Sport

Kunst in het Nijverdalse water

14 juli 2022, 13:45
Synchroonzwemmen is al jaren onderdeel van ZPC Het Ravijn, maar blijft toch onderbelicht. ‘Bij het afzwemmen voor diploma B en C is er vanuit het zwembad wel vaak aandacht voor Waterfun, waarbij de kinderen kennismaken met wedstrijdzwemmen en waterpolo, maar er is weinig aandacht voor synchroonzwemmen,’ vertelt Patricia Kooij, oud synchroonzwemster en moeder van één van de jongste zwemmers, Marilyn.

‘En het is juist zo’n leuke sport. Als je van zwemmen, muziek en dansen houdt, moet je dit echt proberen. Ik zag synchroonzwemmen op tv bij de Olympische Spelen en ik zei tegen mijn moeder, dit wil ik ook. Als ik kijk naar het plezier dat mijn dochter nu ook beleeft aan deze sport dan kan ik iedereen aanbevelen om ook te gaan synchroonzwemmen!’

Olympische sport
Het synchroonzwemmen zoals het nu bekend is, begon in 1934 in Chicago. Tijdens de Olympische Spelen in Londen in 1948 werd het alleen nog gezien als demonstratiesport, maar sinds 1956 is synchroonzwemmen officieel erkend als sport en sinds 1984 is het ook een Olympische Sport. Synchroonzwemmen wordt vaak omschreven als waterballet. Patricia: ‘Het is echter veel meer dan enkel ballet in het water. Je leert er samenwerken met anderen tijdens het zwemmen van een uitvoering op muziek. Hierbij is het leuk om te ontdekken hoe goed je ritmegevoel is. Belangrijk is om te leren hoe je synchroon (gelijk) met andere kinderen beweegt, want dit is de basis van de sport.’

Toegankelijk
De afgelopen jaren zijn er binnen het synchroonzwemmen meer mogelijkheden gekomen om er echt een breedtesport van te maken, toegankelijk voor iedereen. Patricia: ‘Je hoeft niet van nature heel sierlijk te bewegen of heel goed te kunnen zwemmen. Je moet het wel heel leuk vinden. Maar dat geldt voor iedere sport. Iedereen kan nu op haar eigen niveau mee doen aan wedstrijden en voorstellingen. En dat maakt deze sport een heel stuk toegankelijker. Ook voor jongens, want die doen ook wel aan synchroonzwemmen.’ Op zondag 10 juli 2022 vanaf 14.30 uur laten alle synchroonzwemsters van ZPC Het Ravijn tijdens een synchroonzwemshow zien wat zij het afgelopen seizoen hebben geleerd. Wie zelf wel eens wil en in het water wil ontdekken hoe leuk dat is, kan natuurlijk ook bij Het Ravijn terecht. Iedereen kan het leren!

Enige vereiste is dat je minimaal 5 jaar moet zijn en in bezit van je A en B diploma.

Voor meer info en aanmelden, bel met Frederike Schoonheim - 06 533 80 614 of mail naar: synchroonsecretariaat@zpc-hetravijn.nl.