Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 8 april t/m zo 14 april 2024

14 april 2024, 16:39
Maandag:
+ Oekraine ontkent dat het een aanval heeft uitgevoerd op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja. Rusland stelt dat het complex is aangevallen door Oekraiense drones en daarbij is geraakt.
+ Russische trollen en spindoctors hebben een desinformatiecampagne gevoerd om in de VS de steun voor Oekraine te ondermijnen aldus The Washington Post, die zich baseert op interne documenten van het Kremlin.
+ Van alle energiecentrales die op kolen of gas draaien, is in recente weken 80 procent door Rusland aangevallen. Ook kwam ongeveer de helft van de waterkrachtcentrales onder vuur te liggen.
+ Lavrov bezoekt China. Hij zal er zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoeten om te praten ‘over een groot scala aan onderwerpen met betrekking tot de bilaterale samenwerking, en tot de samenwerking op het internationale toneel’.
+ Zelensky heeft gezegd dat Oekraine de oorlog tegen Rusland zal verliezen als het Amerikaanse congres een groot militair hulppakket niet goedkeurt. Als Oekraine de oorlog verliest zullen andere staten worden aangevallen, aldus de president.
+ Rusland heeft de aanvallen op Chasiv Yar opgevoerd. Deze stad ligt op minder dan 30 kilometer van de stad Kramatorsk een belangrijk logistiek knooppunt voor het Oekraiense leger.
 
Dinsdag:
+ Van alle energiecentrales in Oekraine die op kolen en gas draaien, is in recente weken 80% door Rusland aangevallen. Ook kwam ongeveer de helft van de waterkrachtcentrales onder vuur te liggen.
+ Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Westerse media ervan de bloedige aanslag op de Crocus City Hall bewust te bagatelliseren. In het bericht wordt ook beweerd dat in Europa ‘demonstraties van menselijkheid en sympathie voor het Russische volk niet zijn toegestaan’. Waar dat dan zou zijn is onduidelijk.
+ Rusland heeft het vizier weer gericht op de voormalige miljoenenstad Charkov. Door beschietingen van het elektriciteitsnet met de stad op rantsoen en nu ligt Charkov ook binnen bereik van zogenaamde ‘zweefbommen’. Het Kremlin dreigt Charkov in een bufferzone te veranderen.
+ Noordzeelanden sluiten pact om Russische sabotage tegen te gaan. ‘Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren’, zo zegt Brussel.
+ ISW stelt dat de Russen enkele posities ten noorden van Avdiivka in handen hadden gekregen maar dat de Oekraïners deze met een tegenoffensief hebben terugveroverd.
+ China wil de strategische samenwerking met Rusland versterken, zegt Wang Yi bij een bezoek van zijn Russische evenknie Lavrov. ‘Wij zullen elkaar krachtig steun blijven verlenen.’
+ Nederland en bondgenoten Duitsland, Zweden en Oostenrijk sturen 157 noodaggregaten naar Oekraine. Daar komen nog 10 generatoren bij uit EU-noodarsenalen voor rampenbestrijding.
+ Oekraine zegt dat Russische militairen zeker meer dan 50 Oekraiense krijgsgevangenen hebben doodgeschoten. Het OM kent minstens 54 gevallen en heeft 27 strafzaken geopend.
+ VS hebben Iraanse ladingen wapens die op zee zijn onderschept overgedragen aan Oekraine. Het gaat om raketwerpers, duizenden geweren en honderdduizenden kogels.
+ Militair expert Alexey Leonkov zegt dat Rusland moet beslissen welk land aangevallen moet worden na de ‘bevrijding’ van Oekraine. Hij vindt ook dat het Westen moet betalen voor de oorlogsschade in Rusland.
+ VS verkopen Oekraine apparatuur voor upgrades raketverdediging. Oekraine betaalt 138 miljoen dollar om zijn Hawk-luchtverdedigingssystemen te onderhouden en te upgraden.
 
Woensdag:
+ Zwitserland houdt vredestop voor Oekraine in juni. De conferentie moet vrede dichterbij brengen, al heeft Rusland aangegeven niet mee te doen. Het sprak zich uit tegen de top.
+ Een Amerikaanse topgeneraal heeft het Congres gewaarschuwd dat Oekraine zonder Amerikaanse steun op korte termijn geen artilleriegranaten of luchtafweer meer heeft. Daardoor wordt het land kwetsbaar voor en gedeeltelijke of totale nederlaag, aldus generaal Cavoli.
+ Cavoli zei dat Rusland nu meer artilleriegranaten gebruikt dan Oekraine. Hij waarschuwde dat de verhouding van 1 op 5 in de komende weken naar 1 op 10 kan dalen.
+ China lijkt zich niets aan te trekken van de kritiek vanuit Amerika op hun band met Rusland. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken Mao Ning zegt dat het land ‘het recht heeft om een normale economische samenwerking met Rusland aan te gaan’.
+ 75% van de Polen zijn tegen het zenden van NAVO-troepen naar Oekraine. 40% van de Polen is voor onmiddellijke toetreding van Oekraine tot de NAVO.
+ Rusland valt Kostjantynivka aan met raketten. Drie mensen werden gedood waaronder een moeder met haar 13 jaar oude kind.
 
Donderdag:
 Poetin geeft aan dat zijn land ‘verplicht was’ om de raketaanvallen op de grootste energiecentrale rondom Kiev uit te voeren. De centrale raakte compleet verwoest. Er zijn meerdere slachtoffers gevallen.
+ Militaire instructeurs en personeel van het Russische ministerie van Defensie zijn woensdag in Niger aangekomen om het Nigerese leger te trainen en militaire samenwerking tussen Rusland en Niger op te bouwen.
+ België is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar beïnvloeding van Europarlementariërs door Rusland. De inlichtingdiensten hebben deze beïnvloeding aan het licht gebracht, zegt premier De Croo.
+ In Moskou is de auto ontploft van de Oekraïner Vasili Prozorov die in 2014 overliep naar de Russen. Hij werkte tot 2018 voor de Oekraiense veiligheidsdienst, daarna verhuisde hij naar Moskou en vertelde daar tijdens een persconferentie dat hij al sinds 2014 samenwerkte met de Russen.
+ Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraine. Dat kondigde het kabinet aan in een gesprek met Zelensky. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.
 
Vrijdag:
Het Oekraiense parlement nam een wet aan die ervoor zorgt dat meer burgers kunnen worden opgeroepen voor het leger. De mobilisatie wet werd dit jaar 2 keer afgewezen mar nu in bijgeschaafde vorm met iets meer dan de helft van de stemmen aangenomen.
De nieuwe wet maakt ontlopen van de mobilisatie strafbaar. Het aantal uitzonderingen om onder de dienst uit te komen is fors teruggeschroefd.
+ De Oekraiense legertop zei eind vorig jaar een half miljoen nieuwe rekruten nodig te hebben om weerstand te kunnen bieden aan de Russen. Volgens de regering ontlopen duizenden mensen de mobilisatieplicht terwijl de uitgeputte militairen op het slagveld geen tijd hebben om bij te komen.
+ Zelensky verlaagde deze week de minimumleeftijd voor mobilisatie van 27 naar 25 jaar.
+ De gepensioneerde Britse generaal Sir Richard Barrons heeft gewaarschuwd dat er een ‘serieus risico’ is dat Oekraine dit jaar de oorlog verliest. De reden is, volgens hem, dat Oekraine het gevoel krijgt dat het niet kan winnen.
+ Barrons zegt verder: ‘En als het zover is, waarom zullen mensen dan nog langer willen vechten en sterven, alleen maar om het onverdedigbare te verdedigen?’ Hoewel Oekraine nog niet op dat punt is aanbeland, kampt het Oekraiense leger met een gebrek aan munitie, tropen en luchtverdediging. Ook het tegenoffensief van vorig jaar faalde in het terugdringen van de Russen, vertelde hij.
+ Het is volgens Barrons duidelijk dat het komende offensief van de Russen zal plaatsvinden met een overmacht aan artillerie, munitie en troepen plus de inzet van nieuwere wapens zoals een zweefbom.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Duitsland stuurt nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraine. Volgens Berlijn kunnen de Oekraïners zich daarmee beter verdedigen tegen ‘de verdere toename van Russische luchtaanvallen’.
+ Zelensky heeft Scholtz bedankt voor de extra luchtafweer op dit ‘cruciale moment’. Hij roep alle andere bondgenoten op om het voorbeeld van Berlijn te volgen.
+ Oekraine start met de bouw van 2 nieuwe kernreactoren. Deze moeten binnen 4 tot 5 jaar voltooid zijn en hebben een verwachte levensduur van 60 jaar. Ze worden gebouwd met de hulp van het Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric Company. Als de reactoren klaar zijn zou de centrale de grootste van Europa zijn.
+ Het Russische leger produceert en zet een nieuwe subsonische kruisraket in, genaamd de Kh-69, zegt het ISW. De raket wordt gebruikt in ‘hernieuwde aanvallen op de Oekraiense energie-infrastructuur en kwetsbare luchtverdediging.’ Donderdag was de eerste keer dat de raket werd gebruikt bij de aanval op de thermische energiecentrale in Kiev.
+ Bij de Russische raketaanval valt vooral op dat de luchtafweer in Kiev niet in staat was de infrastructuur te verdedigen. Kiev is de afgelopen maanden dankzij de Patriotsystemen grotendeels gevrijwaard gebleven van grote schade door Russische luchtaanvallen.