Debat

‘Even afwachten’: Uniek inkijkje in hoofd huisarts

8 januari 2023, 11:17
Op donderdag 12 januari wordt de documentaire ‘Even afwachten’ van Dick Walstock getoond in Concordia aan de Markt in Enschede. Een première, in samenwerking met debatcentrum Pakhuis Oost. Na het zien van de documentaire gaan de aanwezigen met de maker in gesprek, onder leiding van  moderator Marieke Nijhof, voorzitter van de Huisartsenkring Twente.

De documentaire gaat over het denk- en besluitvormingsproces van de huisarts bij een afwachtend beleid. Bijna iedereen komt wel eens bij de huisarts omdat je ergens last van hebt of omdat je je zorgen maakt. Door deze documentaire krijg je een kijkje in een wereld die je als patiënt wel kent, maar nu vanuit het perspectief van de dokter.
Een 5-tal huisartsen vertelt hoe ze risico’s afweegt, beslissingen neemt, hoe ze twijfelen maar tóch ‘even afwachten’. Waarom vraagt een huisarts: ‘wat denkt u er zelf van?' Welke rol speelt ‘vertrouwen in de spreekkamer? Ook wetenschappelijk onderzoek naar het denkproces van de huisarts komt aan de orde. Al met al een unieke inkijk in het hoofd van de huisarts.

Unieke achtergrond
Dick Walstock (1957) was bijna 30 jaar huisarts in Enschede voordat hij, in 2021, een opleiding tot documentairemaker volgde aan de Amsterdamse Film School. Met deze unieke achtergrond, (huis)arts én filmmaker, richt hij zich in zijn werk als zelfstandig documentairemaker vooral op onderwerpen in de zorg. Zijn werk is bedoeld voor het brede publiek. Het is informatief, analyserend en opbouwend kritisch. 

De documentaire ‘Even afwachten’ in Concordia begint donderdag 12 januari om 19.30 uur. Inloop 19.00 uur. Kosten € 7,50. Aanmelden via: https://www.concordia.nl/bestel/42655