
+ Noorwegen wil zijn defensiebudget de komende twaalf jaren drastisch verhogen. Het plan om tot 2036 een extra 51,7 miljard euro aan defensie uit te geven betekent bijna een verdubbeling van de huidige begroting.
+ Kantoor Artsen zonder Grenzen in Donetsk volledig verwoest door bombardementen, Er zijn geen gewonden gevallen.
+ Russische personeelsleden uit het Hoofkwartier van de NAVO gezet aldus Stoltenberg. Reden is dat zij ander werk deden dan waarvoor ze in dienst zijn. ‘We realiseerde ons dat ze eigenlijk geen diplomatiek werk deden maar inlichtingenwerk’.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Een Russische aanval op Charkov heeft aan zes mensen het leven gekost. Bij de aanval in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ook 10 mensen gewond geraakt.
+ De Amerikaanse Minister van Financiën Janet Yellen heeft Beijing op scherp gezet met een dringende waarschuwing. Indien Chinese bedrijven doorgaan met het steunen van Rusland in de oorlog tegen Oekraine zullen de gevolgen daarvan ‘aanzienlijk’ zijn. Wat ze precies bedoelt is vooralsnog niet duidelijk.
+ Duitse luchtmacht onderschept Russisch militair vliegtuig boven de Oostzee. Duitsland houdt namens de NAVO toezicht in het luchtruim boven de Baltische staten. Op 30 januari vloog eenzelfde soort verkenningsvliegtuig zonder herkenningssignaal boven die wateren en werd het eveneens onderschept door de Duitsers.
+ Zelensky stelt dat een gebrek aan afweerraketten dreigt als de Russische aanvallen zo intensief worden voortgezet. 
+ Oekraine staat open voor Amerikaanse wapenhulp op krediet. Volgens hem heeft Oekraine geen keuze en moet het elk aanbod accepteren om te winnen en te overleven.
+ De Duitse Vrijheidsprijs voor de Media gaat dit jaar naar Joelia Navalnaja. Zij krijgt die prijs voor de strijd voor democratie en meningsuiting die zij en haar man jarenlang hebben gevoerd.
+ In het door Oekraine gecontroleerde deel van de regio Donetsk zijn minstens vijf burgers om het leven gekomen na Russisch artillerievuur.
+ Russische autoriteiten meldden 11 gewonden door Oekraiense beschietingen in de door Rusland bezette regionale hoofdstad Donetsk. Naast Donetsk werden ook de steden Makiyivka en Horlivka, die ook door het Russische leger worden gecontroleerd aangevallen, aldus Rusland.