De nette sok onder de loep

Simone Tiehatten 23 december 2024, 11:54
Onlangs keek ik naar een tv-programma waar één van onze ministers werd geïnterviewd. Hij zat in een oude fauteuil, benen over elkaar, van top tot teen in beeld. Het eerste wat ik zag waren zijn sokken. En ik schrok werkelijk! Zijn sokken brachten mij op het idee om eens iets te schrijven over sokken als onderdeel van jouw outfit.

Waarom schrok ik van zijn sokken?
Het waren grof gebreide wollige sokken. Jeetje, zag ik het goed? Ja! Hij droeg een keurig donkerblauw kostuum, een goed passend overhemd inclusief formele stropdas. Maar die sokken! Het leken wel van die sokken die zijn oma met heel veel liefde zelf had gebreid. Mijn aandacht was helemaal weg, ik heb geen idee wat hij te vertellen had, zijn verhaal is niet bij mij overgekomen. Kortom, communicatie mislukt.

Vaak geven we veel aandacht aan onze outfit, maar onze sokken willen we nog wel eens vergeten. à“à³k met jouw sokken-keuze kun je de puntjes op de i zetten om jouw gewenste uitstraling vorm te geven. Maar wat is nu de juiste mannen- of vrouwensok? Ik geef je graag enkele tips om je sok-keuze makkelijker te maken.

Tip 1: Een nette effen sok

Voor een formele look kies je een effen sok in de kleur van je pantalon/broek of je schoenen. Dus een zwarte schoen met een zwarte sok onder een grijs pak. Of een donkerblauwe sok en een donkerblauwe broek bij een donkerbruine schoen.

Tip 2: Zwart of donkerblauw

Een zwarte sok en schoen kun je wél combineren met een donkerblauwe pantalon of kostuum, maar andersom niet. Draag dus nooit donkerblauwe schoenen en sokken bij een zwarte pantalon of kostuum. Waarom? Dan zie je gewoonweg dat je schoenen blauw zijn omdat ze een lichtere tint hebben dan je broek. En dat zie je! Een zwarte schoen en sok bij een donkerblauwe broek is niet hinderlijk want ze zijn donkerder.

Tip 3: Kies een gladde sok

Kies een gladde sok voor een formelere look. Bewaar de grofgebreide sokken voor je vrijetijd. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de badstofsok!

Tip 4: Versleten? Vervangen!

Of je nu formeel of casual bent, zorg er in ieder geval voor dat je sokken er netjes en niet versleten uitzien. Geen gaatjes, pluisjes en een vale verkleurde kleur en vooral geen uitgelubberd elastiek. Dus, oude versleten exemplaren direct in de prullenbak en echt vervangen!

Tip 5: Laat geen bloot been zien

Draag je een pantalon of pak? Combineer het dan met hoge sokken of nog beter, kniekousen. Niemand zit te wachten op een bloot been dat zichtbaar wordt als je zit op een stoel of in een fauteuil. Dat zie je namelijk altijd en dat leidt echt af. En bewaar die enkelsokjes voor je vrijetijd!

Tip 6: Minder streng door subtiel dessin

Wil je een formelere look maar niet te streng? Kies dan een sok met een subtiel dessin. Niet te uitbundig in de grootte van de print en combinatie van kleuren. Op deze manier kun je best iets van je persoonlijke stijl laten zien. En weet dat stripfiguren echt alleen passen bij een casual look.

Ter overweging

Als je een pak op je werk draagt, dan kies je daar heel bewust voor. Dat geldt voor mannen én vrouwen. Dat doe je om dat dat gebruikelijk is of dat je je daarin gewoon goed voelt. Nu kan het zijn dat je met deze look een bepaalde afstand creëert. Soms is dat wenselijk, soms ook niet.

Maar als je bijzondere sokken draagt en als die ander ze ‘bij toeval’ ontdekt, dan kan het zomaar zijn dat jouw indruk op die ander verandert. Dat je een glimlach cadeau krijgt, dat de sfeer opener wordt.

De keuze van je kleurrijke sokken kan dus op een subtiele manier in je voordeel werken. Er zijn zoveel soorten sokken te koop, keuze genoeg in allerlei kleuren en prints. Kies wel een variant die echt bij jou eigen stijl past, want met een hoog carnavalsgehalte sla je natuurlijk wel de plank mis.

Tot slot

Om nog even op die minister terug te komen; kleding is communicatie, beeldregie is ook communicatie. Mijn idee: of je houdt zijn sokken buiten beeld of je trekt de juiste passende nette sokken aan. Oftewel, houd verbale en non-verbale communicatie in balans.

Laat je voeten niet in de steek. Geef met jouw sokken-keuze je voeten de aandacht die ze verdienen en zet zo de puntjes op de i voor jouw gehele outfit.


Stijlvolle groet,

Simone Tiehatten | S-Kwadraat | Kledingcommunicatie-expert | www.s-kwadraat.com