Kosten begraven lopen op, vooral in de Randstad

23 juni 2024, 05:56
De kosten voor een graf zijn vorig jaar flink opgelopen. De gemiddelde prijs steeg met 13%, volgen verzekeraar Monuta. Vooral de Randstad zit ver boven het gemiddelde. Opvallend is dat daar een crematie, waarvoor inmiddels ruim twee derde van de Nederlanders kiest, juist goedkoper is dan elders in het land.

Het beheer van begraafplaatsen ligt veelal bij gemeenten, stichtingen en kerkgenootschappen. Een graf kost nu gemiddeld €3628. Gemeentelijke begraafplaatsen zijn veelal duurder, maar vorig jaar maakten de overige begraafplaatsen een inhaalslag.

In de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn de grafkosten het hoogst. Maar voor een crematie betalen nabestaanden er juist minder dan elders. Groningen hoort bij de provincies met de laagste kosten voor begraven en cremeren.

Maar dat geldt niet voor de gemeente Groningen, waar de duurste begraafplaats van Nederland te vinden is, Esserveld. Een graf kost daar volgens Monuta €8895. Op de gemeentelijke begraafplaats in het Twentse Losser is dat slechts €861 voor 20 jaar. (FD)