Duurzaam

Kartrekkers Herenboeren zoeken gelijkgezinden

21 oktober 2021
10:52

Kartrekkers Herenboeren zoeken gelijkgezinden


Burgerbeweging Herenboeren Nederland zet zich in voor natuurvriendelijke, kleinschalige, lokale landbouw. In Twente wil een enthousiaste groep kartrekkers ook één of meerdere Herenboerderijen starten en is nu op zoek naar gelijkgezinden om zich aan te sluiten bij hun initiatief. Daartoe organiseert zij de komende weken informatieavonden in Oldenzaal, De Lutte, Losser, Hengelo en Almelo. Tijdens deze informatieavonden vertellen de initiatiefnemers over de beweging en beantwoordt zij vragen.

Herenboerderijen zijn kleinschalige coöperatieve boerderijen die van het vroege voorjaar tot de late herfst op duurzame wijze groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren produceren. De opbrengst is voor de ongeveer 200 huishoudens die samen eigenaar zijn van de boerderij. Er is een (biologische) boer in dienst voor een eerlijk loon.
De eerste Herenboerderij is in 2016 in Boxtel opgericht. Nu zijn er al elf, waarbij méér dan 5000 burgers zijn aangesloten. Allen zetten ze zich in voor herstel van bodemleven en biodiversiteit.
Burgers kunnen mede-eigenaar worden van deze (biologische) coöperatieve boerderij. Samen brengen zij het geld bijeen dat nodig is om de boerderij van de grond te krijgen: pacht van de grond, salaris van de boer, machines, beregeningsinstallaties, zaaigoed, vee, hekken, etc. Vanaf de eerste oogst eet je voor circa €12,- per week per mond duurzaam en eerlijk geproduceerd voedsel van je eigen boerderij. Onlangs week werd Herenboeren Nederland beloond met een achtste plaats op de lijst van Duurzame 100 burgerinitiatieven van dagblad Trouw.

Informatieavonden
De data voor de informatieavonden van Herenboeren Twente:
  • Vr. 22 okt. 19.00-20.00 u., Oldenzaal, Bibliotheek (tevens via livestream te volgen)
  • Di. 2 nov. 19:30-20:30 u., De Lutte, Dorpshoes Erve Boerrigter
  • Di. 16 nov. 19:30-20:30 u., Losser, Café Heijdeman
  • Di. 23 nov. 19.30-20.30 u., Hengelo, Bibliotheek
  • Di.30 nov. 19.30-20.30 u., Almelo, Natuurhus, Hagenborg 4
  • Do. 9 dec. 19.30-20.30 u., Enschede, NIVON-Gebouw, Dotterbloemstraat 120

Herenboeren Twente zal ook aanwezig zijn op de Twente Fair in Lutterzand op zaterdag 30 en zondag 31 oktober en op vrijdag 5 november op het Twentse Noabers Festival in Haaksbergen.
Aanmelden voor de informatie-avonden kan via de website van Herenboeren Twente: https://www.herenboeren.nl/projecten/twente/