Expositie

Het laatste rood: een knipoog naar de pronkkamers van weleer

8 december 2023, 13:00
Nog niet eens zo heel lang geleden was het, in relatief welvarende families, gewoon om een kamer in huis te reserveren voor zon- en feestdagen en voor bezoek. Een pronkkamer, bedoeld om de mooiste spullen in huis te etaleren. Om te kunnen genieten van luxe en indruk te maken op genodigden. De plek ook waar bij gelegenheid de tafels werden gedekt met het mooiste servies en waar men dan aanschoof in zondagse kleding.

De Nijmeegse kunstenaar Jan Mellema bewondert en persifleert de vroegere schone schijn van keramiek, zilver en glaswerk. Al figuurzagend en solderend ontstaat onder zij handen luxe servies, uit hout en blik. Door de constructie en gebruikte materialen verliest het van de praktische functie en door de rode kleur zet hij het geheel in een ander licht. Historisch pronken omgezet in schone schijn.

Jan Mellema  (Wassenaar, 1950) exposeert van 04 12 23 t/m 14 01 24 in het KunstTorentje en  de acht StuiverTorentjes. Tijdens de inrichting van de torentjes verblijft hij in het KunstHuis in Almelo.

Meer informatie op: www.kunsttorentje.nl
 
Deze expositie werd mogelijk met steun van:
Gemeente Almelo,
Cogas Almelo
KunstHuis Almelo
Stichting Nieuwe Twentse Kunst