Duurzaam

Young Twente Board zet in op Bruto Regionaal Geluk

TKKR | Ben Siemerink 29 juni 2021, 08:33

Young Twente Board zet in op Bruto Regionaal Geluk

Twente moet de eerste regio in Nederland worden die een zuiver economisch gedreven agenda aan de kant schuift voor een eigen geluksgedreven agenda. Dat is het ambitieuze doel dat de Young Twente Board – zeg maar, de jongerentak van de Twente Board – zich heeft gesteld. In de praktijk betekent dit dat er in deze regio meer gestreefd moet worden naar vergroting van het Bruto Regionaal Geluk, in plaats van het Bruto Regionaal Product.

Volgens Rense Kuipers, lid van de Young Twente Board, moeten we niet alleen meer kijken naar de economische factoren, maar moeten we ons als regio de vraag stellen: wat maakt ons nou écht rijk? ‘De balans verschuift hierbij van welvaart naar welzijn. En dat begint en eindigt met een menselijke maat, waar we in Twente alle kwaliteiten voor in huis hebben.’

Buthan

Lichtend voorbeeld voor de Young Twente Board is het Aziatische land Buthan, dat al jaren hoog scoort op lijstjes met beste landen om in te leven. Dat is opvallend, omdat het land arm is, onderontwikkeld en het moet stellen zonder de moderne techniek die het leven comfortabel maakt. Toch zijn de bewoners een van de gelukkigste volkeren ter wereld. Het begon in 1972 toen de koning van Bhutan voor het eerst de term Bruto Nationaal Geluk gebruikte. De koning zei niet meer te geloven in het bruto nationaal product. Het bruto nationaal geluk was volgens hem belangrijker.

Vier wegen

Vier wegen heeft de Young Twente Board uitgestippeld, die moeten leiden naar de stip op de horizon: Twente kent het grootste Bruto Regionaal Geluk. Kuipers daarover: ‘De eerste pilaar is een robuuste, duurzame regionale economie met focus op scale-ups. Startups creëren werkgelegenheid, maar deze kennen een korte levensduur. We streven daarom naar een duurzaam ecosysteem van innovatie en doorgroeien met de focus op scale-ups.

Ook werken we aan de blik naar buiten. Zorg dat je gezien wordt en bereikbaar bent, ook voor en door talent. Want groei en nieuwe bedrijvigheid in Twente kunnen niet zonder talent. Voor de toekomst van Twente is het aantrekken, opleiden en behouden van talent een belangrijk streven. Tegelijkertijd is de bereikbaarheid van en vanuit de regio een belangrijk aandachtspunt. Twente is strategisch gelegen en gepositioneerd tussen de Randstad en Duitsland. Een robuuste en duurzame bereikbaarheid over de weg en via het spoor tussen de Randstad en Oost-Nederland is hiervoor van belang. Door deze slimme en duurzame verbindingen wordt de hightech positie van Twente sterk verankerd in internationale kennisnetwerken.

Stad en land

Verder is het volgens Kuipers in Twente van belang om de balans tussen stad en platteland slim te benutten: rust, ruimte en reuring. ‘Bied jongeren goede, betaalbare, geactualiseerde en aantrekkelijke mogelijkheden om zich te vestigen in deze regio. Twente is een groene stedelijke regio met een aantrekkelijke leefomgeving. Vanuit die positie heeft de regio zich ontwikkeld tot een vitale hightech regio met een hoge leefkwaliteit en een mooie mix aan wonen, ondernemen, vrijetijdsbesteding, cultuur, natuur, rust en ruimte. Dat is zeker ook na de coronacrisis van belang. Ruim wonen, met genoeg te beleven om je heen is een belangrijke pullfactor.’

Als laatste noemt Kuipers de vindingrijkheid in verbindingen. ‘De Twentse luwte biedt een perfect klimaat voor samenlevingskracht, creativiteit, verrassende verbindingen. Met een brede blik kun je die overal in de regio opzoeken: bewegingswetenschappers en textielondernemer, boer en robotica-expert, kunstenaar en stadsplanner, museum en Augmented Reality-bedrijf. Stimuleer de partijen die sámen gewaagde nieuwe dingen proberen, daarin onderscheid je je.’

Dashboard

De vier wegen noemt Kuipers het dashboard van daadwerkelijke vooruitgang. ‘Alles komt samen in de koepelterm geluk, in plaats van alleen maar in economische cijfers. In de grondwet van Bhutan staat: Als we er niet gelukkig van worden, gaan we het niet doen… Dit is waar we naartoe werken en ik denk dat we hiermee echt een verandering kunnen starten. En dit doe je samen. Niet door af te wachten, maar door samen te kiezen om het anders te gaan doen. Een verfrissende aanpak, die hopelijk veel andere regio’s inspireert. Het land Bhutan kent een Ministerie van Geluk. Dat zou helemaal geen slecht idee zijn voor ons’, aldus Kuipers.