Gelezen!

Meer vinyl verkocht, CD maakt comeback en Taylor Swift is de koningin van de LP

21 april 2024, 10:54
LP is al een paar jaar terug van weggeweest, maar nu is ook de CD met een comeback bezig. In Nederland is vorig jaar voor 38,2 miljoen euro aan platen verkocht, de omzet van cd’s was 16,1 miljoen euro. De cd-markt groeide wel sneller dan de omzet van vinyl.

De hogere omzet van lp’s komt deels door de hogere prijzen. Een nieuwe LP kost snel ruim 40 euro, een cd vaak minder dan 20. Streaming blijft verreweg het populairst, daar gaven Nederlandse muziekliefhebbers vorig jaar 240 miljoen euro aan uit, 80% van het totaal.

Wereldwijd stegen de uitgaven aan fysieke muziekdragers zoals cd’s en lp’s voor het 4ejaar op rij. Taylor Swift is de koningin van de lp. Zij staat op nummers 1,2 en 3 in de lijst met' bestverkopend vinyl' wereldwijd.
Beyoncé-fans klaagden dit weekend wel dat er op de plaat Cowboy Carter vijf tracks misten ten opzichte van de digitale download, op de cd stonden vier nummers minder. Mogelijk kwam dit door een lastminute wijziging. Het persen van een plaat kost meer tijd dan het toevoegen van een nummer aan de digitale playlist. (VK)