Gelezen!

Geboortecijfers dalen snel, in 2050 krimpt bevolking in driekwart van alle landen

29 maart 2024, 13:34
Nog deze eeuw krijgt vrijwel ieder land ter wereld te maken met grote demografische verschuivingen door het lage aantal kinderen dat wordt geboren blijkt uit onderzoek van de Universiteit. Nu komen in grofweg de helft van de landen te weinig kinderen ter wereld om de bevolkingsomvang op peil te houden. In 2050 geldt dat voor driekwart van de landen. In 2100 voor 97%.

Om het geboortecijfer in een land te bepalen kijkt men naar het gemiddelde aantal kinderen per vrouw. Als dit vruchtbaarheidscijfers op 2,1 ligt, blijft de bevolking stabiel. In 2021 lag het mondiale geboortecijfer hier nog net boven. Wereldwijd werden toen 130 miljoen kinderen geboren, gemiddeld 2,23 per vrouw. Vooral in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn de geboortecijfers hoog. De onderzoekers schatten dat het aantal geboorten in 2100 zal zijn teruggelopen tot 72 miljoen (1,59 per vrouw).

Een laag geboortecijfer heeft grote gevolgen voor de economische situatie van een land. Maatschappijen zullen voor een steeds groter deel uit ouderen bestaan hetgeen leidt tot een hogere druk op de zorg en sociale voorzieningen. Eerdere onderzoeken voorspelden al dat de wereldbevolking mogelijk vanaf 2040 zal krimpen. Op dit moment wordt 18% van de kinderen geboren in het armste deel van de wereld, in 2100 is dat naar schatting 35%. (VK)