Gelezen!

Hoogopgeleide mannelijke zzp’er verdient tot 16% meer

26 februari 2024, 08:21
De loonkloof tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren kleiner geworden, maar niet gedicht. In 2022 lag het (gecorrigeerde) loon van vrouwen in het bedrijfsleven volgens het CBS bijna 7% onder dat van mannen. Uit onderzoek van onlinebank KNAB blijkt dat dit ook geldt voor zzp’ers.

Maar er zijn ook beroepen waarin vrouwen meer verdienen. Vaak rekenen mannelijke zelfstandigen volgens KNAB een hoger uurloon dan vrouwen in vergelijkbare functies en met dezelfde ervaring. Mannen met een bacheloropleiding en meer dan drie jaar werkervaring verdienen er zelfs 16% meer dan hun vrouwelijke evenknie.

Het grootste verschil in de beloning van mannelijke en vrouwelijke zzp’ers is te vinden in de schoonmaaksector. Daar loopt de ongelijke beloning op tot bijna 50%. In de zorg en het eventmanagement verdienen vrouwelijke zzp’ers juist meer dan mannen.

Volgens het CBS is de loonkloof het kleinst bij de overheid. KNAB geeft aan dat dit de sector is waar zelfstandigen gemiddeld het hoogste uurloon vragen en als gevolg daarvan, samen met collega’s werkzaam in de ICT-sector, de hoogste jaaromzet kunnen behalen. (FD)