Gezondheid

Last van acne? Dit is wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

25 oktober 2023, 15:30
De huidtherapeut is een specialist op het gebied van de huid en behandelt zowel de gezonde als zieke huid. Een van de aandoeningen waarmee een huidtherapeut regelmatig in aanraking komt is acne. Maar wat is het precies en wat kan eraan gedaan worden?
 
Acne
Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex en kan zich uiten in de vorm van mee-eters, ontstekingen en soms zelfs cysten. Daarnaast kan acne littekens veroorzaken. Meestal komt acne voor op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en op de rug. Hoewel het veel voorkomt in de puberteit, zijn er ook volwassenen met acne.
 
Acnebehandeling
Gelukkig kan er iets gedaan worden aan acne. De rol van de huidtherapeut bij een acnebehandeling begint met een beoordeling van de huidconditie van de patiënt. De huidtherapeut zal de ernst van de acne bepalen. Vervolgens wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Dit plan is afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van de patiënt. Ook zal de huidtherapeut een coachende rol vervullen door de patiënt gedurende het behandeltraject te informeren en te adviseren.
 
Meerdere behandelmogelijkheden
Iedere patiënt is anders en daarom zijn er verschillende methoden om acne te behandelen. Eén van de behandelmogelijkheden van acne is een manuele behandeling. Deze methode is gericht op het reinigen van de huid met producten die vuil en dode huidcellen verwijderen. Ook worden tijdens deze behandeling de mee-eters en ontstekingen verwijderd.
 
Chemische peelings zijn een andere techniek die huidtherapeuten toepassen bij de behandeling van acne. Door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid, wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de huid gladder wordt en de kans op verstopte poriën wordt verminderd. Chemische peelings zijn effectief bij het aanpakken van actieve acne en bij het behandelen van acnelittekens.
 
Huidtherapeuten maken ook gebruik van lichttherapie om acne te behandelen. Deze technieken worden vooral ingezet om de bacteriën die acne veroorzaken te doden, de talgproductie te reduceren en ontstekingen te verminderen. Licht- of lasertherapie kan ook helpen bij het verminderen van acnelittekens.
 
Voor patiënten met ernstigere vormen van acne kan de huidtherapeut bij onvoldoende resultaat besluiten (terug) te verwijzen naar de (huis)arts voor mogelijke aanvullende medische behandelingen. Omgekeerd kan de behandeling bij de huidtherapeut ondersteunend zijn aan de behandeling met medicatie voorgeschreven door de (huis)arts.
 
Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van acne door een huidtherapeut is geen verwijzing van een (huis)arts nodig. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een acnebehandeling gedeeltelijk of geheel uit de aanvullende verzekeringen. Informatie over vergoedingen is terug te vinden in uw polisvoorwaarden.
Kortom, de huidtherapeut kan een waardevolle rol spelen in de strijd tegen acne. Met hun expertise in het beoordelen van de huid, het aanbieden van verschillende behandelingen en het verstrekken van waardevolle adviezen kunnen ze patiënten helpen om acne onder controle te krijgen. Door samen te werken met andere zorgverleners kunnen huidtherapeuten een integraal onderdeel zijn van een uitgebreid behandelplan om acne effectief te behandelen en het optreden van nieuwe uitbraken te minimaliseren.
 
Patricia Elkhuizen
Huidtherapeut en eigenaar Huidinstituut Mariposas Enschede
 
(foto onderschrift: Huidinstituut Mariposas Enschede | Patricia Elkhuizen)
 
---------------------------
 
Zorg voor je huid.
Ga naar de huidtherapeut!
 
Op huidtherapie.nl vind je meer informatie over wat de huidtherapeut voor je kan betekenen zoals informatie over aandoeningen en vergoedingen. Ook vind je hier meer informatie over huidtherapie in het algemeen, de kwaliteit van zorg en informatie over de beroepsorganisatie NVH.