Duurzaam

‘Korte keten’ stukje sterker met nieuwe winkel ‘Aanstreekelijk’

TKKR | Ben Siemerink
17 augustus 2021
17:17

‘Korte keten’ stukje sterker met nieuwe winkel ‘Aanstreekelijk’

Hij studeerde in Nijmegen af als milieukundige, was ook een tijdje actief als consultant in de wereld van elektronisch afval, maar merkte al snel dat hij van een kantoorbaan niet gelukkig werd. Zijn vriendin, die daar onderzoek naar deed, zette hem op het spoor van streekproducten. En zo begon Koen Olde Hanter, afkomstig uit De Lutte, in 2018 met Aanstreekelijk, een nieuw concept om (streek)producten via de kortst mogelijke weg van de producent bij de consument te krijgen. Na drie jaar staat Koen nu voor een nieuwe, belangrijke stap in de ontwikkeling van zijn concept: op maandag 23 augustus wordt de tweede winkel van Aanstreekelijk geopend in Ootmarsum.

  Doelstelling van Koen Olde Hanter met Aanstreekelijk is om daadwerkelijk een steentje bij te dragen van de verduurzaming van de landbouw in Twente door als ‘verbindingsmannetje’ te fungeren en de afstand tussen boer en consument letterlijk en figuurlijk zo kort mogelijk te maken. Koen begon drie jaar geleden met zo’n veertien producenten van streekproducten; inmiddels zijn het er al tegen de 70, die hun producten via Aanstreekelijk bij klanten kunnen afzetten. Koen begon met een winkel in Oldenzaal, maar al snel kwam daar een winkel in een monumentaal pand in Delden bij. Inmiddels is de winkel in Oldenzaal afgestoten en kan Koen, bijgestaan door zijn zwager Mark Commandeur, zich volledig richten op de nieuwe winkel in Ootmarsum.

Mogelijkheden

Die nieuwe winkel biedt volop mogelijkheden om het concept van Aanstreekelijk verder te ontwikkelen. In het voormalige warenhuis aan de Dwarsstraat heeft de jonge onderneemster Hanneke Velthuis op de begane grond namelijk vier ruimtes gecreëerd waar, behalve de winkel van Aanstreekelijk, de kookstudio De Twentse Proefkeuken van Jan Vos, lunchroom annex restaurant ‘Lokaal’ van restaurant ’t Pläske en een pop up shop worden ondergebracht. Koen Olde Hanter: ‘Iedereen doet in principe z’n eigen ding, maar het ligt voor de hand dat je elkaar op een natuurlijke manier versterkt. Het restaurant komt voor lunch en diner bijvoorbeeld met een lokale kaart, met streekproducten. En Jan Vos van de kookstudio zou bijvoorbeeld sauzen kunnen gaan maken, want we gaan in Ootmarsum straks meer delicatessen aanbieden omdat we over een koelvitrine beschikken.’

Korte keten

Behalve met de winkels in Delden en Ootmarsum wil Koen Olde Hanter met zijn Aanstreekelijk-concept ook in meer algemene zin een bijdrage leveren aan het structureel versterken van de ‘korte keten’ in Twente. Dat doet hij overigens ook vanuit zijn parttime functie als ‘dealmaker’ korte keten bij de Provincie Overijssel. Als zodanig probeert Koen de verbinding te leggen tussen producenten en afnemers. Daar is nog een wereld te winnen. Als dealmaker korte keten stelde hij vast dat het marktaandeel van lokaal voedsel in Overijssel zo’n 3 tot 5 procent bedraagt. De doelstelling in Overijssel is dit percentage de komende jaren te verhogen tot 20. Concreet betekent dit volgens Koen dat boeren worden ondersteund bij het vinden van nieuwe afnemers. ‘Het gaat er om dat grotere partijen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen of onderwijsinstellingen en gemeenten kiezen voor lokaal, zodat het afzetvolume voor boeren wordt vergroot. De korte keten is een mooie manier om zowel de boer als het milieu verder te helpen.’

Op de foto: 
Koen Olde Hanter. â€˜De korte keten is een mooie manier om zowel de boer als het milieu verder te helpen.’